Suora

  • Yleisurheilun halli-EM, 4. päivä, iltakilpailut
  • Inomhus-FM i friidrott, söndag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Urheiluruutu
  • Laura Salminen urheilee Jumalan avulla ja hänen kunniakseen
  • Urheiluruutu

Kovakuntoinen 80-vuotias Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I purjehtii yhä kilpaa MM-tasolla ja on tulossa ensi kesänä Suomeen – "Henkilö, joka ei turhia tärkeile"

Münchenin olympialaisiin aikanaan osallistunut Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I purjehtii edelleen huipputasolla. Ylen tietojen mukaan hän on ensi kesänä tulossa Hankoon ja osallistuu 6mR-veneiden MM-regattaan.

purjehdus
Juan Carlos I purjehtii
Getty Images

Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I on korkeasta iästään huolimatta kovan luokan purjehtija. Hän purjehtii 6mR-luokassa, joka on klassinen kilpapurjeveneluokka. Kuutosten miehistöön kuuluu viisi jäsentä.

Kuningas Juan Carlos saavutti miehistöineen viime vuoden MM-kisoissa Vancouverissa MM-kultaa. Tänä vuonna Espanjan entisen kuninkaan kipparoima venekunta voitti Ranskassa EM-kultaa.

Ylen tietojen mukaan kuningas miehistöineen osallistuu myös ensi elokuussa järjestettävään Hangon 6mR-veneiden MM-regattaan.

Kuningasperhe täynnä olympiapurjehtijoita

Kuningas, koko nimeltään Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias on saanut tärkeää merellistä oppia jo vuonna 1957, kun hän opiskeli Espanjan merisotakoulussa.

Hän osallistui olympiakisoihin urheilijana vuonna 1972 Münchenissä. Siellä hän purjehti louhi-luokassa, mutta ei yltänyt kärkisijoille. Sijoitus oli 15.

Myös kuninkaan vaimo, Sofia on ollut mukana olympiakisoissa. Se tapahtui vuonna 1960 Roomassa, jolloin hän oli vielä Kreikan ja Tanskan prinsessa Sophia.

Hän oli mukana varalla Kreikan joukkueessa, veljensä kruununprinssi Constantine II miehistössä. Kruununprinssin venekunta voitti Kreikalle olympiakultaa.

Purjehdustaidot ovat siirtyneet myös eteenpäin, sillä kuninkaan ja kuningattaren poika Felipe osallistui Barcelonan olympiakisoihin vuonna 1992 ja pärjäsi hyvin. Espanja sijoittui soling-luokan kilpailussa kuudenneksi, silloisen kruununprinssin ja nykyisen kuninkaan Felipen toimiessa veneen kapteenina.

Myös heidän keskimmäinen lapsensa, prinsessa Cristina oli mukana olympiakisoissa vuonna 1988 Soulissa. Hän purjehti tornado-luokassa ja sijoitus oli 20. Hän toimi kisoissa myös lipunkantajana.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä myös kuningasperheen vävypoika ja Cristinan aviomies, Iñaki Urdangarin on menestynyt olympiakävijä. Hän oli mukana olympiapronssia voittaneissa Espanjan käsipallojoukkueissa vuosina 1996 Atlantassa ja 2000 Sydneyssä.

Itse asiassa Cristina ja Iñaki Urdangarin tapasivat ensi kertaa Atlantan olympiakisoissa Yhdysvalloissa.

Espanjan kuningas Juan Carlos luopui kruunusta vuonna 2014. Silloin valtaistuimelle nousi hänen poikansa Felipe IV, joka on nyt Espanjan hallitsija.

Juan Carlos I purjehtii
Getty Images

Suomalaiskapteeni on kilpaillut kuningasta vastaan

80-vuotiaan Juan Carloksen venekunta on voittanut tänä vuonna klassisen 6mR-luokan EM-kultaa Ranskassa ja viime vuonna 2017 MM-kultaa Vancouverissa. Eli he ovat puolustavia maailmanmestareita.

– Kuningas on todella lähestyttävä, maanläheinen ja huumorintajuinen henkilö, joka ei turhia tärkeile. Meidän veneemme on ollut vierekkäin satamassa kaksissa arvokisoissa, MM-kisoissa Vancouverissa 2017 ja EM-kisoissa 2018 Ranskassa, kertoo suomalaisveneen kippari ja MM-kisojen kilpailujärjestelytoimikunnan puheenjohtaja Ossi Paija.

– Olemme tutustuneet häneen ja hänen venekuntaansa hyvin, kertoo Paija.

Juan Carlos on myös veneensä kapteeni. Hänen 5-henkiseen miehistöönsä kuuluu kokeneita purjehtijoita. Yksi heistä on kaksinkertainen olympiamitalisti, kanadalainen Ross Mac Donald, joka toimii kuninkaan venekuninkaan taktikkona.

Kuninkaasta kulkee purjehduspiireissä paljon tarinoita. Yksi niistä kertoo, että saadessaan kutsun Norjan kruununprinssin Haakonin häihin, hän oli onnitellut vihkiparia ja ilmoittanut, että valitettavasti häät menevät päällekkäin tärkeän purjehduskilpailun kanssa.

EM-pronssimitalistit haastavat kuninkaan

Suomessa ensi elokuussa järjestettävissä MM-kisoissa kuninkaan venekunnalle antaa vastusta muun muassa Paijan kipparoima venekunta, joka saavutti tänä vuonna Ranskassa EM-pronssia. Joukkueen taktikkona toimi Thomas Hallberg, trimmerinä Jonas Renlund ja Matti Koskinen, pianolla Heikki Pulsa ja keulalla Sam Fagerlund.

– Veneen ydinporukka on purjehtinut yhdessä neljä vuotta, mutta lopullinen kokoonpano ei ollut aiemmin purjehtinut yhdessä ennen EM-kilpailuja. Päätös kisoihin osallistumisesti tehtiin vasta viikkoa ennen kilpailuja, kertoo veneen kippari Paija suomalaismiehistön EM-menestyksestä.

Klassisen 6mR-luokan MM-kisat järjestetään 1.–9. elokuuta Hangossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat