Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kalle Palanderkin innostui maailmancupissa debytoineesta vasta 17-vuotiaasta suomalaislupauksesta, jota on jo verrattu Tanja Poutiaiseen: "Erikasta tullaan kuulemaan ja paljon!"

Erika Pykäläisen yöunet jäivät vähäiseksi ennen Söldenin suurpujottelun maailmancupia.

alppihiihto
Erika Pykäläinen kuvassa.
Erika Pykäläinen jäi kolmisen sekuntia toisen kierroksen paikasta Söldenin suurpujottelussa.Joe Klamar / AFP

Söldenin suurpujottelun maailmancupissa ei ole nähty suomalaista naislaskijaa sitten vuoden 2012, jolloin tuohon kauteen kilpauransa lopettanut Tanja Poutiainen sijoittui kisassa 20:nneksi. Tänä vuonna Rettenbachin jäätiköllä nähtiin tositoimissa Erika Pykäläinen.

Vasta 17-vuotias Hyvinkään Slalomseuran laskijan suurpujottelu kulki naisten joukkueen Pitztalin leirillä sen verran hyvin, että hän voitti joukkueen sisäisessä karsinnassa Riikka Honkasen ja sai mahdollisuuden uransa ensimmäisen maailmancupin starttiin.

Pykäläinen oli tätä ennen laskenut vain kaksi Eurooppa-cupin kisaa ja toiminut Levin maailmancupissa esilaskijana, joten kilpaileminen tässä valkoisessa sirkuksessa oli jotain aivan muuta. Pykäläinen totesikin jo ennen kisapäivää jännittävänsä hyvin paljon ja kisaa edeltäneenä yönä unet jäivät vähäisiksi.

Jännitys ei kuitenkaan näkynyt Pykäläisen laskussa, sillä numerolla 59 rinteeseen päässyt nuori hyvinkääläinen onnistui tavoitteessaan ja taisteli maaliin asti. Toisen kierroksen paikka jäi haaveeksi, vajaan kolmen sekunnin päähän. Voittajasta hän jäi hieman yli kuusi sekuntia.

Lopputuloksissa Pykäläinen oli 57:s, kun maaliin pääsi 67 laskijaa, kahdeksan laski ulos. Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen laskuunsa, mutta maalilinjan ylittäminen maistui makealta.

– Rata röykytti ihan hirveästi, ei tuntunut kovin mukavalta. Mutta oli se kuitenkin ihan hauskaa, Pykäläinen totesi laskunsa jälkeen Yle Urheilun haastattelussa ja myönsi, ettei saanut jännitystä kuriin kisan aikanakaan.

– En edes tiennyt, että näin paljon voisi jännittää. Mutta kyllähän nyt iso kivi putosi harteilta, kun pääsin ensimmäisen kisan laskemaan. Eiköhän tämä nyt tästä helpotu.

Erika Pykäläinen kuvassa.
Erika Pykäläisen maailmancup-debyytti teki vaikutuksen Kalle Palanderiin.Martti Kainulainen/Lehtikuva

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander totesi, ettei suomalaislaskijalla ollut helppo paikka lähteä kisaan. Hän oli kuitenkin vaikuttunut Pykäläisen laskusta, vaikka ei tämän korkean laskunumeron takia siitä nähnytkään kuin muutaman käännöksen.

– Pystyn siitäkin sanomaan, että ensimmäistä kertaa pitkään pitkään nähdään sellainen suomalainen, jonka kaikki asennot ovat kohdillaan: sisäjalan polvi, ulkojalan polvi, stabiilia laskemista, syöksyasento jo pelkästään noissa lopun liukukäännöksissä… Tuossa on todella paljon potentiaalia, Palander hehkutti.

– Uskon, että Erikasta tullaan kuulemaan ja paljon!

Pykäläistä on jo ehditty verrata Tanja Poutiaiseen, ja kaksikosta löytyykin ainakin se yhdistävä tekijä, että molemmat ovat aikoinaan menestyneet 11–14-vuotiaille laskijoille tarkoitetussa epävirallisissa MM-kisoissa. Tätä kisaa kutsuttiin vuoteen 2016 asti Trofeo Topolinoksi, mutta nykyään sen nimi on FIS Children Cup. Pykäläinen voitti tässä kisassa pujottelun, Poutiainen aikoinaan sekä pujottelun että suurpujottelun.

"Hirmuluotto naislaskijoihin"

Palander on innoissaan siitä, että kisarinteissä nähdään jälleen potentiaalisia suomalaisia naislaskijoita. Hän onkin vakuuttunut siitä, että ennen pitkää Pykäläinen laskee toiselle kierrokselle, jolloin saadaan varmistettua Suomelle myös toinen starttipaikka.

– Minulla on hirmuluotto naislaskijoihin. He ovat tietysti nuoria laskijoita, Erikakin vasta 17-vuotias. Aika oppivuosi tämä tulee olemaan, mutta onhan se nähty ennenkin naisten puolella, että 16-vuotiaatkin voivat täräyttää suoraan maailman kärkeen, Palander muistutti.

– En näe mitään syytä, miksi se ei olisi Erikallekin mahdollista. Tapahtuuko se tällä kaudella? En ihan jaksa uskoa, mutta jotenkin uskoisin, että hän yhdet pisteet ottaa tällä kaudella.

Alppihiihdon maailmancupin avausvoitto meni tänä vuonna Ranskaan, kun ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmannella sijalla ollut Tessa Worley nousi toisella laskullaan kärkeen. Hän kukisti ensimmäisen kierroksen jälkeen johtaneen Italian Federica Brignonen 0,35 sekunnilla.

Yhdysvaltojen Mikaela Shiffrin nousi neljänneltä sijalta kolmanneksi ja pudotti avauskierroksen jälkeen toisena olleen Saksan Viktoria Rebensburgin neljänneksi. Rebensburg voitti avauskilpailun viime vuonna.

N SUURPUJOTTELU
Lopputulokset

1) Tessa Worley FRA 2.00,51
2) Federica Brignone ITA + 0,35
3) Mikaela Shiffrin USA + 0,94
4) Viktoria Rebensburg GER + 0,99
5) Stephanie Brunner AUT + 1,93
Ragnhild Mowinckel NOR + 1,93


57) Erika Pykäläinen FIN + 6,33
Pykäläinen karsiutui toiselta kierrokselta.

Lue myös:

Flunssakaan ei lannistanut, Samu Torsti levollisena kauden avauskisaan: "Ei voi lähteä löysin rantein katselemaan"

Lindsey Vonnin ennätysjahti ja kokonaiskisojen voittajien kukistaminen – näistä aiheista alppiväki puhuu kauden alla

Suurpujottelijat valmistautuvat kauteen vaikeissa olosuhteissa – laskijat eivät pääse Söldenissä helpolla

Samu Torsti haluaa vakiinnuttaa paikkansa maailmancupissa: "Paikka finaaleihin vähimmäistavoite"

Andreas Romar lähtee laskemaan uransa parasta kautta – "Tällä hetkellä mennään vuosi kerrallaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat