Suora

  • Taitoluistelun MM, parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun MM, naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma

Adelina Engman elää jalkapallounelmaansa kovassa englantilaiskoulussa: Valmentaja voi sanoa, että tuo oli p**kaa

Englannin naisten Superliigan viime kauden mestarin kausi on käynnistynyt kankeasti.

jalkapallo
Chelsean Adelina Engman kamppailee pallosta
Adelina Engman edustaa Chelsea LFC:tä naisten Valioliigassa.Bradley Collyer / Getty Images

Harvoin käy niin, että värväys unelmien työpaikkaan tulee täytenä yllätyksenä.

Adelina Engman lähti keväällä Kopparbergs / Göteborgin kanssa neljänteen kauteensa Ruotsin Damallsvenskanissa. Virallisesti elokuun ensimmäisestä päivästä lähtien hän on ollut Chelsea LFC:n pelaaja.

Viime kaudella "Siniset" jyräsi liigamestaruuteen ja cupin voittoon. Englannin Superliiga kuuluu Euroopan eliittiin Saksan ja Ranskan ohella.

– Kaksi agenttia otti minuun yhteyttä ja kertoi, että jokin seura on kiinnostunut. Sitten selvisi, että kyseessä on Chelsea, sanoi Engman Yle Urheilulle.

– En osannut aavistaa, että he pitävät minua silmällä. Se oli mukava yllätys.

Lontoolaisten pelaajisto pursuaa maajoukkuetason huippunimiä, kärjessä Ballon d'Or -ehdokas ja Englannin tähtihyökkääjä Fran Kirby.

Pohjoismaisesta hyggeilystä on siirrytty kovaan ammattilaismaailmaan. Ensimmäiset harjoitukset jännittivät syystäkin.

– Olihan siinä vähän hermona, miten temposta selviää. Mutta harjoitukset menivät hyvin ja niiden jälkeen valmentaja kertoi olevansa tyytyväinen minuun, Engman muistelee.

Chelsean Adelina Engman taklaa Arsenalin Emma Mitchelliä.
Chelsean Adelina Engman taklasi Arsenalin Emma Mitchelliä paikallispelissä.Getty Images

Päävalmentaja on Emma Hayes, entinen Arsenalin puolustaja, joka on tehnyt uraa viime vuosikymmeneltä saakka. Perusbrittiläiseen tapaan palaute on suoraa.

– Hän on hyvin vaativa valmentaja, joka sanoo mitä ajattelee. Se pitää vain hyväksyä. Itse pidän sellaisesta lähestymistavasta, Engman sanoo.

– Hän voi sanoa, että that was shit eli tuo oli paskaa. Hän sanoo hyvin suoraan, jos joku menee huonosti.

Hyvin todennäköisesti vähemmän mairittelevaa palautetta on syyskaudella riittänyt. Viime kauden mestari aloitti sarjakauden neljällä tasapelillä ennen 2–0-voittoa Brightonista.

Lokakuun puolivälissä joukkue koki kauden ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan tappionsa nöyryyttävällä tavalla paikallisvastustaja Arsenalia vastaan. Chelsea jäi jalkoihin kotikentällään Kingsmeadowssa 0–5.

Engman hukkasi ottelussa kapteeni-Kirbyn alustaman vetopaikan ja taklasi vastustajaa 21. minuutilla rangaistuspotkun arvoisesti.

Tällä hetkellä Arsenal johtaa sarjaa seitsemällä voitolla seitsemästä ottelusta. Chelsea on voittanut kahdeksasta liigapelistään kolme ja pelannut neljä tasan.

"Enemmän peliaikaa kuin olisin uskonut"

Engman asuu Lontoon laitamilla, Leatherheadissa. Valioliiga-glamourista ollaan melko kaukana, mutta Cobhamin harjoituskeskus sijaitsee sopivan etäisyyden päässä.

Melko kotikutoinen oli myös Engmanin muutto Göteborgista. Engman tutustui kesällä sattumalta Chelsea-pelaajaan, jonka asuntoon hän pääsi punkkaamaan, kunnes löysi oman asunnon.

– Tapasimme yhteisen ystävämme häissä ensimmäisen kerran pari viikkoa aiemmin ja juttelimme vähän. Sitten asuin hänen luonaan ensimmäiset viikot, Engman kertaa.

