Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Kommentti: Fortnite tuskin tekee lapsestasi e-urheilumiljonääriä, vaikka hän pelaisi joka päivä

Pelaamisen demonisointi ei silti ole tätä päivää, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

e-urheilu
Teini pelaa videopeliä
Fortniten kehittäjä Epic Games jakaa tänä ja ensi vuonna yhteensä 100 miljoonaa dollaria palkintorahoja.Steve Meddle / AOP

Dota 2 -pelaaja Lasse Urpalainen oli suomalaisen urheilun palkkakuningas vuonna 2017 vajaan kahden miljoonan euron tuloillaan. Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen puolestaan tulevat hallitsemaan tämän vuoden verolistan kärkipäätä, sillä kaksikko voitti vastikään saman maailmanmestaruusturnauksen kuin Urpalainen vuosi sitten.

Miljonääriksi voi tänä päivänä siis nousta myös tietokonetta pelaamalla, mutta helppoa se ei ole. "MATUMBAMAN" Urpalainen kertoi kesällä Yle Urheilulle valtavista harjoitusmääristään ja tuoreella maailmanmestarilla "JerAx" Vainikalla on takanaan vieläkin pidempi ura.

"Topson" Taavitsainen on suomalaisista mestareista poikkeus, sillä hän nousi täydestä tuntemattomuudesta maailmanmestarijoukkueeseen 18-vuotiaana, mutta hänelläkin on takanaan monta vuotta määrätietoista pelaamista.

Pikavoittoja elektronisen urheilun maailmasta on turha odottaa, sillä miljoonatienesteihin on yltänyt koko maailmassa alle sata pelaajaa. Absoluuttisella huipulla palkintorahat ovat suuria, mutta niistä kilpailee vain häviävän pieni osa, ja pudotus sen jälkeen on valtava.

Toisaalta vaikkei miljoonia tulisi, pelaamisen demonisointi ei ole tätä päivää.

Miljoonavoitoista revityt otsikot peittävät alleen myös e-urheilun karun arjen.

Fyysinen väsymys rajoittaa huomattavasti vähemmän harjoittelua kuin monissa hikiurheilulajeissa, joten päivittäiset peliajat ovat helposti työpäivän mittaisia kuutena päivänä viikossa. Viimeaikaisesta kehityksestä huolimatta useissa maailman huippujoukkueissakin ruuan, nukkumisen ja elämänhallinnan tukitoimet ovat yhä vaillinaisia, vaikka lajin tähdet viettävät puolet vuodesta ulkomailla turnausmatkoilla.

Ennen ammattilaissopimusta maailma on vieläkin karumpi. Minkäänlaista junioritoimintaa ei ole, eli jokaisen huipulle mielivän pitää itse saada päänsä pinnalle miljoonien muiden kaltaistensa joukosta. Huippulahjakkuuksia putoaa internetin syövereihin tukuittain ja moni vaihtaa helpompaan ympäristöön usein ilkeämielisestä pelimaailmasta.

Suomessa e-urheilusta itselleen ammatin saa noin 30–50 urheilijaa, joista suurimmalle osaa ammattilaisuus tarkoittaa toimeen tulemista. Vanhempien ei siis kannata otsikkohuumasta huolimatta kuvitella, että joka ilta Fortnitea (siirryt toiseen palveluun) pelaava lapsesi olisi seuraava e-urheilumiljonääri.

Kovalla työllä se on mahdollista, mutta silti äärimmäisen epätodennäköistä, kuten muissakin lajeissa.

Toisaalta vaikkei miljoonia tulisi, pelaamisen demonisointi ei ole tätä päivää. Verkkopelaamisen globaali maailma opettaa monia vuonna 2018 tarpeellisia sosiaalisia ja teknisiä taitoja, kunhan fyysisestä jaksamisesta muistaa huolehtia virtuaalisten pelikenttien ulkopuolella.

Lue myös:

Parhaat e-urheilijat yltävät miljoonatienesteihin, mutta matka huipulle on karu: "Et saa tukea tai opetusta ennen ammattilaisuutta"

Lasse Urpalainen on Suomen urheilun palkkakuningas – e-urheilija nousi ensimmäistä kertaa miljoonatuloille

Kommentti: Tässä lajissa me olemme maailman huipulla – Suomi on e-urheilun todellinen suurmaa

Suomalaiset voittivat joukkueensa kanssa Dota 2:n ykkösturnauksen ja lähes 10 miljoonaa euroa – "Suoritus on verrattavissa mihin tahansa arvokisavoittoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat