1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Liisa Lilja ei häkeltynyt kisajärjestäjien farssimaisesta sekoilusta – päätti kautensa ylivoimaiseen voittoon

Liisa Lilja päätti paratriathlonin maailmancupin kauden voitonjuhliin. Madeiran kisajärjestäjät sen sijaan sekoilivat järjestelyissä kunnolla.

Liisa Lilja Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Liisa Lilja päätti kilpailukautensa maukkaaseen voittoon maailmancupin päätöskilpailussa Madeiralla. Kilpailujärjestäjät eivät tosin tehneet Liljan tai muiden kilpailijoiden kisasta helppoa, sillä kilpailu sai farssin piirteitä jo kilpailua edeltävänä päivänä.

Muun muassa Funchalin rannan vaihtoalueelle nousevat rampit olivat niin jyrkkiä, etteivät vaikeimmin vammautuneet urheilijat päässeet ilman apua edes kilpailureitille. Myös pyöräilyreitin jyrkät nousut osoittautuivat jo harjoituksissa liian haastaviksi etenkin käsipyöräilijöille. Kilpailureittejä muutettiin vielä ennen starttia, ja se aiheutti sekaannuksia järjestäjille ja päänvaivaa kilpailijoille.

Järjestäjien sekoilujen takia PTS 2 -luokassa kilpaillut Lilja ui uintiosuudella reilun 150 metrin lisälenkin, kun kääntöpaikkojen poijuja ei ollut merkitty tarpeeksi selkeästi. Pyöräilyosuudella Lilja säästyi ongelmilta, mutta parin pahan kaatumisen takia reittiä muutettiin kesken kaiken ja kääntöpaikkaa siirrettiin aiempaa aikaisemmaksi, koska ambulanssi ohjattiin samalle reitille.

Juoksuosuuskaan ei sujunut järjestäjiltä täysin suunnitelmien mukaan, sillä osa kilpailijoista, Lilja mukaan luettuna, ojattiin aluksi väärälle reitille. Lilja kellotti voittoajakseen 1.31.30 ja voitti Venäjän Veronika Gabitovaa yli 13 minuutilla.

– Onhan ollut reissu. Kaupungin jyrkät tiet ja kadut ovat antaneet melkoisesti lisähaastetta ihan päivän rutiineihin ja treeneihin. Sitten nämä järjestäjien säätämiset ja sähläykset reittien suhteen. Sanoisin, että huh huh. Enpä ole moista kokenut, Lilja kommentoi tiedotteessaan.

Lilja pääsi aloittamaan kilpailukautensa myöhään kevään jalkaoperaation takia, ja hänen tavoitteenaan oli tehdä kisassa tasapainoinen suoritus ja saada kilpailukaudelleen hyvä päätös. Kisa oli myös rankingpisteiden takia tärkeä, sillä se oli hänelle vasta kauden kolmas kilpailu ja kauden rankingtuloksiin lasketaan mukaan juuri kolmen parhaan kilpailun pisteet.

– Onneksi ehyenä maaliin, jossa uinti oli vauhdillisesti hyvää lisälenkistä huolimatta. Pyöräilyosuudella oli melkoista ruuhkaa, kun kaikki luokat olivat liikkeellä lähes yhtä aikaa. Juoksu oli taas asteen parempaa kuin Australiassa, mutta olisin odottanut hiukan parempaa. Pääasia, että voitto tuli, eikä haavereita. Nyt kausi on paketissa, pikku huili ja kohti uutta kautta ja toivon mukaan ilman terveydellisiä ongelmia.

Voiton myötä Lilja nousee rankingissa vähintään kuuden parhaan joukkoon, joka takaa varman kilpailupaikan ensi kauden kilpailuihin ja helpottaa myös paikan saamisessa tokion 2020 paralympialaisiin.

Lue myös:

Paratriathlonisti Liisa Lilja joutui tyytymään neljänteen sijaan MM-kisoissa – Aasiassa riehuva taifuuni sotki paluumatkan suunnitelmat

Paratriathlonisti Liisa Lilja puolustaa MM-kultaa viikonloppuna – avasi kautensa vasta kolme viikkoa sitten: "Taso tulee kyllä mitattua"

Liisa Lilja sairastui syöpään, menetti jalkansa ja on nyt huippu-urheilija