Naisten liigan ammattilaiset eivät pääse retostelemaan rahalla ja myös pääsarjapelit mitellään Valioliigaa vaatimattomammilla areenoilla. Chelsean Kingsmeadow vetää vajaat 5000 katsojaa.

Silti vaatimustaso on kova. Chelsean 23 pelaajan edustusryhmästä vain kourallinen ei kuulu maansa maajoukkuerinkiin.

Engmanin mukaan jo pelipäivän kokoonpanoon pääseminen vaatii töitä. Minuutteja on tullut kaikkiaan 10 ottelussa.

– Olen saanut enemmän peliaikaa kuin olisin uskonut. Tiesin, että kilpailu on kovaa ja olen iloinen, että olen saanut näin paljon luottamusta, laituri kiittelee.

Chelsean Adelina Engman ja Bethany England juhlivat maalia.
Adelina Engman on onnistunut maalinteossa Englannin cupissa ja Mestarien liigassa. Bethany England onnittelee.Getty Images

Chelsea on joutunut rakentamaan tuplamestaruutensa jälkeen joukkuetta uuteen uskoon ja liigassa viimeistely on tökkinyt pahasti.

Joukkue on onnistunut tekemään Superliigassa vain viisi maalia, kun esimerkiksi Arsenal on takonut 34 maalia.

Tehoja kaivattaisiin hyökkääjiltä. Viikonlopun West Ham -voitossa Rachel Bachman osui kahdesti, mutta esimerkiksi Fran Kirby on osunut liigassa vasta kerran.

Engman on kärsinyt koko syksyn lonkkakivuista, jotka ovat pitäneet hänet sivussa kahdesta edellisestä ottelusta. Pikakiituri on iskenyt maalin niin cupissa kuin Mestarien liigassa, jossa Chelsea pöllytti Fiorentiinaa yhteismaalein 7–0 ja eteni puolivälieriin.

Superliigassa saldo on toistaiseksi nolla.

– Minulla on paljon juoksuvoimaa, nopeutta ja hyvä kunto. Jaksan juosta paljon koko ottelun ajan, teen paljon juoksuja ja paljon töitä, Engman sanoo.

Vaikka joukkueen työnteko on palkittu harvoin, Engman vakuuttaa, että kopissa ei ole ahdistuttu.

– Jäljellä on kuitenkin vielä paljon otteluja ja olemme pelanneet hyvin. Pelejä riittää ja toivomme, että pystymme vielä kirimään kauden aikana.

"Kaikki on avointa"

Engmanin värväys Chelseaan on ollut osa koko vuoden mittaista Suomi-jalkapallon hyvien uutisten virtaa.

Juliette Kemppi värvättiin kesällä Englantiin ja Bristol Cityn joukkueeseen. Linda Sällström on tehnyt tuhojaan Paris FC:n paidassa kanaalin toisella puolella. Italiassa Tuija Hyyrynen pelaa Juventuksessa ja Nora Heroum AC Milanissa.

Lisäksi FC Honka ylsi karsinnoista Mestarien liigaan ja vuonna 2001 syntyneiden maajoukkue pelaa Uruguayn MM-turnauksessa. Toki naisten A-maajoukkue jäi kauas arvokisapaikasta, mutta siirrot huippuseuroihin kertovat, että kärkipelaajien laatu riittää Euroopan suurille areenoille.

Engmanin siirto Chelseaan saattoi olla yllätys pelaajalle itselleenkin, mutta läpimurto Lontoossa tarkoittaisi nousua koko lajin A-kategoriaan.

– Nyt haluan nauttia siitä, että olen täällä ja kehittyä pelaajana. En ole oikeastaan miettinyt paljoakaan tulevaisuutta. Katsotaan, mitä tapahtuu. Kaikki on avointa.

*Lue myös:
*

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kulmakiven unelma toteutui, vaikka hän ei olisi sitä uskonut – Englannin mestariseura hankki monitaiturin, joka nähdään jo nyt voittajana

Helmarien tähden joukkuetoveria uhattiin raiskaamisella ja tappamisella – tapaus järkyttää Englannissa: ”Tämä oli kuvottavaa”

Suosittelemme

Tuoreimmat