Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Tutkija oivalsi, miten dopinghuijarit saadaan kiinni – Suomessa jalostetaan nyt keinoa, jonka avulla on jo käräytetty kenialaisia juoksijoita

Urheilijan suorituskyvyn passi voitaisiin tulevaisuudessa valjastaa kansainvälisen antidopingtyön käyttöön. Suomessa tehdään aiheeseen liittyvää tutkimusta, jota rahoittaa Maailman antidopingtoimisto Wada.

doping
Yleiskuva yleisurheilusta
Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on kiinnostunut Suomessa tehtävästä tutkimuksesta.EPA/BERND THISSEN

Keniaa on viime vuosina ravistellut dopingskandaali, joka on asettanut maan urheilusaavutukset kyseenalaiseen valoon. Viiden viime vuoden aikana Keniassa on ilmennyt yli 40 dopingkäryä.

Miksi kenialaiset urheilijat ovat alkaneet jäädä kielletyistä aineista kiinni juuri nyt? Taustalla on dopingtestauksessa ja siihen liittyvässä tutkimuksessa tapahtuneet edistysaskeleet. Näitä askeleita on osaltaan vauhdittanut uusi menetelmä, jota kehitetään tällä hetkellä Suomessa.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU tiedotti viime viikolla tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on kehittää uusi menetelmä antidopingtyöhön. Helsingin yliopiston liikuntalääketieteen yksikön ja KIHUn koordinoima tutkimus työstää niin sanottua urheilijan suorituskyvyn passia, joka voitaisiin ottaa antidopingtyössä käyttöön urheilijan biologisen passin rinnalle.

Yksinkertaistettuna urheilijan suorituskyvyn passin ideana on tarkkailla urheilijan suoritustasoa ja kehitystä. Jos urheilija ottaa epänormaaleja kehitysharppauksia, häntä voidaan testata useammin.

– Haluan korostaa, että mikään poikkeava kilpailutulos yksinään ei ole osoitus dopinginkäytöstä. Siellä taustalla voi olla muitakin syitä, eikä pelkästään tulosten perusteella tuomita missään tapauksessa. Tämä on äärettömän tärkeää myös urheilijan oikeusturvan näkökulmasta, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Sergei Iljukov, joka on tutkimuksen vastuullinen tutkija.

Kyse on ennen kaikkea dopingtestaamisen kohdistamisesta. Jos urheilija tekee epäilyttäviä tuloksia tai hänen kehityksensä on epänormaalin vauhdikasta, testeillä voidaan osoittaa, onko taustalla kiellettyjen aineiden käyttöä.

Sergei Iljukov
Sergei Iljukov on myös Viron antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja.Yle

Iljukovin mukaan epäilyttävien tuloksien tai tuloskehityksen määrittelemiseen on karkeasti sanottuna kaksi tapaa.

Urheilijan kehitystä verrataan ryhmätasolla muiden urheilijoiden kehitykseen. Sen lisäksi urheilijan kehitystä seurataan yksilöllisellä tasolla ja tuloksia verrataan hänen aikaisempiin tuloksiinsa.

– Normaalissa tilanteessa kehitys on säännönmukaista ja siinä on tietynlainen tahti. Jos kehityksessä tulee suhteettomia hyppäyksiä, jotka ovat sekä ryhmään että yksilön omaan kehitykseen nähden poikkeavia, siinä tilanteessa reagoidaan, Iljukov sanoo.

Wada rahoittaa tutkimusta

Urheilijan suorituskyvyn passi on Iljukovin idea. Ajatus alkoi kypsyä Iljukovin työssä Viron antidopingtoimikunnan lääketieteellisenä johtajana.

– Kun aloitin vuonna 2013, tehtäväni oli kohdistaa testejä urheilijoihin. Kun urheilijoita on valtava määrä, pitää priorisoida. Siinä vaiheessa aloin miettiä, miten sen pystyisi tekemään, Iljukov kertoo.

Hän kehitti testien kohdistamiseen matemaattisen lähestymistavan, joka osoittautui tehokkaaksi. Huijaavien urheilijoiden jäljille oli helpompi päästä urheilijan suorituskykyä seuraamalla ja yhdistämällä tuloksia biologisen passin tietoihin.

Kun menetelmä tuotti tulosta, Maailman antidopingtoimisto Wada kiinnostui.

– Esitin menetelmän Wadalle kaksi vuotta sitten. Onnekseni Wada reagoi siihen välittömästi. He perustivat erillisen työryhmän sitä varten ja nyt he rahoittavat myös tämän tutkimuksen. He näkivät, että tässä on aika iso potentiaali.

Yleiskuva dopingista
EPA

Doping lisäksi auttaisi kitkemään tulosmanipulaatiota

Vuosina 2018 ja 2019 toteutettavaa tutkimusta tehdään yhteistyössä useamman maan kansallisen antidopingjärjestön kanssa. Tutkimus keskittyy keski- ja pitkän matkan juoksijoihin. Iljukov ei voi paljastaa tutkimuksen kohteista sen enempää yksityiskohtia vaitiolovelvollisuuden takia.

– Mallinnamme parhaillaan aikaisempien käryjen perusteella urheilutuloksia. Katsomme takautuvasti dopingista kärähtäneiden urheilijoiden tuloksia ja niiden perusteella mallinnamme skenaarioita, miten doping vaikuttaa urheilutuloksiin, Iljukov taustoittaa.

– Seuraava osa tutkimusta on viedä nämä mallit käytäntöön ja tarkistaa useamman maan antidopingjärjestön kanssa, että mallit toimivat ja niiden perusteella pystyy kartoittamaan urheilijoita, jotka käyttävät dopingia.

Katsomme takautuvasti dopingista kärähtäneiden urheilijoiden tuloksia ja niiden perusteella mallinnamme skenaarioita, miten doping vaikuttaa urheilutuloksiin.

Sergei Iljukov

Tutkimuksen tulokset on tarkoitus valjastaa kansainvälisen antidopingtyön käyttöön. Tulevaisuudessa urheilijan suorituskyvyn passi voisi olla käytössä biologisen passin rinnalla.

– Emme halua mennä asioiden edelle liian nopeasti, koska ensin on tehtävä analyysit ja niiden pohjalta on luotava mallit.

Urheilijan suorituskyvyn passista ei olisi hyötyä pelkästään dopingtestien kohdistamisessa. Passien avulla voisi paljastaa myös tulosmanipulaatiota.

Moni muistaa iranilaiset moukarinheittäjät, jotka pudottivat Tuomas Seppäsen Rion olympialaisista tuloksilla, jotka syntyivät epäilyttävissä oloissa Valko-Venäjällä (siirryt toiseen palveluun). Iranilaisten tulokset olympiakisojen alla olivat poikkeavia. Moukari ei ole lentänyt yhtä pitkälle ennen eikä jälkeen tuon kilpailun.

Iljukovin mukaan Rion olympialaisiin osallistuneista 32 moukarinheittäjästä neljän kohdalla on syytä epäillä tulosmanipulaatiota.

Urheilijan suorituskyvyn passin avulla tällaisten tapausten tutkimiseen ja käsittelemiseen olisi malli valmiina.

IAAF käynnisti Keniassa pilottiprojektin

Vaikka urheilijan suorituskyvyn passi on vasta kehityksen asteella, menetelmän toimivuudesta on jo käytännön osoituksia.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kiinnostui menetelmästä samoihin aikoihin Wadan kanssa. Alkoi yhteistyö, jonka tuloksia nähdään tällä hetkellä Keniassa.

Kenian dopingkäryjen kasvanut määrä johtuu osittain tästä pilottiprojektista.

– Se ei tietenkään johdu pelkästään tästä, koska siellä on muita myötävaikuttavia tekijöitä. On avattu laboratorioita, mikä helpottaa testaamista. On myös vahvistettu kansallista antidopingtoimikuntaa. Meidän projektimme on siellä mukana ja sen perusteella dopingtestejä kohdistetaan, Iljukov sanoo.

Asbel Kiprop
Kenialainen olympiavoittaja Asbel Kiprop jäi keväällä kiinni dopingista, mutta hän syytti testaajia sabotaasista.EPA

Suomessa tehtävä tutkimus voi olla mullistava parannus dopingtestaukseen. Kun resurssit ovat rajalliset, testausta on kohdistettava.

KIHUn tiedotteessa kerrottiin, että eri arvioiden mukaan dopingin käytön esiintyvyys on kilpaurheilussa 14–39 prosentin luokkaa. Wadan tilastojen mukaan vuosittain noin kaksi prosenttia kaikista dopingtesteistä osoittautuu positiivisiksi.

Tilastojen perusteella läheskään kaikkia huijareita ei saada kiinni. Jos urheilijan suorituskyvyn passiin kehitellyt mallit saadaan toimimaan myös käytännössä, huijareiden jäljille päästään entistä tehokkaammin.

Lue myös:

Kenialaismaratoonarille neljän vuoden kilpailukielto dopingista

Saksalainen ARD paljastaa: Pyeongchangin olympialaisissa oli puutteita dopingtestitilojen valvonnassa

Ben Johnson odottaa vielä yhtä salaista pöytäkirjaa dopingkäryynsä liittyen – "Sen jälkeen en halua olla missään tekemisissä yleisurheilun kanssa"

Ruotsalainen Molly on maailman ensimmäinen dopingkoira – "Sillä on uskomattoman tarkka kuono"

Kehityksestä huolimatta Venäjän yleisurheilu pysyy pannassa – "Emme ole vielä niin pitkällä, että jokainen kriteeri olisi täytetty"

Juttua muokattu 30.10. klo 15.01: Tutkimusta koordinoi Helsingin yliopiston liikuntalääketieteen yksikkö eikä Helsingin yliopiston liikuntatieteen yksikkö, kuten jutussa aluksi väitettiin.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat