Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Dopingskandaali uhkasi Norjan hiihtoprinsessan asemaa, mutta Therese Johaug palasikin parrasvaloihin ehkä suositumpana kuin koskaan

Therese Johaugin dopingkäry järkytti Norjaa kaksi vuotta sitten. Ankaran kilpailukiellon jälkeenkin hän on yhä omiensa esikuva ja hiihtotalven ennakkosuosikki.

hiihto
Therese Johaug.
Getty Images

Juttu julkaistu marraskuussa 2018. Julkaistu uudelleen Therese Johaugin MM-kullan jälkeen.

Kevättalvella 2011 estradi oli valmiina norjalaisille sankaritarinoille. Helmi- ja maaliskuun aurinkoisina päivinä tuhannet norjalaiset kerääntyivät Holmenkollenin perinteikkäisiin maisemiin hiihdon MM-kisoihin.

1800-luvun lopulta alkaen talviurheilutapahtumia isännöinyt Holmenkollen on täydellinen ympäristö kivuta kansansuosikiksi, eikä se pettänyt tälläkään kertaa.

Kotiyleisön lemmikit vastasivat huutoon.

Marit Björgen oli omaa luokkaansa neljällä mestaruudella ja viidellä mitalilla, Petter Northug sivakoi puolestaan kolme kultamitalia ja kaksi hopeaa.

Kisojen viimeistä edellinen päivä nosti valokeilaan kuitenkin myös uuden tähden. Hallitsevana maailmanmestarina ja olympialaisten kultamitalistina 30 kilometrin kisaan lähteneen Justyna Kowalczykin piti olla ennakkosuosikki, mutta hän jäikin Norjan urheilijoiden jalkoihin.

Myös Björgenin kohtalona oli tyytyä himmeämpään mitaliin.

Yllätysvoittoon hiihti 22-vuotias Therese Johaug.

– Mikään ei pysäytä Johaugia tänään, hehkutettiin norjalaistelevision selostuksessa kärkinaisen lähestyessä jättimäistä hiihtostadionia vailla mitään uupumisen merkkejä.

Therese Johaug.
Getty Images

Suoritusta ikimuistoisemmaksi osoittautui Johaugin reaktio. Maalisuoralle kääntyessään hän tarrasi Norjan lippuun ja nosti alamäessä molemmat kätensä ilmaan. Katsomossa sadat samanlaiset liput heiluivat norjalaismerenä.

Maalissa Johaug päästi ilmoille äänekkään karjahduksen ennen kuin lysähti maalialueelle. Koko tunnekuohu purkautui mylvivän yleisön ja televisiokameroiden edessä. Myöhemmin Norjan kuningas Haraldkin sai yllättyä, kun vanhoillisen protokollan vastaisesti Johaug heittäytyi hänen syliinsä.

Illan pimennyttyä 120 000 fania saapui Oslon keskustaan palkintojenjakotilaisuuteen. Heillä oli uusi lempilapsi.

Johaugilla oli kaikki, mitä tähteyteen vaadittiin. Hän oli vaaleatukkainen ja sinisilmäinen, pienestä 500 asukkaan Dalsbygdan kylästä lähtöisin oleva sympaattinen nuori urheilija, joka oli nyt todistanut pystyvänsä kukistamaan jopa maailman parhaat hiihtäjät.

Ei ihme, että sponsoreita alkoi vyöryä ovista ja ikkunoista. Johaug nousi lyhyessä ajassa yhdeksi maansa tunnetuimmista urheilijoista.

Therese Johaug.
Getty Images

Ensimmäisen kerran hän oli väläytellyt potentiaaliaan jo neljä vuotta aiemmin. Silloin Johaug sijoittui Sapporon MM-laduilla samalla 30 kilometrin matkalla kolmanneksi. Vancouverin olympialaisissa hän oli mukana kultaa voittaneessa viestijoukkueessa. Vuonna 2012 taas käynnistyi putki, jonka aikana Johaug sijoittui maailmancupin kokonaistilanteessa aina kolmen parhaan joukkoon.

Pitkälle toista tuhatta tuntia vuodessa omien sanojensa mukaan harjoitellut Johaug voitti kokonaiskisan ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja toistamiseen vuonna 2016. Tähteydestä ei ollut enää mitään epäilystä.

– Jos kävelen Oslon keskustassa, kaikki haluavat kuvia tai nimikirjoituksen. Joskus se käy vähän epämiellyttäväksi, koska jokainen tunnistaa minut riippumatta siitä, missä olen. Kaikki tietävät kaiken, mitä teen, Johaug päivitteli kanadalaiselle CBC:lle maaliskuussa 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Silloin hän oli kaikin tavoin huipulla.

Therese Johaug.
Getty Images

Norjalaishiihdon kriisi

Lokakuussa 2016 hämmästyneen lehdistön eteen asteli punasilmäinen ja itkuinen Johaug.

Hiihtomaailman tähti oli antanut positiivisen dopingnäytteen, josta oli havaittu klostebol-nimistä anabolista steroidia.

– Olen täysin murtunut. Olen mielettömän järkyttynyt ja surullinen tilanteesta, johon olen joutunut. En pysty edes kuvailemaan tätä tilannetta, Johaug sai sanottua haukkoen henkeä lauseidensa välissä.

Salamavalojen välkkyessä vyyhti alkoi purkautua. Alusta alkaen norjan leiristä tehtiin selväksi, että vastuu ei ollut hiihtäjän.

– Istun tässä suoraselkäisenä ja kerron, mitä on tapahtunut, koska minä olen tässä asiassa täysin syytön.

Therese Johaug.
EPA

Johaug kertoi saaneensa elokuussa korkeanpaikan leirillä auringonpistoksen, jonka seurauksena hänen huulensa olivat palaneet pahoin. Hiihtäjä haki apua Norjan maajoukkueen lääkäriltä, Fredrik S. Bendikseniltä, joka määräsi hoidoksi lääkevoidetta.

Tuloksettoman hoidon jälkeen Bendiksen vaihtoi Trofodermin-voiteeseen, joka sisälsi kiellettyä ainetta.

Takana oli ollut 129 päivän jakso ilman ainuttakaan dopingtestiä. Syyskuun 16. päivänä Norjan antidopingtoimikunnan edustajat kuitenkin saapuivat Pohjois-Italiaan Livignoon, missä Johaug antoi ensimmäisen näytteensä kovimman harjoituskautensa jälkeen.

Alle kuukautta myöhemmin uutispommi putosi norjalaisten päälle. Pian Kansainvälisen hiihtoliiton julkaiseman tiedotteen jälkeen järjestettiin Johaugin lehdistötilaisuus, josta alkoi norjalaista urheilua järisyttänyt kohu.

Vuosi oli ollut Norjassa muutoinkin koetteleva, sillä vain muutamaa kuukautta aiemmin Martin Johnsrud Sundby oli saanut kahden kuukauden kilpailukiellon annettuaan näytteen, jossa astmalääkkeen sisältämää kiellettyä ainetta oli yli sallitun rajan.

Nyt oli kuitenkin kyse toisen luokan tapauksesta, sillä myrskyn silmässä oli maan kirkkain naistähti.

Therese Johaug.
Getty Images

Johaugin rikkeen yksinkertaisuutta ihmeteltiin mediassa. Jättilehti Aftenpostenin kansi julisti, että nopeakin Google-haku olisi osoittanut hänen käyttämänsä aineen kielletyn sisällön. Lehden etusivu oli kuvitettu murtuneella Johaugilla, kansien välissä taas yhdeksän sivua Johaug-skandaalista. Lehti oli ennättänyt jopa Dalsbygdan kylään ja uutisoi kotikylän asukkaiden kyynelistä.

Johaug ei missään vaiheessa ottanut virhettä kontolleen. Ensin hän vetosi sopimukseen, jonka mukaan hänellä oli velvollisuus noudattaa lääkärinsä ohjeita. Hän korosti luottamustaan lääkäriin, jolta hän oli myös kysynyt kohtalokkaan voiteen turvallisuudesta.

Kansainvälinen hiihtoliitto ei hyväksynyt väitteitä alkuunkaan.

Sen mukaan Johaugilla itsellään oli koko ajan vastuu kaikista käyttämistään lääkkeistä. Kansainvälisen hiihtoliiton mukaan hiihtäjä oli tehnyt tilanteessa useita virheitä, joista räikein oli piittaamattomuus - hän ei ollut selvittänyt lääkevoiteen ainesosia, eikä ollut verrannut niitä kiellettyjen aineiden listaan.

Therese Johaug.
AOP

Suomalaishiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen jakoi Twitterissä kuvan (siirryt toiseen palveluun) Trofodermin-voiteen pakkauksesta, jonka kylkeen on painettu selkeä dopingvaroitus. Lääkäri Bendiksen puolestaan väitti, ettei tiennyt klostebolin olevan kielletty aine, vaikka oli työskennellyt kahdeksan vuoden ajan voidetta valmistavassa lääkeyhtiössä.

Johaug sai aluksi 13 kuukauden kilpailukiellon. Sen myötä hän olisi vapautunut pannastaan jo ennen Pyeongchangin olympialaisia. Kansainvälinen hiihtoliitto ei niellyt ratkaisua, vaan valitti tuomiosta kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen. Myös Johaug valitti.

Lopulta kilpailukielto piteni vielä muutamalla kuukaudella puoleentoista vuoteen, mikä tarkoitti käytännössä koko kilpailukauden 2017-2018 jäävän väliin. Siihen asti Johaug oli harjoitellut kisoja varten yksinään ja heti alkuperäisen käsittelyn jälkeen hän jopa harjoitteli Etelä-Korean olympialaduilla.

Lopullinen kilpailukielto kuitenkin tuhosi harjoittelumotivaation tyystin. Väliin jäisi kaksi kokonaista kilpailukautta urheilu-uran parhaina vuosina.

– Tämä oli shokki. Unelmanani oli kilpailla Pyeongchangissa, lehdistötilaisuudessa jälleen itkuisena esiintynyt Johaug sanoi.

Uudeksi päätavoitteeksi asetettiin MM-kilpailut Seefeldissä helmikuussa 2019.

Therese Johaug.
Getty Images

Suosio jopa kasvanut

Johaug on nainen, jonka sveitsiläinen kellovalmistaja halusi kovalla rahalla Pariisin kävelykadulle uuden liikkeensä avajaisiin Leonardo di Caprion aisapariksi. Hän kieltäytyi, koska halusi harjoitella.

Siihen Johaug on tottunut. Kyselyjä piisaa, mutta yksi tai kaksi vapaapäivää harjoittelusta kuukaudessa eivät jätä paljoa ylimääräistä pelivaraa rentoutumisen kannalta.

Johaug oli Norjan Vuoden naisurheilija vuosina 2012, 2014 ja 2015. Vuonna 2016 häntä pidettiin lähes itsestäänselvänä valintana Vuoden urheilijaksi, kunnes dopingkäsittely pudotti hänet kokonaan ehdokaslistalta.

Ensimmäisen maailmanmestaruutensa jälkeen hän alkoi nopeasti myös ansaita enemmän kuin kukaan muu Norjan naishiihtäjistä, Björgen mukaan lukien.

Kohun alkaessa Johaug oli Norjan kuuluisimpia urheilijoita, ja sen jälkeenkin Johaug-brändi näyttää voivan hyvin.

Pannan edetessä häneen on suhtauduttu jopa sympaattisesti Norjassa, ja vaikka ulkomailla kohu on kolhinut norjalaishiihtäjien mainetta, tärkein markkina-alue on kiistatta kotimaassa. Siellä merkittävät sponsorit ovat seisseet Johaugin rinnalla ja mukaan on tullut upouusia kumppaneita.

Jos hän palaa korkeimmalle palkintokorokkeelle ja loistaa jatkossakin, puolentoista vuoden kilpailukielto ei näytä kolhineen pahasti Johaugin imagoa.

Therese Johaug.
Getty Images

Suomessa ja Ruotsissa tapaukseen suhtauduttiin huomattavasti kriittisemmin. Niiden mediassa Johaugin käry, tuomio ja koko niitä ympäröinyt prosessi pureskeltiin perusteellisesti. Kun kaksi urheilijaa jäi kiinni lyhyen ajan sisällä, mitään yksityiskohtaa ei jätetty tutkimatta.

Erityisesti Suomessa Johaug-kohusta uutisoitiin hänen taustajoukkojensa mukaan niin kriittisesti, että se sai heidät vetämään hänen nimeään kantavan vaatemalliston Suomen markkinoilta.

– Norjassa myynti jatkuu hyvänä ja Ruotsissa jatkamme yhteistyötä valikoitujen toimijoiden kanssa. Ruotsissa ja Suomessa asiaa on käsitelty aggressiivisemmin kuin Norjassa ja varsinkin Suomessa näkyvyys on ollut luonteeltaan epätoivottavaa, malliston taustalla olevan yrityksen johdosta perusteltiin DN:lle viime vuoden alussa (siirryt toiseen palveluun).

DN:n mukaan Johaug menetti pannansa myötä esimerkiksi palkintorahoissa, sponsorituloissa ja kasvaneissa kustannuksissa selvästi yli miljoona Norjan kruunua. Hänen kolmen ja puolen miljoonan kruunun asianajokulunsa kuitenkin maksettiin Norjan hiihtoliiton kassasta ja suurista sponsoreista pois jäi vain välinevalmistaja, joka veti tukensa pois heti lopullisen tuomion jälkeen.

Pannastaan huolimatta Johaug ansaitsi viime vuonna 15 miljoonaa kruunua, eli noin puolitoista miljoonaa euroa. DN:n arvion mukaan (siirryt toiseen palveluun) tuloja olisi ollut kymmenen miljoonaa kruunua enemmän, jos Johaug olisi kilpaillut normaaliin tapaan.

Therese Johaug.
Getty Images

Norjalaisurheilijoiden suosiota tarkkailevassa tutkimuksessa Johaug listattiin ennen käryään maan viidenneksi suosituimmaksi. Kilpailukiellon lähestyessä loppuaan hän oli edelleen samalla sijalla (siirryt toiseen palveluun), mutta suosio oli kasvanut kilpailuttoman jakson aikana. Edelle ylsivät vain Björgen, Northug, Johannes Hösflot Kläbo ja alppihiihtäjä Aksel Lund Svindal - kaikki moninkertaisia olympiavoittajia.

Takaisin tähtiin

Björgen, olympiahistorian ylivoimaisesti menestynein naishiihtäjä ja Norjan naisten pitkäaikainen soihdunkantaja, lopetti uransa viime kauteen. Johaugin, seuraavan sukupolven supertähden ja kahdeksankertaisen arvokisamitalistin, piti olla valmis astumaan tämän monoihin, mutta viime vuodet valuivat käytännössä hukkaan.

12. maaliskuuta 2016 on ennättänyt pyöriä Johaugin mielessä jo pitkään. Silloin kausi 2015-2016 päättyi Tour de Canadan viimeiseen kilpailuun. Johaug voitti Tourilla vain yhden osakilpailun, mutta vei silti kokonaiskisan voiton sijoittumalla tasaisesti kärkijoukkoihin.

Sen jälkeen Johaug on ollut sivussa huippuhiihdosta.

Kun maailmancupin avauskisaan startataan Rukalla, kauden 2015-2016 päätöksestä on vierähtänyt 987 pitkää päivää. Kahden vuoden kilpailukiellon jälkeen Johaug on valmis palaamaan parrasvaloihin.

Marit Björgen ja Therese Johaug.
Getty Images

Johaug sai virallisesti luvan palata Norjan hiihtomaajoukkueen harjoituksiin helmikuussa, keskellä Pyeongchangin olympiakisoja, kaksi kuukautta ennen kilpailukieltonsa päättymistä. Keväästä alkaen hän on tehnyt töitä palatakseen samalle tasolle, jolla hän oli ennen kuin urheilu-ura ajautui pahasti sivuraiteelle.

Elokuussa hän asettui rullahiihdon ylämäkikilpailun lähtöviivalle kotimaassaan ja alitti oman, kuusi vuotta aiemmin syntyneen reittiennätyksensä puolella minuutilla. Hän oli kisan ykkönen lähes kahden minuutin erolla. Marraskuussa norjalaiset avasivat kilpakautensa Beitostölenissä, missä Johaug voitti kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotyylin kilpailun ylivoimaisesti 24 sekunnin erolla.

Paluunsa lähestyessä Johaug maalaili pannaansa kasvattavana kokemuksena. Hän korostaa yhä viattomuuttaan ja rikkeensä tahattomuutta. Johaug on myös sanonut, että kilpailukielto on antanut hänelle mahdollisuuden ladata akkujaan.

Uutinen ensimmäisistä kilpailuista levisi Norjassa kulovalkean tavoin. Ilmapiiri on ollut hänen paluunsa suhteen suotuisa. Kansainvälisesti Johaugin odotetaan olevan alkavan hiihtotalven ennakkosuosikki, Norjassa taas hehkutetun tähden paluu täyttää Björgenin lopettamisen luoman tyhjiön.

Kansainvälisesti Johaugin käryä ei unohdeta ehkä koskaan. On aivan toinen asia, onko sillä mitään merkitystä hänelle tai norjalaisille.

Lue myös:

Krista Pärmäkoski oli liian väsynyt mitalikamppailuun – ylivoimainen Therese Johaug hiihti neljän vuoden tauon jälkeen MM-kultaan

Näin Rukan kisat nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla – katso lähetystiedot

Valmentajalla on iloista kerrottavaa Iivo Niskasesta ennen maailmancupin avausta: ”Jos kaikki on ok, niin ihan hyvä tulos on odotettavissa”

Ruotsin 19-vuotias superlupaus päihitti maajoukkuetähdet viikonloppuna, mutta on liian nuori Rukalle – päätös kummastuttaa: ”Hölynpölyä”

Lähteet: CBC, DN, Kampanje, Aftenposten

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat