Hyppää sisältöön

Naisleijonien tähti pääsi tukieurojen avulla samalle harjoitusleirille vapaaottelijoiden ja NHL-tähden kanssa – ja nyt korko kasvaa hurjasti Saku Koivun ja Petteri Nummelinin silmien alla

Naisleijonien hyökkääjää Susanna Tapania potkaisi onni, kun TPS nousi Naisten Liigaan täksi kaudeksi. Tapani on saanut kaiken loksahtamaan kohdalleen Turussa, mikä on saatellut hänet elämänsä parhaaseen kauteen MM-kotikisakaudella.

Susanna Tapani Kuva: Tomi Hänninen

Juuri nyt TPS-hyökkääjä Susanna Tapanilla on kaikki kohdallaan, ja se näkyy tuloksessa. Tapani pelaa elämänsä kautta Naisten Liigassa ja johdattaa nousijajoukkue TPS:ää nousujohteisesti kohti alemman loppusarjan otteluita ja jopa pudotuspelejä.

Miten tähän pisteeseen on tultu?

Kaikki muodostuu monen asian summasta.

Yksi merkittävä seikka Tapanin huippukaudelle on viikoittainen treenaaminen kiekkokonkareiden Saku Koivun, Petteri Nummelinin ja Timo Hirvosen alaisuudessa.

Koivu, Nummelin ja Hirvonen valmentavat A- ja B-junioreiden Mestistä pelaavien TPS:n joukkueiden aamujäillä. Tapani on treenannut lukioikäisestä asti TPS:n B-Akatemian junioreiden kanssa. Tällä kaudella Tapani harjoittelee myös A-nuorten joukossa.

Vanhat pelikaverit Petteri Nummelin (kesk.) ja Saku Koivu (oik.) valmentavat nyt yhdessä. Susanna Tapanin mukaan molemmilla on suuri halu auttaa yksilöitä kehittymään, ja tietotaito on maailmanluokkaa. (Arkistokuva.) Kuva: Ullstein Bild/AOP

Jäätreeneissä Koivu vetää harjoitteet hyökkääjille. Koivun johtamiin harjoituksiin Tapani osallistuu suunnilleen kahdesti viikossa.

Tapani kokee, että on saanut hyökkäyspelaamiseen lisää juonikkuutta konkareilta saamillaan vinkeillä. Lisäksi treeneissä on hiottu laukausta ja ylivoimapelaamista.

Treenien laatu on heijastunut suoraan myös peleihin.

– Olen saanut todella paljon pieniä vinkkejä kaikilta valmentajilta, Hireltä luisteluun sekä Petulta ja Sakulta kiekolliseen pelaamiseen. Olemme todella paljon keskittyneet aamuisin yksilötaitoon, ja joka aamu tuntuu, että opin jotain uutta.

Iltaharjoituksissa keskitytään kamppailuun ja kentällisharjoitteluun. Poikien kanssa Tapanin täytyy laittaa kaikkensa kamppailupeliin, mikä kehittää fysiikkaa entisestään.

"Pelaan niin ammattilaisena kuin Suomessa voi"

Tapani ja muut naisleijonat saivat 10 000 euron apurahan opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tämän ansiosta Tapani pystyi muuttamaan vanhempiensa luota omilleen Turkuun. Lisäksi apuraha mahdollisti kesäharjoittelun ryhmässä, johon kuului muun muassa vapaaottelijoita ja NHL-puolustaja Rasmus Ristolainen.

– Veikkaan, että kesällä oli tosi iso merkitys tähän kauteen. Jo pidemmän aikaa olen ollut hyvässä kunnossa, mutta kesällä treenattiin tosi kovaa ja tuli erilaista ärsykettä. Teki myös pääkopalle hyvää, kun olin kesän vähän eri porukassa.

Nyt pelaan niin ammattilaisena Suomessa jääkiekkoa kuin täällä vain pystyy. On tuntunut siltä, että saan peleistä ja treeneistä kaiken irti. Koko paketti on tänä vuonna aika hyvin kunnossa. En tiedä, mitä edes pystyisin tekemään paremmin.

Susanna Tapani

Kesän treenit onnistuivat nappiin. Tapani on jaksanut alkukauden hyvin, vaikka toisinaan yhtenä päivänä on kaksikin peliä .Huippuhyökkääjä pelaa nimittäin jääkiekon lisäksi ringetteä korkeimmalla naisten sarjatasolla Raision RNK Flyersissä.

Syksyllä Tapani puolestaan löi kättä päälle paitsi pelaamisesta TPS:ssä, myös osa-aikatyöstä tyttökiekkovastaavana seurassa.

– Nyt pelaan niin ammattilaisena Suomessa jääkiekkoa kuin täällä vain pystyy. On tuntunut siltä, että saan peleistä ja treeneistä kaiken irti. Koko paketti on tänä vuonna aika hyvin kunnossa. En tiedä, mitä edes pystyisin tekemään paremmin.

Kausi on Tapanille sikälikin harvinaislaatuinen, että ensimmäistä kertaa sekä naisen jääkiekko- että ringettejoukkue sijaitsevat samalla alueella kuin missä Tapani asuu.

Kuva: Tomi Hänninen

Vielä viime kaudella Tapani pelasi Rauman Lukossa. Kilometrejä tuli auton mittariin paljon, kun Tapani ajoi Turusta Raumalle. Samalla ajomatkat olivat pois palautumisajasta.

Sijanti olikin yksi tärkeä kriteeri, kun Tapani päätti tämän kauden joukkuettaan. Hän halusi edelleen asua Turussa, joten siirtyminen TPS:ään oli luonnollista.

Keskusteluja Tapani kuitenkin kävi myös Lukon kanssa.

– Ei tavallaan ollut mitään syytä, miksi olisin halunnut lähteä Lukosta pois, vaan sijainti loppujen lopuksi homman eniten ratkaisi. Minulla kävi vähän tuurikin, kun Tepsi onneksi nousi viime keväänä liigaan.

Pääpaino jääkiekossa ja MM-kisoissa

Tapani on aiemmilla kausilla treenannut jääkiekkoa ja ringetteä suunnilleen saman verran. Tällä kaudella hän on kuitenkin painottanut jääkiekkoa harjoittelussaan, vaikka sekä RNK Flyers että TPS ovat Tapanille yhtä tärkeitä joukkueita.

Syy painotukselle on silti selvä, sillä huhtikuussa odottavat naisten MM-kotikisat Espoossa. Ringetessä ei puolestaan tällä kaudella arvokisoja ole.

Susanna Tapani teki Pyeongchangin olympialaisissa kuudessa ottelussa tehot 2+3=5. Kuva: Jamie Squire/Getty Images

Tapani ei ole aiemmin saanut mahdollisuutta pelata jääkiekon arvokisoja Suomessa. Nyt hän odottaa tilaisuutta innokkaana.

– Kotikisat ovat meille kaikille tosi iso juttu. Muutama pelaaja maajoukkueesta on sanonut, että pitää kotikisoja jopa tärkeämpinä kuin olympialaisia.

Arvokisat ovat vielä sen verran kaukana, ettei Tapani ole ajatellut omia tavoitteitaan MM-jäille.

Maajoukkue on tavoitteensa asettanut jo huhtikuulle. Kaikkea niistä ei vielä tässä vaiheessa paljasteta.

– Meillä on joukkueena tosi isot tavoitteet. Meillä on mahdollisuus tehdä historiaa siellä.

Olympiapronssia! Susanna Tapani (#77) pääsi tuulettamaan viidettä arvokisapronssiaan Pyeongchangin olympialaisissa. Kuva: Jamie Squire/Getty Images

Haastajajoukkueet sopivat Tapanille

Ennen kuin Tapani pääsee tositoimiin MM-jäillä, on kautta seurajoukkueessa vielä rutkasti jäljellä.

Vaikka Tapani on yksi Suomen parhaita naiskiekkoilijoita, hän ei ole pelannut urallaan Suomen huippujoukkueissa lukuun ottamatta kahdeksaa Espoon Bluesissa pelattua ottelua kaudella 2012–13.

Se on varmasti auttanut pään kanssa, että ringetessä on tullut paljon voittoja. Toisaalta voitotkin tuntuvat lätkässä paljon paremmalta, kun niitä tulee harvoin.

Susanna Tapani

Viime kaudella Tapanin joukkue Lukko voitti vain kolme ottelua 30:stä.

Tästä huolimatta Tapani ei kaipaa huippujoukkueisiin.

– Siitä saa itselle lisämotivaatiota, kun joutuu lähtemään joka peliin vähän haastajana ja laittamaan kaiken peliin. Olen tykännyt siitä.

Tapani myöntää, että pitkät tappioputket ovat raskaita, mutta ringette on tasapainottanut tunnelmia kauden aikana.

– Se on varmasti auttanut pään kanssa, että ringetessä on tullut paljon voittoja. Toisaalta voitotkin tuntuvat lätkässä paljon paremmalta, kun niitä tulee harvoin.

Tällä kaudella Tapani on päässyt nauttimaan onnistumisista. Hän on ollut joukkueensa ylivoimaisesti tehokkain pelaaja. 10 ottelussa Tapani on taikonut tehot 18+5=23. Yhtä kovia tehopisteitä Tapani ei ole vielä kiekkourallaan pääsarjatasolla tehnyt, ja kausi on vasta alkupuolellaan.

Turussa asuva Susanna Tapani on tyytyväinen alkukauteensa. Kuva: Tomi Hänninen

TPS on tällä hetkellä Naisten Liigassa kuudentena. Runkosarjaa joukkueella on jäljellä neljä peliä, joiden jälkeen turkulaisten kausi jatkuu todennäköisesti alemmassa loppusarjassa.

Alemmasta loppusarjasta paras joukkue kipuaa keväällä pudotuspeleihin ylempään loppusarjaan jatkavien seuraksi.

Tapani uskoo, että jos TPS:n joukkue pystyy parantamaan peliään samaa tahtia kuin kauden alusta tähän asti, nuorella joukkueella on mahdollisuudet mihin tahansa.

Lue myös: