Ruotsalaisurheilijat intoilevat Tukholman olympiahankkeesta, kaupunki epäröi pitkään

Viime hetkellä varmistunut rahoitussopimus piti Calgaryn olympiahaaveet elossa.

olympialaiset
Charlotte Kalla hiihtää.
Charlotte Kalla.Getty Images

Tukholman poliitikot epäröivät pitkään talviolympiahanketta, mutta ruotsalaiset talviurheilutähdet ovat innoissaan. Tukholman kanssa vuoden 2026 talvikisoista kilpailevat enää Kanadan Calgary ja Italian Milano.

– Olisi uskomattoman mahtavaa, jos olympialaiset olisivat Ruotsissa, maastohiihdon olympiavoittaja Charlotte Kalla intoilee.

– Olisi upeaa voida lopettaa ura kotiolympialaisiin, Tukholmassa syntynyt freestylehiihtäjä Henrik Harlaut sanoo.

Tukholman kaupunki lämpeni kisahankkeelle vasta, kun Ruotsin olympiakomitea SOK lupasi, ettei kaupungin tarvitse kuin vuokrata tiloja kisoille.

– Tukholma voisi näyttää esimerkkiä siinä, että olympialaiset voidaan järjestää ympäristöä kunnioittaen, eikä kisajärjestelyihin tarvitsisi upottaa miljardeja, hiihtäjä Calle Halfvarsson muistuttaa ja viittaa Sotshin jättikalliisiin 2014 talvikisoihin.

Viime hetken rahoitussopu piti Calgaryn niukasti olympiakilvassa

Viime hetkellä varmistunut rahoitussopimus piti Calgaryn olympiahaaveet elossa. Kanadalaiskaupunki tavoittelee vuoden 2026 talviolympialaisia, vaikka hankkeen jatko oli enemmän kuin vaakalaudalla.

Calgaryn kaupunginhallitus äänesti keskiviikkona olympiahankkeen kaatamisen puolesta äänin 8–7, mutta niin pieni enemmistö ei riittänyt. Hankkeen kaatamiseen olisi tarvittu kymmenen ääntä.

Rahoitussopimus takaa, että Kanadan liittovaltio ja Albertan provinssi maksavat valtaosan olympialaisten kuluista. Sopimus vähentää Calgaryn kaupungin panosta.

Calgary isännöi talviolympialaisia vuonna 1988. Suomi saavutti kisoissa seitsemän mitalia.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päättää 2026 kisaisännästä ensi kesäkuussa Lausannessa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat