Suora

  • Miesten karsinta HS 130, Lahti
  • Monte Carlo, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maailman huipun tavoittaneelle suomalaislupaukselle päivä rinteessä on kuin pitkä kitarasoolo ja pahin vastustajakin kaveri, jolle voi heittää "rykää" – Rene Rinnekangas on jenkkitähtien lempiseuraa

X Gamesissa komean kakkossijan ottaneen Rene Rinnekankaan laskutyyliä ja iloista olemusta ihastellaan ympäri maailman.

lumilautailu
Rene Rinnekangas ilmassa Korean olympialaisissa.
Al Bello / Getty Images

SAAS-FEE.

Whitney Houstonilla lähtee, huudahtaa Rene Rinnekangas ja työntää nappikuulokkeet korviinsa.

On aamun ensimmäisen laskun aika. Sen voi vielä fiilistellä menemään ennen kuin reilejä ja hyppyjä aletaan hioa kisakuntoon. 19-vuotiaalle Rinnekankaalle laskeminen on ennen kaikkea hauskanpitoa.

– Parasta tässä on valinnanvapaus. Voi tehdä juuri sen, mikä tuntuu parhaimmalta itselle. Vähän sellainen rock 'n' roll -meininki, että mennään surffailemaan lumen päälle ja viettämään aikaa kavereiden kanssa, Rinnekangas myhäilee.

Silmät eivät näy tummien lasien takaa, mutta leveä hymy paljastaa, kuinka onnellinen Rinnekangas on päästessään mäkeen. Jokainen lasku on kuin kitarasoolo ja pahin kilpakumppanikin yksi kavereista muiden joukossa.

– Uskomatonta, miten se ei voi olla ikinä huonolla päällä, lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen nauraa päätään pyöritellen.

Rene Rinnekangas rinteessä.
AOP

Viime kausi oli Rinnekankaalle läpimurto suuremman yleisön tietoisuuteen. Hän pääsi mukaan Korean olympialaisiin.

Rinnekankaan näyttävä laskutyyli ja sosiaalinen, veijarimainen luonne ovat kantaneet jo pitkälle. Sponsoreita riittää ja kutsuja arvostettuihin kutsukilpailuihin putoaa postiluukusta säännöllisesti.

Vaikka kisa-areenat ovat kasvaneet, nuori laskija suhtautuu ammattiinsa rennosti. Jokaiselle vastaan tulevalle tutulle ja tuntemattomalle riittää aina aikaa jutusteluun.

– Ei ole sellaista, ettei voi heittää vastustajan kanssa rykää, Rinnekangas virnistää.

Koreassa Rinnekankaan hymyä ei hyydyttänyt edes ranteen murtuminen slopestylen karsinnassa. Olympialaisten ensikertalainen kilpaili big airissa käsi paketissa. Finaalipaikka jäi parin pisteen päähän, mutta tavoitteena ollut temppu onnistui.

– Olin fiiliksissä siitä, että pystyin tekemään sen, vaikka käsi oli mennyt rikki. Olen iloinen myös siitä, että nousin vielä sinne torniin takaisin, Rinnekangas miettii.

Rene Rinnekangas tekee temppua ilmassa Korean olympialaisissa.
Cameron Spencer / Getty Images

Olemme nousseet 3500 metrin korkeuteen Sveitsin Alpeille. Saas-Feen kylää ympäröivä jäätikkö on harvoja paikkoja Euroopassa, joissa pääsee treenaamaan kisaolosuhteissa syksyllä.

Rinnekangas nousi maailman huipun tuntumaan viikonloppuna X Games -tapahtumassa Coloradossa slopestylen kakkossijallaan. Tavoitteena on huipentaa kausi helmikuussa Yhdysvaltain Park Cityssä laskettaviin MM-kisoihin. Rinnekankaan ja muutaman vuoden vanhemman Kalle Järvilehdon erotti ennen kauden alkua maailman huippulaskijoista kilpailuvarmuus. Sitä Saas-Feehen on tultu hakemaan.

– Pojilla on kilpailukykyisiä temppuja olemassa. He pystyvät haastamaan niillä ihan sinne kärjen tuntumaan, mutta varmuutta pitää saada. Meidän pitää pystyä lisäämään relevanteissa olosuhteissa tehtäviä kisatasoisia juttuja, päävalmentaja Koskinen selvitti syksyllä.

Eivätkä suomalaiset ole ainoita, jotka ovat tulleet hiomaan kisakuntoaan Sveitsiin. Saas-Feessä ovat paikalla lajin huiput olympiavoittaja Chloe Kimistä lähtien.

– Keväällä on kirjattu ylös ihan selkeästi ajatuksia, joita heillä on omasta laskemisesta ja seuraavasta askeleesta, Koskinen kertoo.

– Renellä yksi pyörimissuunta on sellainen, mikä pitäisi ottaa vielä haltuun. Switch backside -suuntaan tapahtuvat pyörimiset olisivat monipuolisuuden kannalta tärkeä asia.

Switch backside -tempuissa vasen jalka edellä laskeva lumilautailija tulee hyppyrille oikea jalka edellä ja aloittaa tempun pyörimisen vastapäivään.

– Muuten Renellä on kyllä todella hyvät eväät toimia kisakentällä. Hän on monipuolinen, luova ja hyvin varma tempuissaan. Hänellä on hyvä fysiikka ja pohja tehdä asioita.

– Mielestäni hän kaipaa lähinnä vain sellaista kypsyttelyä. Ei mitään kovinkaan suuria hokkuspokkustemppuja tai suunnanmuutoksia, päävalmentaja linjaa.

Rene Rinnekangas reilissä slopestyle-radalla.
Hannah Peters / Getty Images

Vaikka Rinnekangas ei ole vielä voitoilla juhlinut, hänet tunnetaan laajalti kansainvälisissä lautailupiireissä. Sielukas, luova, ainutlaatuinen. Muun muassa näillä sanoilla maailman huippulaskijat kehuvat Rinnekankaan laskutyyliä. Se onkin poikinut kutsuja kuvausprojekteihin.

– Aika moni keskittyy nykyään pelkästään kisoihin tai kuvaamiseen. Itse tykkään yhdistellä ja tehdä molempia. En voi sanoa, kumpi on mukavampaa. Kyllä kaikki on kokonaisuudessaan tosi siistiä hommaa, Rinnekangas sanoo.

Omista tavoitteista kysyttäessä Rinnekangas vakavoituu hetkeksi, mutta puhkeaa nopeasti tuttuun, veijarimaiseen hymyynsä.

– Unelmana on laskea mahdollisimman pitkään, pysyä terveenä ja nauttia jokaisesta päivästä mahdollisimman paljon. Tehdä sitä, mistä oikeasti tykkään. Olisihan se huippua, jos pystyisi jonain päivänä olemaan iso nimi.

Lue lisää:

Rinnekangas ja Rukajärvi laskivat mitaleille X Gamesissa – "Ei voisi paljon enempää kiero savolainen pyytää"

Lumilautailu on muuttunut rajusti parissa vuosikymmenessä eikä se ole suomalaisille enää niin varma menestyslaji – "Joka kerta, kun lähdetään hyppyrin nokalta, on jopa kuolemanvaara"

Olympialaisten ilopilleri Rene Rinnekangas veti tyylillä loppuun asti – kipsissä paljon puhuva viesti asenteesta

Edes suomalaiset eivät tunteneet lumilautailulupausta, jota jenkkitähdet halailevat ja hehkuttavat silmät suurina – "Rene Rinnekangas on yksi ainutlaatuisimmista lumilautailijoista koskaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat