Suora

  • Ski Tour, sprintit, Åre
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Uudet painoluokat ja omalaatuinen kisataktiikka mietityttävät kovakuntoista olympiakävijää – Anni Vuohijoen matka Tokioon alkaa MM-kisoista: "Nostan sen rautamäärän, mitä sinne laitetaan"

EM-kisoissa pronssimitalisti Anni Vuohijoki aloitti nostamisen suoraan sellaisesta lukemasta, jolla oli mahdollisuus ottaa mitali. MM-kisoissa sama ei enää toimikaan.

painonnosto
Anni Vuohijoki
Anni VuohijokiAOP

Painonnostaja Anni Vuohijoen olympiaprojekti alkaa ensi viikolla alkavista MM-kisoista, jotka ovat samalla myös ensimmäiset olympiakarsinnat Tokion kisoihin. MM-kisoissa käytössä ovat myös uudet painoluokat.

Turkmenistanissa pidettävät MM-kisat aloittavat pitkän ja raskaan olympiakarsinnan kohti Tokiota.

– Tästä koko homma lähtee. Kaikkiin seuraaviin vähintään kuuteen kisaan pitää pystyä asennoitumaan täysillä. Pitää pystyä tekemään hyvää tulosta. Ei voi miettiä vain seuraavaa kisaa vaan kokonaisuutta, Vuohijoki sanoo.

Olympiakarsinnan minimivaatimus on kuusi kilpailua. Tokion kisat häämöttävät puolentoista vuoden päässä.

– Henkisesti nämä MM-kisat ovat omalla tavallaan helpommat, koska nyt on pitkä matka edessä eikä ainoastaan yksi kisa. On ollut helpompi valmistautua kilpailuihin sillä asenteella, että "jes, nyt se alkaa" eikä niin että "nyt se loppuu", Vuohijoki naurahtaa.

Vuohijoki paransi syyskuussa 63-kiloisten Suomen ennätystä työnnössä ja yhteistuloksessa. Työnnössä uusi SE on 115 kiloa, yhteistuloksessa 204 kiloa. Viime keväänä Anni Vuohijoki voitti EM-pronssia työnnössä ja yhteistuloksessa. Syyskuussa tullut yhteistulos paransi EM-kisojen yhteistuloksen Suomen ennätystä kilolla.

Anni Vuohijoki
EPA

Painoluokista uutta jännitettävää

Tulevissa MM-kisoissa Vuohijoki kilpailee 64-kiloisissa, kun lajin painoluokat vaihtuvat. Jatkossa sekä miehissä että naisissa on kymmenen painoluokkaa. Olympialaisissa painoluokkia on kuitenkin seitsemän. Se tarkoittaa sitä, että olympialaisissa käytössä olevat painoluokat ovat ne suosituimmat.

– Meitä on 65 tyttöä 64-kilon sarjassa ja 81-kilon sarjassa on viisi tyttöä. Eli ei tämä sieltä keskiluokista kauheasti pois ottanut. Aika näyttää, miten se rupeaa jakautumaan, kun saadaan näitä kisoja enemmän alta pois.

Vuohijoen mukaan osallistujat ovat odotetusti pakkaantuneet olympialuokkiin, varsinkin 55- ja 64-kiloisten sarjoihin. Suomalaisnostajan mukaan uudet luokat ovat niin kokeiluvaiheessa, että uudistuksen onnistumistakin voidaan arvioida vasta paljon myöhemmin.

– Vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin mennessä ollaan paljon fiksumpia. Meillä ei ole ollut ennen tällaista järjestelmää painonnostossa niin ei sitä voi tietää miten se tulee toimimaan.

Vuohijoen painoluokka on todella tasainen ja jokaisella nostolla on valtava merkitys.

– Se, että nostatko kaksi kiloa enemmän vai kaksi kiloa vähemmän, saattaa vaikuttaa kymmenen sijaa. Sen takia tämä on tosi erityylinen kisa verrattuna EM-kisoihin, Vuohijoki aloittaa.

EM-kisoissa Vuohijoki aloitti nostamisen suoraan sellaisesta lukemasta, jolla oli mahdollisuus ottaa mitali. MM-kisoissa sama ei enää toimikaan.

– MM-kisa on kisatyyliltään ja kisarytmiltään vähän erilainen. Tässä pitää tehdä varmoja tuloksia ja pitää pystyä oikeasti irtiottamaan sitä omaa tuloskuntoa. Ei riitä, että saa yhden onnistuneen työnnön, kun sieltä työnnöstä pitää saada ne kaikki kilot pois. Omalla tavalla se maalaa sitä kisataktiikkaa vähän erilaiseksi, Vuohijoki pohtii.

Vuohijoki on päässyt treenaamaan terveenä ja tietää olevansa kunnossa. Rautamääristä hän ei kuitenkaan tykkää puhua.

– Nostan sen rautamäärän, mitä valmentajani ja maajoukkuevalmentajat sinne laittavat. Minulla ei henkilökohtaisesti ole sellaista tulostavoitetta. Tuleeko se työntö olemaan 90, 95, 100 vai 120 kiloa, siihen on vaikea ottaa kantaa. Kisa itsessään näyttää.

– Se riippuu siitä päivästä myös hyvin paljon, että miten se rauta liikkuu. Toki toivon, että päästään nyt yli 210 kilon. Olympiakarsinta vaatii, että tuloskeskiarvo saadaan hivutettua sinne yli 215 kilon. Sitä peilaten toivoisin, että tulokseni olisi lähempänä 220 kuin 200 kiloa.

Vuohijoki kilpailee MM-kisoissa ensi maanantaina. Kaikkiaan Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa käytävissä MM-kisoissa kilpailee yhdeksän suomalaista.

Suomen joukkue painonnoston MM-kilpailuissa Ashgabatissa, Turkmenistanissa 1.-10. marraskuuta:

Naiset:

59 kg: Marianne Saarhelo
64 kg: Anni Vuohijoki
64 kg: Saara Leskinen
76 kg: Meri Ilmarinen

Miehet:

81 kg: Sami Köngäs
96 kg: Eero Retulainen
102 kg: Hannes Keskitalo
109 kg: Jani Heikkinen
Yli 109 kg: Teemu Roininen

Lue myös

Anni Vuohijoki lähti neljä vuotta sitten jahtaamaan "hölmöjä unelmia" – todisti nyt EM-pronssilla äitinsä epäilyt vääriksi

Painonnoston EM-mitalistien katseet tiukasti Tokion olympialaisissa: “Nyt voi keskittyä täysipäiväisesti paikan tavoittelemiseen”

Anni Vuohijoki on kevään aikana rikkonut Suomen ennätyksiä, vaikka täysipäiväinen treenaaminen on vasta alkamassa: "En ole vieläkään ulosmitannut koko potentiaaliani"

Anni Vuohijoella kävi tuuri uusien painoluokkien kanssa ja matka kohti olympiakarsintoja on hyvässä vauhdissa – heinäkuussa rautaa nousi reilussa kolmessa viikossa 150 tonnia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat