Hamilton on asiantuntijan mukaan nousemassa jopa kaikkien aikojen F1-kuljettajaksi – Vettelillä petti mestaruustaistossa ennen kaikkea pää: "Väistämättä tulee mieleen, että Vettel olisi tarvinnut Aki Hintsaa tänä vuonna"

Mercedes-kuljettaja Lewis Hamilton varmisti uransa viidennen F1-maailmanmestaruuden viikonloppuna. Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan britti voi nousta jopa Michael Schumacherin rinnalle mestaruuksien määrässä.

Lewis Hamilton varmisti toisen perättäisen maailmanmestaruutensa Meksikon osakilpailussa. Kuva: XPB Images/AOP

Vaikka kilpailu F1-radoilla Mercedeksen ja Ferrarin välillä tiukentui tällä kaudella entisestään, pystyi Lewis Hamilton varmistamaan kuljettajien maailmanmestaruuden Meksikon osakilpailussa.

Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Hamilton vei mestaruuden ennen kaikkea siksi, että hän on pystynyt kehittämään itseään joka vuosi.

– Hän on löytänyt ylivoimaisen tavan itsensä kehittämiseen. Hän pystyy kaudesta toiseen vain parantamaan omaa suoritustaan. Se on vaikuttavaa. On uskomatonta, miten hän pystyy suorittamaan esimerkiksi Sebastian Vetteliin nähden.

Toisaalta Hamilton myös hallitsi paineet ja pienet epävarmuustekijät loistavasti.

Ferrari pääsi tällä kaudella hyvin lähelle Mercedestä moottoritehoissa, tai jopa ohi. Tästä huolimatta Hamilton piti päänsä kylmänä, suoritti korkealla tasolla vaikeillakin hetkillä ja osasi vaatia talliltaan tarpeeksi.

– Hamilton oli aivan ilmiömäinen vaikeissa tilanteissa, kun verrataan esimerkiksi tallikaveri Valtteri Bottakseen. Hamiltonin aika-ajot olivat tosi hyviä. Hän hallitsi startit, eikä juurikaan joutunut niissä vaikeisiin tilanteisiin, Mildh sanoo.

Kuva: AOP/Rex Features

Yksi osoitus Hamiltonin ajotaidoista ja kyvystä tehdä ratissa omia ratkaisuja oli Meksikon osakilpailu, jossa Mercedeksellä oli suuria vaikeuksia renkaiden nopean kulumisen kanssa. Hamilton ajoi vaikeissa oloissa neljänneksi, mikä riitti mestaruuden varmistamiseen.

– Meksikossa näkyi se, että hän on hyvin älykäs hyödyntämään auton tekniikkaa ja viemään kilpailua läpi. Hän miettii koko ajan omia ratkaisujaan ja ottaa ohjat omiin käsiinsä. Kyllä näillä eväillä mestaruus tuli.

Vettel olisi tarvinnut Hintsaa

Mestaruustaistossa Hamiltonia haastanut Vettel otti kauden alussa vakuuttavat kaksi voittoa. Nelinkertainen mestari Vettel ei kuitenkaan pystynyt vastaamaan Hamiltonin vauhtiin, varsinkaan loppukauden aikana.

Hamilton suorastaan dominoi F1-kilpailuja Iso-Britannian osakilpailusta lähtien. Tuosta kilpailusta lukien Hamilton on ottanut kuusi osakilpailuvoittoa kymmenessä kisassa. Vettelillä vastaavan ajanjakson aikana ykkössijoja on vain yksi.

Vettelillä olisi ollut kaikki mahdollisuudet voittaa mestaruus tällä kaudella. Haave jäi täyttymättä Mildhin mukaan erityisesti siksi, ettei Vettel kestänyt paineita.

– Tulee väistämättä mieleen sellainen asia, että Vettel olisi tarvinnut Aki Hintsaa tänä vuonna. Aki oli aikoinaan todella vahva vaikuttaja Vettelin henkisessä kasvussa. Siinä kaikessa myllerryksessä mitä tallissa oli, Vettel turhautui ja vaikutti siltä, ettei hänellä ollut tarpeeksi tukea oman tilanteensa hallitsemiseksi. Ehkä hän yritti jopa puuttua tallin toimintaan liikaa ja olla mukana siinä, kun hänen olisi pitänyt keskittyä enemmän itseensä.

– Hän sortui henkisesti Hamiltonin alla.

Aki Hintsa menehtyi 58-vuotiaana vuonna 2016 syöpään. Hän oli arvostettu lääkäri, joka teki pitkän uran Formula 1:ssä. Hintsa vaikutti suuresti erityisesti Vettelin uran alkutaipaleeseen.

Aki Hintsa ja Lewis Hamilton vuonna 2008. Kuva: AOP

Toinen asia, minkä vuoksi mestaruus valui Vettelin käsistä oli Ferrarin sisäinen sekasorto. Harmoniaa ei ole tällä kaudella tallissa löytynyt.

– Ferrari oli hutera organisaatio tiukoissa tilanteissa. Vaikeissa olosuhteissa he eivät pystyneet toimimaan yhtä tehokkaasti kuin Mercedes.

Kaikkien aikojen kuljettaja

Mildh sanoo, että tällä kaudella selvästi paras kuljettaja voitti mestaruuden.

Voiton myötä Hamiltonilla on nyt viisi F1-maailmanmestaruutta. Edellä mestaruuksien määrässä on vain saksalainen lajilegenda Michael Schumacher, joka voitti aikanaan seitsemän mestaruutta.

Mildhin mielestä 33-vuotiaalla Hamiltonilla on mahdollisuus nousta ainakin Schumacherin rinnalle voitetuissa mestaruuksissa, ehkä jopa ohi.

– Hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta kaikkien aikojen kovimmaksi Formula 1 -kuljettajaksi, miten sitä sitten mitataankin. Hamilton on kaiken kaikkiaan huippusuorittaja. Eiköhän 33-vuotias kaveri pysty jatkossakin suorittamaan hyvin, jos talli vain pysyy hänen kyydissään.

Lewis Hamiltonia juhlittiin Meksikossa mestaruuden ratkettua. Kuva: Pixathlon/REX/AOP

Tärkein asia Hamiltonin tulevien mestaruuksien kannalta on juuri Mercedeksen pysyminen tallien huipulla.

Vuonna 2021 tulevat suuret sääntömuutokset saattavat tasoittaa tallien välistä kilpailua. Tämän vuoksi Mildh kokeekin, että varmin tapa Hamiltonin nousulle seitsemään mestaruuteen on voittaa tarvittavat kaksi pystiä vuosina 2019 ja 2020.

– Jos Mercedes pystyy tallina toimimaan kuten tähän asti Hamiltonin aikana, tai jopa parantamaan samalla kun Ferrari ja Red Bull tulevat kovaa kilpailemaan, Hamiltonilla on kaikki mahdollisuudet nousta kuljettajana.

Hamiltonilla on sopimus Mercedeksen kanssa 2020 asti.

Lue myös: