Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Parhaat e-urheilijat yltävät miljoonatienesteihin, mutta matka huipulle on karu: "Et saa tukea tai opetusta ennen ammattilaisuutta"

Dota-ammattilainen Jesse Vainikka ja urheilupsykologi Mia Stellberg muistuttavat, miten kaukana e-urheilun arki on miljoonavoitoista.

Verotiedot
Jesse Vainikka JerAx e-urheilu Dota 2
Jesse Vainikka.Ghadi Boustani / Yle

Elektronisen urheilun ammattipelaaja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen oli Suomen urheilun palkkakuningas viime vuonna 1,8 miljoonalla eurollaan. Tänä vuonnakin Suomi sai kaksi uutta Dota-miljonääriä, kun Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen voittivat maailman suurimman elektronisen urheilun turnauksen The Internationalin.

Kumpikin tienasi palkintorahoja yli kaksi miljoonaa euroa, mutta kyse on vain äärimmäisen jyrkän jäävuoren huipusta. Suomessa on noin 30–50 elektronisen urheilun ammattilaista ja miljoonatuloihin koko maailmassa on pystynyt viitisenkymmentä ihmistä.

Siksi 26-vuotias Vainikkakin puhuu rahasta harkituin sanankääntein.

– Ihmiset ovat harjoitelleet noita suorituksia varten miljoonia kertoja. Voit kuvitella, miltä heistä tuntuu, kun heidät muistetaan vain yhdestä suorituksesta ja senkin ympärillä puhutaan vain rahasta, Vainikka sanoo Yle Urheilulle.

Vancouverissa voitettu miljoonapotti toi taloudellisen turvan periaatteessa loppuelämäksi, mutta minkäänlaisesta pika- tai lottovoitosta ei ollut kyse. Vainikallakin on takanaan kymmeniä tuhansia tunteja harjoittelua ja pelaamista, joka koettelee välillä uupumuksen partaalle asti.

– Tämä vuosi oli aika hirveä, kun oli turnausta turnauksen perään. Kaikki joukkueet olivat turnauksissa mukana, niin kotiin jäädessä ei olisi ollut harjoitusvastuksia. Jos tätä tahtia olisi jatkunut pidempään, niin olisi ollut puolet vuodesta matkapäiviä ja loput kotona, jos sitäkään.

E-peliareena hallissa.
Monet e-urheilun ammattilaiset kiertävät tänä päivänä lähes puolet vuodesta ulkomailla pelaamassa.Otto Luukanen

Ensimmäinen valmentaja vasta ammattilaisvaiheessa

Siksi Vainikka onkin pitänyt hermolomaa lajistaan edellisen kahden kuukauden ajan, eikä hän ole ainoa. Burnoutit ovat yleisiä e-urheilussa ja urat loppuvat usein varsin nuorena.

– Se on oikeasti kovaa työtä, vaikka sitä voi olla maallikon vaikea voida ymmärtää, sanoo urheilupsykologi Mia Stellberg.

Stellberg on työskennellyt usean elektronisen urheilun organisaation kanssa. Viimeisimpänä hän on tehnyt yhteistyötä CS:GO:n ykkösjoukkueen Astraliksen kanssa. Tanskalaisten mukana hän on nähnyt läheltä, miten kuluttavaa arki pahimmillaan on.

– Pelejä ja turnauksia on paljon ja matkustetaan hirveästi. Ei ole perinteisen urheilun palautus- tai harjoittelujaksoja, kun mennään koko ajan paikasta toiseen, olympialajien urheilijoiden kanssakin työskennellyt Stellberg kertoo.

Elektroninen urheilu on myös ruohonjuuritasolla karu maailma. Ei ole junioriputkia, tasoryhmiä tai pelaajapolkuja vaan pää on puskettava pinnalle täysin omin voimin internetin syövereistä.

– Saat ensimmäisen valmentajan siinä kohtaa, kun kirjoitat nimen sopimuspaperiin. Et saa tukea tai opetusta ennen kuin sinusta tulee ammattilainen. Harjoittelet itseksesi kotona ja toivot joku päivä olevasi niin hyvä, että puhelin soi.

– Se maailma on hyvin armoton, kun tullaan harrastelijataustasta suoraan ammattilaiseksi ja heti pitäisi voittaa. Montaa kaveria en tiedä, joka ammattilaissopimuksen jälkeen olisi heti voittanut miljoonia. Se polku on pidempi kuin miltä maallikon silmiin näyttää.

Mia Stellberg urheilupsykologi
Urheilupsykologi Mia Stellberg on nähnyt läheltä e-urheilun arjen.Pekka Agart

”Minkään lajin ammattilaisuus ei ole helppo polku”

Astraliksen kaltaisissa edelläkävijöissä tukitoimiin on panostettu, mutta monesti asiat ovat toisin. Vainikan joukkue OG käytti vasta vuosi sitten ensimmäisen kerran psykologin palveluita, eivätkä tukitoimet ole tänäkään päivänä vielä muun huippu-urheilun kaltaisia.

– Tosi harvoin noita käytetään, mikä on ihmeellistä. Sen pitäisi olla jokapäiväistä toimintaa, Vainikka toteaa.

Elektroninen urheilu on nuori laji ja vahvasti murroksessa, joten tehtävää Stellbergin kaltaisilla ammattilaisilla riittää. Miljoonavoitoista syntyvät otsikot tekevät e-urheilijasta monen nuoren unelma-ammatin, mutta matka jäävuoren huipulle on pitkä ja liukas.

– Minkään lajin ammattilaisuus ei ole helppo polku. Se kuuluu kaikkeen tekemiseen, että huiput ovat hyvin erityinen joukko, joka antaa lajille kaikkensa, Stellberg sanoo.

Vainikka kuuluu tuohon harvalukuiseen joukkoon, eikä hänkään halua rakennella pilvilinnoja ammattilaisuuden suhteen. Dota-miljonääri suosittelee kuitenkin lajiaan lämpimästi niille, jotka ovat todella kiinnostuneita pelaamisesta ja etenkin kilpailusta.

– Ei vaan kannata laittaa hirveästi oletuksia sille, että pääsee maailman parhaimpiin joukkueisiin. Se pitää nähdä enemmän pitkänä kokemuksena, jossa jatkuvasti pääsee haastamaan itseään, Vainikka kertoo.

– Monet ajattelevat, että nuoret tuhlaavat aikansa näihin peleihin. Pelaamisesta voi kuitenkin saada järkyttävän paljon irti siviilielämään ja tätä koetan vanhemmille sanoa. Tämä on meidän nuorten ilmiö ja ihan yhtä hyväksyttävää kuin heidänkin omat tärkeät nuoruuden asiansa.

Jesse Vainikka JerAx e-urheilu Dota 2

Lue myös:

Lasse Urpalainen on Suomen urheilun palkkakuningas – e-urheilija nousi ensimmäistä kertaa miljoonatuloille

Suomalaiset voittivat joukkueensa kanssa Dota 2:n ykkösturnauksen ja lähes 10 miljoonaa euroa – "Suoritus on verrattavissa mihin tahansa arvokisavoittoon"

Kommentti: Tässä lajissa me olemme maailman huipulla – Suomi on e-urheilun todellinen suurmaa

23-vuotias Lasse Urpalainen vihaa kutsua itseään miljonääriksi – eksyneestä pesäpalloilijasta tuli elektronisen urheilun maailmanmestari

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat