Lasse Urpalainen on Suomen urheilun palkkakuningas – e-urheilija nousi ensimmäistä kertaa miljoonatuloille

Dota 2 -pelin maailmanmestari Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen tienasi 1,8 miljoonaa euroa verotettavaa tuloa vuonna 2017.

Verotiedot
Lasse Urpalainen The International 2017
Lasse Urpalainen juhli The Internationalin voittoa vuonna 2017.Team Liquid

Vuosi 2017 oli suomalaiselle e-urheilulle historiallinen. Suomalaisen e-urheilijan tulot nousivat ensimmäistä kertaa miljoonaluokkaan, kun maailmanmestari Lasse Urpalainen tienasi yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

Dota 2 -tietokonepelissä maailman parhaisiin kuuluvan Urpalaisen miljoonatulot ovat pääasiassa palkintorahoja. E-urheilupiireissä Urpalainen, 23, tunnetaan paremmin nimellä MATUMBAMAN.

Ylen keräämistä verotiedoista selviää, että Urpalainen on parhaiten tienaava urheilija, joka maksaa veronsa Suomeen. Urpalainen on Suomen tuhannen suurituloisimman listalla sijalla 348.

Listalla ei ole mukana esimerkiksi jääkiekon NHL-tähtiä tai Formula 1 -kuljettajia, jotka maksavat veronsa muualle kuin Suomeen.

Urpalainen tienasi 315 000 euroa vuonna 2016, joten tulot nousivat noin 1,5 miljoonalla eurolla. Urpalaisen viime vuosi lajin huipulla huipentui elokuussa, kun hän voitti joukkueensa Liquidin kanssa Dota 2 -pelin suurimman turnauksen The Internationalin. Turnauksen voittajia pidetään epävirallisesti lajin maailmanmestareina.

Tänä vuonna The Internationalin voitti OG:n joukkue, johon kuuluvat suomalaisista Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen.

Kaksikon ansiot nousivat mestaruuden ansiosta miljoonaluokkaan, mutta vielä vuonna 2017 Vainikka ja Taavitsainen saivat tyytyä hieman pienempiin summiin.

Vainikka, 26, tienasi viime vuonna 89 000 euroa ansiotuloja. Taavitsainen, 20, ei päässyt e-urheilussa tienesteille vielä vuonna 2017.

Vainikka kertoo Yle Urheilulle, minkälaista e-urheilijan arki on miljoonavoittojen takana.

Hearthstone-pelistä tunnettu Janne "Savjz" Mikkonen tienasi suomalaisista e-urheilijoista toiseksi eniten vuonna 2017. Hänen verotettavat tulonsa olivat yhteensä 297 351 euroa.

Mikkonen on lopettanut ammattilaisuransa elektronisena urheilijana. Hän keskittyy nykyään striimaamiseen ja selostamiseen, joista hän saa valtaosan tuloistaan.

Jesse Vainikka
Dota 2 -pelin maailmanmestari Jesse Vainikka.Mikko Stig / Lehtikuva

Yli 9 600 euroa tienanneet urheilijat voivat siirtää vuosittain puolet tai enintään 100 000 euroa tuloistaan urheilijarahastoon. Osa pelaajista saattaa hoitaa tuloliikennettään myös yrityksensä kautta.

Suomessa on tällä hetkellä noin 30–50 elektronisen urheilun ammattilaista ja Suomen elektronisen urheilun liitto saa toimintaansa rahoitusta myös Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Suomalaisen e-urheilun huippujen tulotaso vuonna 2017

Pelaajan nimi

laji

ansiotulot

pääomatulot

Lasse "Matumbaman" Urpalainen

Dota 2

1 800 373

2 000

Janne "Savjz" Mikkonen

Hearthstone

296 423

928

Aleksi "Allu" Jalli

CS:GO

116 992

Jesse "JerAx" Vainikka

Dota 2

89 000

Miikka "SuNny" Kemppi

CS:GO

45 161

Joona "Serral" Sotala

Starcraft 2

38 294

Juttua muokattu 1.11. klo 10.09: Lisätty tieto, että Janne Mikkonen on lopettanut ammattilaisuransa e-urheilijana.

Lue myös:

Parhaat e-urheilijat yltävät miljoonatienesteihin, mutta matka huipulle on karu: "Et saa tukea tai opetusta ennen ammattilaisuutta"

Suurituloisimpien kolmen kärkeen kiilannut yllätysnimi Alexander Hanhikoski sijoitti virtuaalirahaan – lue päivän kiinnostavimmat verouutiset täältä

23-vuotias Lasse Urpalainen vihaa kutsua itseään miljonääriksi – eksyneestä pesäpalloilijasta tuli elektronisen urheilun maailmanmestari

Suomalaiset voittivat joukkueensa kanssa Dota 2:n ykkösturnauksen ja lähes 10 miljoonaa euroa – "Suoritus on verrattavissa mihin tahansa arvokisavoittoon"

Kommentti: Tässä lajissa me olemme maailman huipulla – Suomi on e-urheilun todellinen suurmaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat