Suora

  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
  • Jääkiekkokierros
  • Oslo, miesten takaa-ajokilpailu
  • Taitoluistelun MM, jäätanssin vapaatanssi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon EM-karsinnat: Italia - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Räikkösen voitolle ikävä sivumaku? Autosport: Ferrari kävi kulissipeliä – Mercedes luopui merkittävästä edusta juuri ennen kisaa

Autosportin mukaan Ferrarin mahdollisuus jättää protesti Mercedeksen vanteista sai F1-sarjan ykköstallin luopumaan muotoiluedustaan.

Formula 1
Kimi Räikkönen
Getty Images

Brittilehti Autosport kertoo (siirryt toiseen palveluun)mielenkiintoista taustatietoa Yhdysvaltojen GP:n kulisseista. F1-maailmassa on spekuloitu Kimi Räikkösen voiton jälkeen sitä, miten Ferrari pääsi jälleen vauhdissa Mercedeksen kantaan muutaman heikomman kisan jälkeen.

Autosport kertoo kuitenkin myöhään maanantaina julkaistussa artikkelissaan, että Ferrari on pyrkinyt vaikuttamaan tallien kilpaan myös muulla tavoin. Mercedeksellä on ollut renkaidensa vanteissa uniikki muotoilu. Renkaissa on ollut sisäisiä reikiä, joiden avulla on pystytty helpottamaan ilmankiertoa.

Tätä muotoiluseikkaa onkin pidetty merkittävänä asiana Mercedeksen viime aikojen hallinnalle. Se on ollut merkittävä apu, kun tallit ovat kärsineet renkaiden lämpiämiseen liittyvistä ongelmista.

Ferrari halusikin selvittää, saako tuollaista muotoilua käyttää renkaissa. Esimerkiksi Red Bullin vastaava malli kiellettiin kaudella 2012. Kansainvälinen autourheiluliitto FIA kuitenkin tutki Mercedeksen muotoilun ja piti sitä täysin laillisena.

Autosportin mukaan Ferrari oli silti tyytymätön FIA:n näkökantaan. Italialaistalli kyseenalaisti tulkinnan eri keskusteluissa Austinin kisaviikonloppuna. Ferrarilla olikin mahdollisuus viedä Mercedeksen vanteet kisan tuomariston tutkittavaksi, sillä FIA:n näkökannat eivät ole lopullisia. Viimeinen päätös on kisan tuomaristossa.

Autosportin mukaan FIA ohjeistikin Mercedestä, että heidän muotoilunsa yllä leijuu edelleen kysymyksiä. Lehden mukaan Mercedes koki todennäköisesti, että kannattaa välttää kaikki kisan jälkeiset ongelmat. Mercedes päätti tehdä muutoksia vanteisiin juuri ennen kisaa.

Muutosten täysin tarkka merkitys on epäselvä, mutta kolmanneksi kisassa jäänyt Lewis Hamilton vihjaisi odottamattomista tekijöistä renkaiden käytössä. Hamilton oli matkalla voittoon, mutta hän kävi Räikköstä yhden kerran enemmän varikolla.

– Jouduimme kahden pysähdyksen kisaan, koska tietyt asiat eivät olleet ihanteellisia autossamme, Hamilton muotoili mystisesti Autosportin mukaan.

– Emme tienneet, että tämä olisi juttu kisaan lähdettäessä. Jos meillä ei olisi ollut tätä ongelmaa, renkaiden käyttö ei olisi ollut niin suuri ongelma.

Ferrarin Sebastian Vettel avasi puolestaan kisan jälkeen, että italialaistalli luopui Yhdysvaltojen kisaviikonloppuna viimeaikaisista päivityksistään ja palasi aiemmin kaudella käyttämiinsä osiin. Pieleen menneet päivitykset ovat olleet Vettelin mielestä suuri syy Ferrarin heikkoon vauhtiin Belgian kisan jälkeen.

Autosportin mukaan Mercedes haluaa vielä tarkemman selvityksen vannemuotoilunsa laillisuudesta ennen ensi viikonlopun Meksikon kisaa. Lehden tietojen mukaan FIA:n mielestä alkuperäisissä vanteissa ei ole mitään väärää edelleenkään.

Lue lisää:

Voittaja-Räikkösen huomaavaista elettä palkintokorokkeella hehkutetaan: ”Todella tyylikäs hetki”

Italiassa ylistetään suurta Kimi Räikköstä – maailman vanhin urheilulehti revitteli poikkeuksellisesti

Hamilton vitsaili voittoon ajaneen Räikkösen iästä: "Suomalainen veri on hyvää"

Kommentti: Michael Schumacherin todella hurjan ennätyksen rikkominen kertoo siitä, miksi Kimi Räikkönen on yhdelläkin mestaruudella F1-legenda

Kimi Räikkönen antoi voiton hetkellä muistutuksen siitä, mikä kuljettajalle on oikeasti tärkeää – viileä suomalainen sivalsi arvostelijoita

113 kisan pitkä odotus on ohi! Kimi Räikkönen voitti Yhdysvaltojen GP:n todellisessa F1-klassikossa

Suosittelemme

Tuoreimmat