Suora

  • Urheilukierros
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Argentiina, 1. päivän kooste
  • Koostejakso - kauden parhaat palat

Lindsey Vonnin ennätysjahti ja kokonaiskisojen voittajien kukistaminen – näistä aiheista alppiväki puhuu kauden alla

Löytyykö Marcel Hirscherille ja Mikaela Shiffrinille vastusta ja onko Itävalta edelleen ykkösmaa? Länsinaapurissa painaa jo huoli, löytyykö kultaiselle sukupolvelle jatkoa.

alppihiihto
Lindsey Vonn.
Lindsey Vonn lähtee hakemaan viimeisellä kaudellaan kaikkien aikojen voittotilaston kärkipaikkaa.Pontus Lundahl / AOP.

Alppihiihdon maailmancupkausi käynnistyy lauantaina Söldenissä, Itävallassa. Jo ennen kisapäiviä kylässä on käynyt kuhina, kun maajoukkueet sekä suksivalmistajat ja muut sponsorit ovat järjestäneet medialle tiedotustilaisuuksia ja faneille mahdollisuuksia tavata idolejaan.

Pienen kylän kaduilla alkava alppihiihtokausi onkin monien puheenaiheena, kun paikalle on kerääntynyt kilpailijoiden lisäksi lajille vihkiytyneitä toimittajia ja entisiä huippulaskijoita.

Kaksi olympiahopeaa viime talvena Pyeongchangissa voittanut norjalainen Ragnhild Mowincel toivoo itse pystyvänsä jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäi ja ottamaan vielä yhden askeleen ylöskin. Ennakkosuosikkien hän uskoo löytyvän tutusta kaartista.

– Aiempien vuosien suosikit ovat nytkin niitä, joita kannattaa seurata. Haluaisin sanoa myös joukkueeni, muut Norjan tytöt. Meillä on nyt iso joukkue ja kaikki ovat laskeneet harjoituksissa hyvin, joten haluaisin nähdä heidät kisojen kärjessä.

– Kuka voi haastaa Mikaela Shiffrinin kokonaiscupissa? Uskon, että siitä tulee kova kilpailu, sillä hän on jo erittäin hyvässä kunnossa. Näin hänen laskevan harjoituksissa. Hänen voittamisensa ei tule olemaan helppoa, mutta myös se on mielenkiintoista, ketkä pärjäävät vauhtikisoissa ja miten uusi sukupolvi nousee, varsinkin Itävallan joukkueessa, sanoo kaksinkertainen maailmanmestari Alexandra Meissnitzer, joka työskentelee nyt ORF:n kommentaattorina.

– Meillä on muutamia nuoria tyttöjä erityisesti suurpujottelussa. Heidän tekniikkansa on hyvä ja he ottavat riskejä, joten siitä tulee fantastista, Meissnitzer jatkaa.

– Uskon, että kaikki janoavat Marcel Hirscherin voittamista, sillä hän on ollut dominoiva viime vuodet. Uskon, että mukana on muutamia laskijoita, jotka ovat riittävän motivoituneita voittamaan hänet. Toivon tiukkaa taistelua, ettei yksi voita kaikkia kisoja. Uskon, että ranskalaiset, sveitsiläiset, saksalaiset ja toivottavasti suomalaiset voittavat Marcelin ja pakottavat hänet hyökkäämään täysillä, toivoo alppilegenda Mark Girardelli.

Marcel Hirscher hakee jo kahdeksatta kokonaiskilpailun voittoa alkavalla kaudella.
Marcel Hirscher hakee jo kahdeksatta kokonaiskilpailun voittoa alkavalla kaudella.Marco Tacca / Getty Images.

Suosikkien takana tukku kovia haastajia

Kaikissa lajeissa maailmancupin osakilpailun voittanut Girardelli seuraa edelleen tarkasti alppihiihtoa. Hänellä onkin heti antaa tukku nimiä, joiden hän uskoo haastavan Hirscherin.

– Ehdottomasti ykköshaastajat ovat Henrik Kristoffersen ja Alexis Pinturault suurpujottelussa, ja heidän lisäkseen toinen ranskalaislaskija Mathieu Faivre sekä tietenkin Manuel Feller, Itävallan joukkueen kakkoslaskija.

Kenties meillä on myös Felix Neureuther. En ole varma, tietääkö hän itsekään vielä, laskeeko hän. Lisäksi ovat nuoret laskijat Sloveniasta ja Italiasta, jotka voivat olla hyvin lähellä voittoa, Girardelli luettelee.

Meissnitzerin suosikki Shiffrinin ykköshaastajaksi aloittaa kautensa sairastuvalta.

– Minua harmittaa Sofia Goggian tilanne. Hän olisi ollut yksi nopeimmista kaikissa kisoissa. Hän aloittaa tammikuussa, eli hänellä on yhä mahdollisuus. Kenties myös sveitsiläisillä on mahdollisuuksia, varsinkin Michelle Gisin teki jo viime kaudella hyvää työtä. Juttelin hänen siskonsa kanssa, joka kertoi suurpujottelun nyt kulkevan, joten ehkä hän on yksi haastajista.

– Tässä vaiheessa kautta on kuitenkin vielä vaikea sanoa, kuka tulee oikeasti pärjäämään. Meidän on katsottava kisoja ainakin jouluun asti, jotta näemme, ketkä ovat samalla tasolla kuin Mikaela.

Ruotsin kokenut Andre Myhrer voitti viime talvena pujottelun olympiakultaa.
Ruotsin kokenut Andre Myhrer voitti viime talvena pujottelun olympiakultaa.David Ramos / Getty Images.

Ruotsissa jännitetään kotikisojen alla omien puolesta

Ruotsi lähtee tähän kauteen peräti kahdella olympiavoittajalla. Sellaista ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.

– On jännittävää nähdä, mitä ”vanhukset” Andre Myhrer ja Frida Hansdotter pystyvät tekemään koti-MM-kisoissa Åressa. Yksi kysymys on siis se, kuinka hyviä nämä vanhat tähdet silloin ovat, pohtii Ruotsin radion alppitoimittaja Jonas Enarson.

– Toinen kysymys on, mitä on heidän takanaan? Mitä tapahtuu kun he lopettavat? Myhrerille alkava kausi on mitä todennäköisimmin viimeinen kausi, eikä Hansdotterillakaan ole monia kilpavuosia enää jäljellä.

Enarsonin mukaan esimerkiksi Emelie Wikströmiltä ja Anna Swenn-Larssonilta on odotettu jo pitkään tasonnostoa.

– Voisivatko he ottaa seuraavan askeleen? Vai lyövätkö vielä nuoremmat läpi? Naisten tilanne näyttää vähän valoisammalta kuin miesten tilanne Myhrerin ja suurpujottelija Matts Olssonin takana.

– Alppihiihto ei Ruotsissa ole sellaisessa suosiossa kuin Ingemar Stenmarkin aikoina, mutta kaksi olympiavoittajaa varmasti tuovat pontta kotikisoille ja tekevät niistä suuren juhlan. Sitä ainakin Ruotsissa toivotaan, Enarson jatkaa.

Kiilaako viimeistä kauttaan alppisirkuksessa kiertävä Lindsey Vonn voittotilaston kärkeen?

Lindsey Vonnilla on toistaiseksi 82 voittoa maailmancupissa. Ruotsalaistähti Ingemar Stenmark johtaa voittotilastoa 86 ykkössijallaan. Yhdysvaltalaislaskija on siis vain neljän voiton päässä Stenmarkista.

– Tärkeintä hänelle on ehdottomasti kauden alku. Hänelle tärkeä on kauden avauskisa Lake Louisessa, joka on hänelle hyvin kotoisa. Ja jos hän pystyy siellä voittamaan, miksei jopa Stenmarkin virstanpylväs olisi saavutettavissa, arvelee entinen Suomen naisten valmentaja Michael Bont.

– Toivon sitä hänelle, sillä olisi hienoa, jos nainen ottaisi tilastoissa kärkipaikan. Hän on mahtava lady, joka on tehnyt paljon töitä tämän eteen. Jos hän onnistuu siinä, niin nostan käteni ylös. Teen toki kaikkeni, ettei hän sitä tee. Se jää sitten nähtäväksi, lasketaan kisat ensin, Mowinckel pohtii.

– Minua kiinnostaa myös, ottaako Marcel Hirscher jo kahdeksannen kokonaiskilpailun voiton. Ja saavuttaako Sveitsi maiden välisessä cupissa Itävallan, nykyään Sveitsin TV:n kommentaattorina työskentelevä Bont toteaa.

Lähetys naisten suurpujottelusta käynnistyy TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina kello 10.45.

Lue myös:

Samu Torsti haluaa vakiinnuttaa paikkansa maailmancupissa: "Paikka finaaleihin vähimmäistavoite"

Andreas Romar lähtee laskemaan uransa parasta kautta – "Tällä hetkellä mennään vuosi kerrallaan"

7 lajia, 400 kisaa, 600 tuntia – talvilajit palaavat Ylelle maailman laajimmalla talviurheilutarjonnalla

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat