Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SM-liigasta suoraan NHL:ään hypännyt Antti Suomela totuttelee matkustamiseen, fanittaa Kimi Räikköstä ja jännittää suomalaista salibandya: "Välillä olen ihan zombiena"

Helsingissä torstaina ja perjantaina pelattavat NHL-ottelut Winnipegin ja Floridan välillä saavat kannatusta Antti Suomelalta. Tulokas pitää ideaa hyvänä etenkin faneja ajatellen.

NHL
Antti Suomela odottaa syöttöä.
Getty Images

ANAHEIM. Viime kaudella jääkiekon SM-liigan pistepörssin voittanut Antti Suomela on valloittanut heti ensiyrittämällä paikan maailman kovimmasta kiekkoliigasta NHL:stä. San Jose Sharksin kokoonpanoon murtautuneella espoolaisella on kova halu onnistua. Vaatimustaso joukkueessa on kovaa luokkaa.

– Taistelemme joka ilta kynsin hampain voitosta. Jokainen potkii toista eteenpäin. Meillä on älyttömän kovia pelimiehiä, joista monia olen itse seurannut vuosia. Nyt kun olen heidän kanssaan samassa kopissa, haluan menestyä täällä ja jahdata ensimmäistä Stanley Cupia. Olen varma, että tästä tulee onnistunut kausi, Suomela kertoo Yle Urheilulle.

Huippujengin ruotsalaisvahvistukset heittävät pukuhuoneessa läppää suomeksi. Naljailusta huolimatta Suomelan ketjussa paljon pelannut Marcus Sörensen kiittelee lahjakasta sentteriä.

– Hän on taitava pelaaja ja pelinrakentaja. Olemme parempi joukkue Antin ansiosta, Sörensen kehaisee.

Suomelan peliaika pyörii 10 minuutin tuntumassa, mutta toisinaan minuutteja on tullut reippaasti enemmän.

– No kyllä, vaikka loukkaantumiset ovat myös vaikuttaneet siihen. Mutta kyllä luottoa tuntuu olevan ja pitää pystyä vastaamaan siihen.

Suomela viittaa Joe Thorntonin polvivammaan, jonka takia ykköstykki on missannut yhdeksän ottelua tällä kaudella. Thornton pääsi pelaamaan tiistaina New York Rangersia vastaan. Rangers voitti dramaattisen pelin 4–3, mutta vasta voittolaukauskilpailun jälkeen.

Myös lievemmät loukkaantumiset ovat rassanneet joukkuetta. Ne on kuitenkin käännettävä mahdollisuudeksi petrata omaa asemaa.

Antti Suomela.
Antti Suomela.Gavin Baker / Getty Images.

– Kyllä pidän niitä itselleni näytön paikkana. Nyt pääsen kunnolla sisään tähän touhuun, kun on nimekkäitä miehiä sivussa. Pitää pelata siihen malliin, että kun tähdet tulevat takaisin, pysyn edelleen kokoonpanossa.

Näin tapahtui, vaikka Thorntonin paluun myötä ketjut elivät koko Rangers-ottelun ajan.

Keskushyökkääjä suhtautuu kriittisesti omaan pelaamiseen, joka ei aina suju toivotulla tavalla.

– Tilanteet vaihtuvat pelissä niin nopeasti, että pienikin myöhästyminen tarkoittaa häviämistä kaksinkamppailuissa.

Halloween-zombie?

Pitkät pelimatkat monen aikavyöhykkeen läpi ovat olleet osa sopeutumisprosessia.

– Välillä olen ihan zombiena aikavyöhykkeiden välillä sinkoilun takia. Kun palasimme itärannikolta, olimme lännessä vasta kolmelta yöllä! Lento kestää viisi ja puoli tuntia, huomauttaa Suomela.

Muuten ongelmia ei ole juurikaan ollut yhtä osa-aluetta lukuun ottamatta.

– Kyllä se kieli on ollut kaikista vaikein asia. Olen aina ollut hyvin sopeutuvainen mihin menenkin, kuten täällä kulttuuriin ja asumiseen. Mutta jos kieltä ei hallitse täydellisesti, se aiheuttaa pakostakin ongelmia. Hyvin olen kuitenkin selvinnyt siitäkin ja osa asioista on hoitunut Joonaksen Donskoin avustuksella.

Kalifornian sää ja etenkin lokakuun lopun lämpöaalto San Josessa yllätti suomalaisen.

– Siellä on ollut todella kuuma.

Räikkösen kommentit huvittavat

Vapaa-ajalla Suomela seuraa Formuloita ja myöntää fanittavansa Kimi Räikköstä.

– Jos pitää valita Valtteri Bottas tai Kimi Räikkönen, niin kyllä kallistun Räikköseen. Ei Bottaksessakaan mitään vikaa ole, mutta Kimi on jäätävä tyyppi. Sieltä tulee välillä sellaisia lausuntoja, että kyllä ne naurattavat itseäkin. Ihan huippukuski. Huikeaa, että tuli kolmanneksi Meksikossa.

Kiekkoilija seuraa myös muuta urheilua aikaeron antaessa myöten.

– Futista tulee seurattua ja yritän seurata salibandya, etenkin Westend Indiansin otteita. Kaveri pelaa siellä. Aikaeron takia Suomessa pelattavien lajien katsominen menee vähän ristiin, kun ei ihan viitsi niiden takia valvoa öitä kokonaan, naurahtaa Suomela.

NHL-pelit suomalaisyleisön edessä maistuisivat

Tällä viikolla NHL puhuttaa koti-Suomessa tavallista enemmän, kun Helsingissä pelataan kaksi Winnipegin ja Floridan NHL-matsia. Vaikka Suomelalla on kotimaan jäiden muistoja jopa viime kaudelta, edustaisi hän mielellään Sharkseja pelaamalla itsekin NHL-pelejä kotimaassaan.

– No totta kai. Olisihan se hienoa päästä Suomeen pelaamaan. Toivottavasti se joskus tapahtuu. Ihan varmasti Patrik Laineelle ja Aleksander Barkoville on huikea juttu pelata Suomessa. Ja varsinkin suomalaiselle yleisölle on upeaa päästä näkemään NHL-kiekkoa siellä, ettei tarvitse aina katsoa vain televisiosta, toteaa Suomela innostuneesti Yle Urheilulle.

Hän pitää hyvänä ideana viedä NHL-pelejä Pohjois-Amerikan ulkopuolelle.

– Kyllä. Ainakin pidän ideasta, että pelataan Suomessa.

Lue myös:

Sharks-luotsi Peter DeBoer vaikuttui Antti Suomelan päättäväisyydestä: "Antti on todennäköisesti paremmassa asemassa kuin suurin osa hänen ikäluokkansa varauksista"

Mahtavassa vireessä pelaavan Mikael Granlundin täydellinen laukaus ratkaisi – pisteputki on jo yhdeksän ottelun mittainen

Dallasin suomalaiskaksikko iski Kotkaniemen Montrealin kanveesiin – Heiskanen ja Lindell pamauttivat komeat osumat

Seurahistoriaa tehnyt Sebastian Aho ylsi samaan kuin Wayne Gretzky, uskomaton pisteputki sai jatkoa

Suomalaisveskarit eivät kitise NHL:n varustemuutoksista: "Hyvä, ettei pysty fuskaamaan kamoilla"

Patrik Laineen joukkuekaverit lyttäsivät sunnuntaina Suomen täysin – ääni kellossa muuttui kahdessa päivässä totaalisesti

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat