1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Suomen päävalmentaja ja Iivo Niskasen oma luotsi ottavat vastaan hiihtokonkarien harjoittelukritiikin: "Kehittyminen edellyttää, että osataan katsoa ympärille"

Iivo Niskasta valmentavan Olli Ohtosen mielestä silloin kannattaa kuunnella, kun Harri Kirvesniemen ja Jorma Mannisen kaltaisilla asiantuntijoilla on asiaa.

Matti Heikkinen (arkistokuva). Kuva: Tomi Hänninen

Harri Kirvesniemen ja hänen valmentajansa Jorma Mannisen kirjoittama Suomen maastohiihdon kilpailukyky -kirjelmä on herättänyt puhetta suomalaisissa hiihtopiireissä.

Kaksikko kantaa huolta nuorten hiihtäjien pärjäämisestä, sillä nuorten tasolla Suomi on pudonnut muun muassa Norjan ja Ruotsin vauhdista. Kirvesniemen mukaan jo 18-vuotiaiden tasolla tämä näkyy muun muassa kilpailuissa suurina aikaeroina.

Valmennuksellisesti Kirvesniemen ja Mannisen mukaan suomalaisjuniorit keskittyvät harjoittelussa määrään tehojen kustannuksella. Aiemmin hiihdossa kysyttiinkin jaksamista, mutta nykyään vaaditaan enemmän vauhtia.

Kaksikon kirjelmää on pidetty kritiikkinä suomalaista valmennuslinjaa kohtaan, mutta ainakin Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen, maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto ja Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ovat pitäneet kirjelmän tuomaa keskustelua tervetulleena.

– On hyvä asia, että hiihdossa keskustellaan valmennuksellisista asioista, varsinkin kun se tulee tällä tavalla asiantuntemuksen omaavilta henkilöiltä. Kehittyminen edellyttää, että osataan katsoa ympärille näissä piireissä, Ohtonen sanoi.

Hyvä haastaa nykyjärjestelmää

Haaviston mukaan Kirvesniemen ja Mannisen kirjelmä oli hyvin analyyttinen ja mielenkiintoinen. Hänen mielestään se toi hyviä ajatuksia esiin.

– On hyvä, että tulee ”ulkopuolelta” näkemyksiä ja haastetaan nykyjärjestelmää. En voi sanoa, että jaan heidän huolensa hiihdon tulevaisuudesta, mutta kyllä siellä totuuden siemen on, hän myönsi.

Haaviston mukaan suomalainen hiihto tarvitsee lisää laajuutta ja vastuunkantajia maajoukkueeseenkin. Hän muistutti kuitenkin, että julkaisun esiin tuoma ajatusmalli harjoittelusta ei välttämättä sovi kaikille.

– Kaikkia ei voi laittaa yhteen muottiin, vaan yksilöllisyys on huomioitava.

Kalle Lassilan mielestä jokaisen urheilijan kohdalla pitäisikin pysähtyä miettimään, mitä tämä kyseinen urheilija vaatii ja tarvitsee.

– On paljon erilaisia tapoja harjoitella ja paljon erilaisia hyviä harjoitusmuotoja. On tärkeää, että päästäisiin vielä enemmän kiinni siihen yksilötason harjoitteluun.

Harjoituspäiväkirjoista tärkeää tietoa

Lassila sanoo suurimman kritiikin kohdistuvan siihen, millaista viestiä Hiihtoliitosta annetaan suomalaiselle maastohiihdolle. Hänen mukaansa pitäisi keskittyä ennen kaikkea siihen mitä kehitetään ja miksi ja vasta viimeisenä pohdittaisiin määriä.

– Tällä hetkellä se yleinen linja on liian laajoissa raameissa, Lassila sanoi ja samaa mieltä on Ohtonenkin.

– Jos niiden perusteella vedetään johtopäätöksiä siitä, miten meidän nuoret harjoittelevat, niin se ei välttämättä ole täysin oikea.

Ohtonen onkin huolissaan siitä, ettei Suomessa ole välttämättä tarkkaa käsitystä ikäryhmätasoilla siitä, miten urheilijat ovat harjoitelleet ja mitä osa-alueita on painotettu. Harjoituspäiväkirjakäytäntö on parantunut viime vuosina, mutta vielä on paljon tehtävää.

– Se on sellainen analyysin perusta, että se pitäisi saada kuntoon, Ohtonen totesi.

Keskustelu on perusta kehittymiselle

Haaviston mielestä julkaisun tuomasta keskustelusta ei ole ainakaan haittaa suomalaisessa maastohiihdossa, päinvastoin. Reijo Jylhän palattua päävalmentajaksi vuonna 2014 valmentajien välistä keskusteluyhteyttä lisättiin ja sitä on Jylhän päävalmentajakaudenkin jälkeen pidetty hyvin yllä.

Ohtosen mukaan suomalainen hiihtovalmennus on yhtenäistä ja keskusteluyhteydet toimivat niin muiden valmentajien kuin maajoukkuevalmentajienkin kesken.

– Ei ole sellaisia aihealueita, mistä ei voisi puhua. Ja kun kokeneet asiantuntijat, vanhat valmentajat ja urheilijat nostavat asioita esille, niin niitä on syytä kuunnella. Keskustelu on perusta kehittymiselle, ja totta kai meidän hiihtovalmentajien pitää olla avoimia tällaisille asioille, Ohtonen sanoi.

Lue myös:

Harri Kirvesniemi avautuu ex-valmentajansa kanssa nuorten hiihtäjien harjoittelusta – ”Olen ollut jo pitkän ajan huolestunut”

Hakola karisti liiallisen harjoituskuorman hartioiltaan ja tykitti nopeimman ankkuriosuuden – "Muisti ensimmäisen kilometrin jälkeen, miltä maistuu kilpahiihtäminen"

Ederin loistavalla loppukirillään nitistänyt Lylynperä on seuraavan sukupolven menestyjäehdokas – "Katri on siinä iässä ja roolissa, että häneltä odotetaan paljon"

Maajoukkueen ensimmäinen oppivuosi toi viisautta ja rentoutta – Vuorisen ylivoima oli juuri sitä, mitä pitikin

Kerttu Niskasen unelmat murskautuivat Etelä-Korean olympialaduille, mutta hän uskoo saaneensa hyvän opetuksen – "Elämä jatkuu, kisoja tulee vielä"

Iivo Niskasen olympiakullan metsästys oli kaatua jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta valmentajan kanssa tehdyt ratkaisut pelastivat menestyksen – nyt kulta-Iivon tavoitteena on menestyä vapaallakin