Suora

  • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
  • Urheilustudio 23.2.
  • Urheiluruutu
  • Maailmanmestari Tuuve Häkkisen on pakko luottaa siihen, että joukkuekaverit ottavat kopin: "Ei cheerleadingiä voi harrastaa, jos pelkää loukkaantuvansa"
  • Urheiluruutu

Suomalaisveskarit eivät kitise NHL:n varustemuutoksista: "Hyvä, ettei pysty fuskaamaan kamoilla"

NHL muutti maalivahtien rintapanssarien kokoa kuluvalle kaudelle pika-aikataululla. Osa veskareista on puhunut suoraan ongelmista.

NHL
Nashvillen Juuse Saros torjuu Edmontonia vastaan.
Frederick Breedon / Getty Images

NHL lähti tällä kaudella hakemaan lisämaaleja puuttumalla maalivahtien ylisuuriin rintapanssareihin. Aiheesta on tullut yksi syksyn kuumista puheenaiheista.

Liiga teki nopealla aikataululla sääntömuutoksen, jonka perusteella rintapanssareista alettiin tehdä jokaiselle maalivahdille paremmin istuvia.

Lopputulema sai monen maalivahdin sapen kiehumaan. Osumia alkoi tulla etenkin käsiin.

– Tässä alkaa oikeasti pelätä kiekkoja, etenkin harjoituksissa. Osumia tulee jatkuvasti olkapäihin ja käsivarsiin. En ole koskaan saanut osumia käsivarsiin, mutta nyt niitä tulee jatkuvasti. Kun suojista aletaan karsia, se ei ole koskaan hyvä asia, Columbuksen Sergei Bobrovski puhisi aiemmin syksyllä paikalliselle medialle.

Samoilla linjoilla oli Washingtonin Braden Holtby.

– Enemmin tai myöhemmin joku loukkaantuu ja pahasti. Jos liiga jatkaa tällaisten päätösten tekoa, heidän on alettava myös tutkia mailoja. Jätkät laukovat tällä hetkellä niin lujaa, ettei meillä jää muuta vaihtoehtoa kuin kasvaa isommiksi, Holtby pauhasi.

Ongelmia aiheutti juuri nopea aikataulu. Varustetuottajat eivät ehtineet saada markkinoille kauden alkuun mennessä tarpeeksi laadukkaita suojuksia. Monet maalivahdit pääsivät kokeilemaan uusia panssareitaan vasta harjoituskaudella, joitakin viikkoja ennen kauden alkua.

Esimerkiksi Bobrovskin joukkuetoveri Joonas Korpisalo joutui vaihtamaan suojusmallia.

– Ensimmäisestä panssarista tuli helvetisti läpi, etenkin käsiin. Sitten otin samalta valmistajalta eri mallin ja löysin hyvän. Varustetuottajat ovat sanoneet, että nämä kehittyvät kyllä koko ajan. Heille tuli kesällä liian kiire saada jotakin ulos. Paljon on sen jälkeen veskareilta kyselty, että mitä he panssariin toivovat, Korpisalo selventää Yle Urheilulle.

Korpisalo itse muutteli käsien aluetta.

– Sääntöjen puitteissa otin lisää suojaa käsiin ja olkapäihin. Mikä kenellekin toimii, sen mukaan näitä pitää viilata.

Nashvillen Juuse Saros on samoilla linjoilla Korpisalon kanssa.

– Olen koittanut eri valmistajan varusteita ja löytänyt itselleni hyvän. Yksi kova laukaus tuli ranteeseen, mutta itselläni pienempikin panssari on toiminut melko hyvin. Ymmärrän idean, joka tässä on taustalla, eikä minulla ole valitettavaa. Turvallisia näiden vehkeiden pitäisi kuitenkin olla, Saros pyörittelee Yle Urheilulle.

Taitavat suomalaiset hyötyvät

Monet maalivahdit ovat vuosien saatossa tuohtuneet maalivahtien varusteisiin tehdyistä muutoksista, mutta teknisesti taitavat suomalaiset ovat tavanneet suhtautua niihin maltilla.

Esimerkiksi Nashvillen Pekka Rinne on useaan otteeseen vuosien saatossa ottanut tiukasti kantaa varusteilla huijaamiseen.

– Rintapanssarit ovat menneet aiemmin joillakin veskareilla ihan liian isoiksi. Mielestäni muutos on hyvä asia, ettei kamoilla pysty fuskaamaan. Nyt taidolla on isompi osuus kuin rintapanssarin koolla. Tämä on hyvä muutos, Joonas Korpisalo linjaa.

Saros on samaa mieltä, mutta toivoo jatkoon malttia.

– Tällaisten muutosten kautta taidot tulevat enemmän esiin. Toivottavasti kuitenkin jossakin vaiheessa varusteiden pienentäminen lopetetaan. Ei ole nimittäin enää paljoa, mistä ottaa. Ehkä seuraavaksi jäälle tuodaan jääpallomaalit, Saros nauraa.

NHL:n maalimäärät ovat kasvaneet viime vuosina, ehkä myös pienennettyjen maalivahdin varusteiden vuoksi. Kanadalaisen Sportsnetin mukaan kaudella 2015-2016 NHL:ssä tehtiin 5,42 maalia ottelua kohden. Viime kaudella lukema oli noussut jo 5,94 ottelussa ja tänä syksynä 6,18 osumaan.

Lue myös:

Joonas Korpisalolla edessään elämänsä mahdollisuus vallata ykkösmaalivahdin paikka NHL:ssä – "Ei ole jääkiekko ollut hetkeen näin kivaa"

NHL:n parhaaksi kakkosmaalivahdiksi kehuttu Juuse Saros hamuaa lisää pelejä Pekka Rinteen rinnalla: "Kohti ykkösmaalivahdin asemaa aion edetä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat