Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Kontiolahti
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 9. osakilpailu, Sonoma
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste

Kommentti: Kotkaniemelle 40 ottelun raja 10 ottelun rajaa tärkeämpi

Montrealille on ihan sama, palaako Jesperi Kotkaniemen tulokassopimuksesta vuosi vai ei, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Jesperi Kotkaniemi lähikuvassa.
Jesperi Kotkaniemi.AOP

Henri Jokiharjusta tuli torstaina ensimmäinen tämän kauden suomalaistulokas, joka ylsi kymmeneen pelattuun NHL-otteluun. Tämä tarkoittaa sitä, että Chicagossa fantastisesti aloittaneen puolustajan kolmevuotisesta tulokassopimuksesta kärähtää ensimmäinen vuosi.

Kuten on tullut lähes joka syksy todettua, raja menee siis yhdeksässä ottelussa.

Mikäli NHL-seura haluaa siirtää tulokassopimuksen käynnistymistä vuodella, se voi siirtää nuoren pelaajan farmiin, takaisin junioreihin tai joidenkin suomalaisten tapauksessa vaikka Eurooppaan ennen kymmenettä ottelua. Vasta kymmenes pelattu ottelu polttaa tulokkaan diilistä ensimmäisen vuoden.

Henri Jokiharju
Getty Images

Esimerkiksi Chicago olisi voinut halutessaan palauttaa Jokiharjun junioreihin ennen kymmenettä ottelua. Jokiharju olisi tässä tapauksessa palannut WHL-seura Portland Winterhawksiin. AHL:ään ei vasta 19-vuotiasta Jokiharjua olisi voinut siirtää, koska tämä on varattu NHL:ään junioriliiga WHL:stä.

Jokiharju kuitenkin on ja pysyy Chicagossa.

Alkava viikonloppu on kymmenen ottelun rajapyykin osalta monelle suomalaistulokkaalle tärkeä etappi.

Yhdeksän ottelun rajalla makaavat perjantai-iltapäivänä Suomen aikaa Jesperi Kotkaniemi, Miro Heiskanen sekä Juuso Välimäki.

Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä kävi lyhyesti läpi suomalaisten tilanteet.

Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens

Kotkaniemen kohtalosta on jauhettu loputtomiin, joten miksi lopettaa nyt?

Vaikka moni – myös allekirjoittanut – epäili Kotkaniemen palaavan Poriin, nuori suomalaissentteri ei ole menossa juuri nyt mihinkään. Kolmosketjussa pääosin pelannut ässäkasvatti on tehnyt vaikutuksen seuraan, joka ei välitä tulokassopimuksen ensimmäisen vuoden polttamisesta tuon taivaallista.

Kotkaniemi on ja pysyy Montrealissa ainakin tällä haavaa. Kausi on kuitenkin pitkä ja jos vauhti hyytyy, seuraava osoite löytyykin ehkä Porin sijaan AHL:stä – Lavalista.

Jesperi Kotkaniemi
Getty Images

Kotkaniemen tapauksessa kymmenen ottelun rajapyykkiä tärkeämpi etappi onkin 40 ottelun krouvi. Nyt puhutaan UFA-vuosista, eli niin sanotuista vapaa agentti -vuosista.

Kun pelaaja on kaarrellut NHL:ssä seitsemän vuoden ajan, tästä tulee vapaa agentti, joka pääsee valitsemaan seuransa vapaasti itse. Jotta pelaaja saa vapaata agenttiutta ajatellen yhden vuoden tililleen, tämän on pelattava 40 ottelua. Ja tästä rajapyykistä Montreal on Kotkaniemen tapauksessa paljon tulokassopimusta kiinnostuneempi.

Eli jos Kotkaniemen vauhti hyytyy tai joukkueessa tapahtuu jotakin radikaaleja muutoksia, Habs tekee siirtoja suomalaisen suhteen todennäköisesti ennen 40 ottelun rajapyykkiä.

Niin tai näin, Kotkaniemi pelaa lauantaina Bostonia vastaan normaalisti kauden kymmenennen ottelunsa.

Miro Heiskanen
Getty Images

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Ei kahta sanaakaan. Nuori stadilaispuolustaja on tullut sisään NHL-maailmaan isännän tavoin. Heiskanen johtaa Starsin kiekollista peliä alakerrasta fantastisen luistelun ja terävän pelipään ansiosta upealla tavalla.

Torstaina Anaheimia vastaan Heiskanen iski uransa ensimmäisen NHL-maalin. Hän on jo nyt Dallas-pakiston avainpelaaja, eikä tämä asetelma ole muuttumassa vuosikausiin. Heiskanen on ja pysyy Teksasissa.

Juuso Välimäki luistelee.
Juuso Välimäki.Getty Images

Juuso Välimäki, Calgary Flames

Välimäki kuuluu syyskauden suomalaisyllättäjiin. Hän on noussut hienolla tavalla harjoitusleirin kautta pelaavaan NHL-kokoonpanoon, vaikka istuikin torstain murskatappiossa katsomon puolella.

Puolustaja Välimäki taistelee jatkossakin samoista minuuteista toisen tulokkaan, Rasmus Anderssonin kanssa.

Kymmenen ottelun raja on tuskin Calgarylle ongelma, joten Välimäki pelannee lauantain kotiottelussa Washingtonia vastaan. Etenkin, kun alla on 1–9-kotitappio. Tulokassopimuksen ensimmäinen vuosi kärähtää lauantaina.

Kristian Vesalainen
Getty Images/NHLI

Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets

Kristian Vesalainen ehti pelata vain viisi ottelua NHL:ssä ennen kuin Jets siirsi nuoren voimahyökkääjän AHL:n puolelle Manitoba Mooseen.

Vesalainen pelasi viidessä NHL-pelissään alle seitsemän minuutin keskiarvolla, mikä kertoo raakileen suomalaislupauksen tilanteesta olennaisen. Matkaa NHL-paikkaan riittää vielä, joten kuluva kausi vierähtää AHL:n puolella.

Mitä tulokassopimuksen ensimmäiseen vuoteen tulee, Vesalaisella on neljä ottelua pelivaraa. Hän ei kuitenkaan yllä kymmeneen otteluun tämän kauden puitteissa. Tulokassopimusta aloitellaan syksyllä 2019.

Urho Vaakanainen
Urho VaakanainenAOP

Urho Vaakanainen, Boston Bruins

Urho Vaakanainen kuuluu Välimäen ohella syyskauden suomalaisyllättäjiin.

Hän teki harjoitusleirillä kypsyydellään valmennukseen suuren vaikutuksen ja taisteli tosissaan paikasta kokoonpanossa jopa kauden avausotteluun. Vaakanainen aloitti kauden kuitenkin AHL-joukkue Provindencessa.

Loukkaantumisten kautta Vaakananinen pääsi takaisin NHL:ään, mutta sai aivotärähdyksen aiemmin tällä viikolla Ottawan Mark Borowieckin kyynärpäästä.

Vaakanainen on pelannut toistaiseksi kaksi NHL-ottelua. Hän ei yllä tämän kauden osalta kymmeneen peliin.

Puolustaja sairastelee NHL-palkalla Bruinsin listoilla, mutta palaa AHL:ään, kunhan tervehtyy. Kolmevuotinen tulokasdiili potkaistaan siis tulille vasta syksyllä 2019.

Lue myös:

Suomalaislupaus on mykistänyt NHL:ssä, pelit "ylhäällä" jatkuvat päivä kerrallaan – Kotkaniemen avausmaalijahti etenee pian ilman äidin ruokia: "Joutuu varmaan ulkoruokintaan"

Upea avausmaali NHL:ssä! Miro Heiskaselle kiekko talteen – pukukoppipuhe sai joukkuetoverit nauramaan

Winnipegistä sinetti: Vähälle vastuulle ajautunut Kristian Vesalainen passitettiin farmiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat