Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Pettymykset kasvattivat Petra Ollista maailmanmestarin – kultamitali kirkastaa monta karvasta hetkeä

Petra Olli on voittanut urallaan lukuisia mitaleita, mutta kokenut myös rajuja pettymyksiä.

paini
Petra Olli
Petra Olli pettyi Rion olympialaisissa.AOP

Tuore painin maailmanmestari Petra Olli, 24, on ennättänyt voittaa urheilu-urallaan jo paljon. Samalla suomalainen on kokenut myös karvaita pettymyksiä, jotka ovat kasvattaneet lappajärveläistä kohti uransa tärkeimpiä vuosia.

Budapestin MM-kisoissa Olli sai viimein henkisen korvauksen karvaista pettymyksistään. Ollin taival maailmanmestaruuteen 65-kiloisten sarjassa oli tiukkaakin tiukempi, mutta suomalainen käänsi lopulta kaikki vaikeat hetkensä voitoksi.

Ensimmäisen arvokisamitalinsa Olli voitti jo Vantaan vuoden 2014 EM-kisoissa 58-kiloisten sarjassa. Pronssijuhlien jälkeen seuraavan mitali oli samassa sarjassa saavutettu hopea Las Vegasin MM-kilpailuista.

Odotukset kohti Rion olympiakisoja kasvoivat entisestään, kun Olli voitti EM-kultaa Latvian Riiassa vuonna 2016 järjestetyistä EM-kisoista 60-kiloisten sarjassa.

Petra Olli.
Ollin taival Rion olympialaisissa päättyi puolivälierään ja kyyneliin.Yle

Mitalitavoittein Rioon lähtenyt Olli kohtasi kuitenkin olympialaisten puolivälierissä järkytyksen. Kirgisialainen Aisuluu Tynybekova voitti suomalaisen murskalukemin 14–7.

– Ihan järkyttävää. Ei tällä tasolla voi 14 pistettä antaa, Olli kyynelehti Yle Urheilun haastattelussa.

– Ensimmäiset olympialaiset, samat rutiinit kuin muissakin kisoissa. Tuolla painimatolla ne samat naamat ovat. Hieno kokemus, vaikka ei tänne sitä kokemusta pitänyt lähteä hakemaan. Näköjään tästä tuli sellainen kokemustenhakureissu, painija jatkoi.

58 kilon luokassa olympialaisissa painineen Olli tappio oli suuri pettymys myös Yle Urheilun painiselostajan Jarkko Ala-Huikun mielestä.

– Mielestäni Petra oli ottelun alussa nukuksissa, Ala-Huikku selvitti.

Petra Olli lähetti terveiset suomalaispainijoille Novi Sadiin.

Seuraava pettymys odotti Ollia keväällä 2017, kun painija joutui jättämään väliin Serbiassa järjestetyt EM-kilpailut. Olli loukkasi polvensa Kuortaneella kisoihin valmistautuessaan. Näin hallitseva Euroopan mestari ei päässyt puolustamaan titteliään.

– Painin harjoitusottelua, vastustaja tuli jalkoihin ja polvessa napsahti. Todettiin, että ulkosivusiteessä oli paha repeämä, Olli kommentoi Yle Urheilulle.

Polvivammasta kuntoutuminen ei sujunut toivotulla tavalla, joten Olli joutui jäämään pois myös seuraavan elokuun Pariisin MM-kisoista. Urheilija ei päässyt kilpailemaan kummassakaan kauden pääkilpailussaan.

Harmitus oli valtava, sillä Olli oli ollut kevätkaudella huippuvireessä. Painija oli muun muassa voittanut alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

– Kyllä se päätä kiristää aika paljon, mutta tämä on urheilua. Pieni toivo oli alkukesästä, kun kuntoutus eteni hyvin, Olli harmitteli.

Petra Olli posereaa EM-kultamitalin kanssa.
Petra Olli posereaa EM-kultamitalin kanssa.AOP

Polven sivusiteen katkeamisesta toivuttuaan Olli on kuitenkin tehnyt jälleen vakuuttavaa nousua kohti huippua. Juuri ennen kisoja tulleen kyynärpäävamman vuoksi ei kuitenkaan ollut varmaa, että pystyykö hän kamppailemaan voitosta vielä viime kevään EM-kisoissa.

Huolet hälvenivät Venäjän Kaspjiskissa, kun Olli voitti jännittävässä finaalissa azerbaidzhanilaisen Elis Manolovan pistein 3–1.

– On kyllä komia mitali. Tämä oli toinen Euroopan mestaruus. Tämä oli taas yksi taisteluvoitto. Olen onnellinen, että nämä kisat ovat vihdoinki ohi, Olli huokaisi.

Petra Olli
Petra Olli voitti ensimmäisenä suomalaisnaisena painin MM-kultaa.AOP

Lue lisää:

Uskomatonta draamaa – Petra Olli paini upeasti MM-kultaa!

Petra Olli raivostui itselleen, vaikka oli juuri voittanut maailmanmestaruuden: "Jos joku oli saatanallinen ralli, niin tämä"

Petra Ollin pitkä päivä ennen illan MM-finaalia kuluu "kämpillä maleksiessa, elämää miettiessä ja kahvia juodessa"

Petra Olli aloittaa tällä viikolla MM-kisoista uransa kaksi tärkeintä vuotta, mutta mitaleista taistellaan nyt ”väärässä” sarjassa: ”Mietitään painon pudottamista ensi vuonna”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat