Suora

  • Elävä arkisto esittää

Columbus Blue Jackets palkkasi suomalaislääkärin opettamaan NHL-tähdille nukkumista: "Valtaosa huippu-urheilijoista nukkuu liian vähän"

Unen määrä ja laatu ovat avainasemassa urheilijan palautumisessa. Siihen nähden on hämmentävää, että suomalainen Henri Tuomilehto on ammattilaissarja NHL:n ensimmäinen unilääkäri.

NHL
Unilääkäri Henri Tuomilehto, Oivauni-klinikka.
Henri Tuomilehto kuvattuna vuonna 2016.Petri Aaltonen / Yle

Kun unilääkäri Henri Tuomilehto oli ensimmäistä kertaa tapaamassa Columbus Blue Jacketsin NHL-joukkuetta, hän alkoi puhua dopingista.

NHL-miljonäärien eteen asteli tuntematon suomalainen, joka kysyi, miksi jotkut urheilijat vaarantavat uransa ja terveytensä käyttämällä kiellettyjä aineita.

– Vastaus oli, että se parantaa palautumista. Se on totta, mutta minä en ymmärrä sitä, että valtaosa huippu-urheilijoista nukkuu liian vähän, Tuomilehto sanoo.

– Kun 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana, moni urheilija antaa toisille etumatkaa pelkästään unen määrässä. He eivät ymmärrä, että urheilijan unen tarve on huimasti isompi kuin esimerkiksi toimistotyöntekijällä.

Nukkuminen on kaiken lisäksi täysin sallittu keino palautumisen edistämiseen. Jostain syystä raudanlujat NHL-ammattilaiset käyttävät tätä konstia hyväkseen hälyttävän vähän.

Juuri siksi Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen ja päävalmentaja John Tortorella halusivat palkata Tuomilehdon NHL-joukkueen avuksi.

Kahden tunnin monologi vakuutti NHL-pomot

Tuomilehto on 15 vuoden ajan hoitanut uniongelmista kärsiviä ihmisiä. Tällä vuosikymmenellä hän on erikoistunut auttamaan urheilijoita ja urheiluseuroja.

Tuomilehto on tehnyt yhteistyötä muun muassa jalkapallon Veikkausliigan mestarin HJK:n, Suomen olympiakomitean yksilöurheilijoiden sekä useamman jääkiekkojoukkueen kanssa.

Mikael Granlund
Mikael Granlund aloitti yhteistyön Henri Tuomilehdon kanssa viime kesänä.AOP

NHL-pelaajista hänen palveluitaan on käyttänyt muun muassa Minnesota Wildin Mikael Granlund. Tällä kaudella Tuomilehdon asiantuntemuksesta nauttii kokonainen NHL-joukkue.

Suomalaislääkärin maine kiiri maailmalle. Viime kesänä Tuomilehto kutsuttiin rapakon taakse tapaamiseen Kekäläisen ja Tortorellan kanssa. Kekäläinen ja Tuomilehto eivät ennestään tunteneet toisiaan.

– Vedin varmaan kahden tunnin monologin omasta taustastani ja ajatuksistani uneen ja nukkumiseen liittyen. He vakuuttuivat siitä sen verran, että solmimme yhteistyösopimuksen, Tuomilehto kertoo.

Mikään muu joukkue ei tee tällaista juttua NHL:ssä.

Henri Tuomilehto

Suomalaislääkärin yhteistyö NHL-joukkueen kanssa kestää ainakin tämän kauden. Ensimmäisen visiittinsä Pohjois-Amerikkaan Tuomilehto teki lokakuun alussa.

Tuomilehto vietti Blue Jacketsin mukana kuusi päivää, joiden aikana hän teki joukkueen pelaajille unitutkimukset sekä henkilökohtaiset suunnitelmat, joita pelaajat toteuttavat kauden aikana.

Columbus Blue Jackets
Laadukas uni tarjoaa Columbus Blue Jacketsin pelaajille mahdollisuuden menestyä.AOP

Tuomilehto seuraa pelaajien edistymistä Suomesta käsin. Seuraavan kerran hän vierailee Yhdysvalloissa tammikuussa.

– Mikään muu joukkue ei tee tällaista juttua NHL:ssä. En käytä unen mittaamiseen sykemittareita vaan vedämme sillä kovimmalla mittarilla eli laajalla unitutkimuksella. Silloin pääsemme katsomaan unen laatua, rakennetta ja mahdollista univajetta.

Tutkimuksissa mitataan esimerkiksi nukkumisen aikana tapahtuvia havahtumisia, hengitystä, liikehdintää, verenpainetta ja elimistön vireystilaa. Tuomilehdon tärkein tehtävä on saada pelaajat ymmärtämään itse, mitä unen aikana tapahtuu.

– Vaikutuin tiedonjanosta, joka pelaajilla oli uneen liittyen. He ovat ymmärtäneet palautumisen merkityksen ja meikäläisestä revittiin irti kaikki tieto, joka oli siinä tilanteessa annettavana, Tuomilehto sanoo.

– On huikea huomata, miten asiat ovat muuttuneet parissa vuodessa. Uuden polven urheilijat ovat hyvin valveutuneita.

"Huippu-urheilijatkin ovat ihmisiä"

Valveutuneisuus ei tarkoita, että hankittu tieto siirtyisi välittömästi käytäntöön. Unihäiriöt voivat johtua perinnöllisistä tekijöistä, mutta jos ne eivät ole ongelmien syy, Tuomilehto alkaa keskittyä urheilijan elintapoihin.

– Huippu-urheilijat mielletään usein terveyden perikuviksi, mutta hekin ovat ihmisiä, Tuomilehto muistuttaa.

NHL:ssä pelaaminen ei ole mikään kevyt setti. Menestyvässä joukkueessa kauden ottelumäärä nousee yli sadan, joukkueet matkustavat jatkuvasti ja fyysinen rasitus on kovaa. Kotona pelaajaa saattavat odottaa perhe-elämän rutiinit ja velvollisuudet.

Unesta huolehtiminen on tavallista tärkeämpää, kun aikavyöhykkeet vaihtuvat ja etenkin vieraspelireissuilla nukkumaanmenoaika venyy aamuyölle.

Jarmo Kekäläinen
Henri Tuomilehto kehuu Blue Jacketsin GM:ää Jarmo Kekäläistä "raudanlujaksi ammattilaiseksi".AOP

Tuomilehto on jakanut Columbus Blue Jacketsin valmennusjohdolle ohjeistuksen, miten pelaajien unen laadusta voi huolehtia pelireissuilla esimerkiksi ravinnon avulla. Hän on kuitenkin paljon kiinnostuneempi siitä, mitä NHL-tähdet tekevät muina kuin ottelupäivinä.

– Nukkuminen ja palautuminen pitää asettaa etusijalle kotioloissa ja luoda sinne rutiineja, eikä miettiä pelimatkoja, jotka ovat aina kuitenkin sellainen poikkeus.

Arjessa pitäisi ensinnäkin huolehtia siitä, että unelle on tarpeeksi aikaa. Tarvittava määrä unta ei kuitenkaan pelkästään riitä mihinkään.

– Monta kertaa mennään metsään siinä, että ihmiset eivät hoksaa ajatella unen laatua.

"Aivojen aktivoiminen illalla on varma tapa pilata unen laatu"

Tuomilehdon mittarit paljastavat unen laadun armottomasti. Hän kertoi elokuussa Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), kuinka erään nuoren urheilijan aivot havahtuivat unesta 35 kertaa tunnissa. Normaalisti aivot havahtuvat yön aikana yhdestä viiteen kertaan.

Unen laatua voi tarkastella helposti ilman Tuomilehdon raakaan faktaan perustuvia mittareita. Jos ennen nukkumaanmenoa käyttää älylaitteita tai pelaa pelikonsolia, lopputulos on käytännössä selvä.

– Aivojen aktivoiminen illalla ennen nukkumaanmenoa on varma tapa pilata unen laatu, Tuomilehto sanoo.

– Urheilijoilla on yleensä sen verran fyysistä kuormaa, että he nukahtavat jossain vaiheessa, mutta jos he ovat aktivoineet itsensä ennen nukkumaanmenoa, syvä uni ei ole laadukasta eli siitä ei saada irti sellaista tehoa, joka pitäisi saada.

Toisin sanoen urheilija ei palaudu kunnolla, mikä pitkässä juoksussa alkaa vaikuttaa peliesitykseen, kehitykseen ja loukkaantumisriskiin.

Sen vuoksi Tuomilehto puhui Blue Jacketsin NHL-tähdille dopingista. Toisessa ääripäässä urheilijat ovat valmiita uhraamaan maineensa ja terveytensä käyttämällä kiellettyjä aineita. Toisessa ääripäässä urheilijat eivät edes nuku tarpeeksi tai tarpeeksi laadukkaasti.

Se kertoo, että Tuomilehdon kaltaiselle asiantuntijalle on NHL:ssä tilausta. Hän tekee jonkinlaista pioneerityötä, jota muut NHL-organisaatiot todennäköisesti matkivat tulevaisuudessa.

Kesällä solmittu yhteistyösopimus on vuoden mittainen, mutta Tuomilehdolla on haluja jatkaa Blue Jacketsin apuna pidempään.

– Tavoitteena on luoda pysyvämpi toimintamalli, mutta aika näyttää.

Lue myös:

Uniongelmaisia tulvii lääkäreiden vastaanotoille: "Unihäiriöiden kanssa ollaan kuin housut kintuissa"

Aituri jahtaa Nukku-Mattia – univaikeudet kiusaavat huippu-urheilijoita

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat