Vuokatin Suomen cup käynnistää hiihdon superkauden – Eder ja Hakola avauksen mielenkiintoisimmat nimet

Maajoukkue leireilee Italiassa, mutta osa tähdistä nähdään silti Vuokatissa. Mari Eder tavoittelee menestystä ampumahiihdon lisäksi aiempaa enemmän myös maastohiihtopuolen sprinteissä.

Mari Eder hakee alkavalla kaudella menestystä ampumahiihdon lisäksi myös sprinteistä. Kuva: AOP

Maastohiihtokausi käynnistyy jälleen Vuokatin Suomen cupin osakilpailuilla. Lauantain ohjelmassa on sprintit ja sunnuntaina viestit.

Seefeldin MM-hiihtoihin ampumahiihdon ohella tähtäävä Mari Eder (o.s. Laukkanen) on naisten vapaan sprintin ylivoimainen voittajasuosikki. Ristomatti Hakola puolestaan ei hiihdä Vuokatin sprinttiä, vaan avaa kautensa sunnuntain viestissä, jossa hän hiihtää avausosuuden Jämin Jänteen joukkueessa.

Maajoukkue leireilee parhaillaan Italian Val Senalesissa. Silti Vuokatin laduilla nähdään useita maajoukkuehiihtäjiä, jotka ovat jättäneet viimeisen korkeanpaikan leirin väliin. Näitä ovat Hakolan lisäksi Riitta-Liisa Roponen, Laura Mononen, Lari Lehtonen, Antti Ojansivu, Perttu Hyvärinen ja Lauri Vuorinen. Hakola, Mononen ja Lehtonen hiihtävät vain viestin.

Miesten sprintin ennakkosuosikkeja ovat muun muassa Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen sekä sprintin SM-kultaa keväällä ottanut Ari Luusua. Hän juhli viime kaudella myös Suomen cupin voittoa.

– Kauden aloituksessa on aina jännitystä. Harjoituskausi on vielä kesken ja jokaisella on oma näkemyksensä tilanteestaan ja siitä miten kausi jatkuu. Hiihtäjät pääsevät ensimmäisen kerran testaamaan suorituskykään kilpailutilanteessa. Jokainen varmasti toivoo kilpailulta vahvistusta omalle suunnitelmalleen, avaa Ylen hiihtoasiantuntija Kalle Lassila.

Vuokatin jälkeen Suomen cupissa hiihdetään seuraavan kerran Rovaniemellä kahden viikon päästä. Maailmancup sen sijaan alkaa neljän viikon kuluttua Kuusamon Rukalta.

Ederillä edessä kirjava kausi

Mari Eder on kuvaillut alkavaa kauttaan "iloiseksi sekamelskaksi". Kisakalenterissa on aiempaa enemmän maastohiihdon vapaan sprinttikisoja ja näin ollen muutamia ampumahiihtokisoja jää väliin. Maastohiihdossa tavoitteet ovat Seefeldin MM-kisojen sprinttibaanalla.

– Kesän aikana on tehty juoksemalla tehoharjoituksia, jolla jalkojen suorituskykyä ja hermotusta on yritetty terävöittää, Eder kertoo harjoittelun muutoksesta sprintin näkökulmasta.

– Kokonaismäärä ammuntaharjoittelussa on pudonnut jonkun verran, mutta toisaalta on tullut enemmän suorituksia, jossa ammutaan kovasta rasituksesta.

Ederin sprinttiominaisuudet tiedetään hyviksi, mutta hiihtämisen luonne on erilaista kuin ampumahiihdossa. Sprintin erävaiheen ryhmähiihdon hallitsemisessa Ederillä riittää parannettavaa.

– Olen ollut siinä vähän pehmeä, ja se on ollut selkeä kehityskohde, Eder sanoo.

– Olinkin nyt syksyllä maastohiihtäjien kanssa leirillä, jossa sitä valintojen tekemistä sai treenattua niin teknisesti kuin taktisestikin. Sekin teki varmasti jo hyvää.

Lauantaina Vuokatissa Eder puolustaa viime kauden voittoaan sprinttimatkalla.

Lähetys Vuokatin Suomen cupin sprinteistä käynnistyy lauantaina TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 11.50.

Lue myös: