Suora

  • Elävä arkisto esittää

Veikkausliigan sarjajärjestelmä uudistumassa – ensi kaudella joukkueet jaetaan loppusarjoihin ja europelipaikka ratkaistaan pudotuspeleillä

Veikkausliigan hallitus hyväksyi tänään Palloliiton asettaman pääsarjatyöryhmän esityksen.

urheilu
KuPS kiitti kotiyleisöään jo viime viikolla Kuopiossa. Lauantaina vieraskentällä napsahti lopullinen kruunu kaudelle.
Tällä kaudella pronssille sijoittunut KuPS sai toisen karsintapaikan Eurooppa-liigaan. Ensi kaudella pronssimitalisti joutuu taistelemaan europelipaikasta vielä pudotuspeleillä.Lehtikuva

Jalkapallon Veikkausliigan sarjajärjestelmä on uudistumassa ensi kaudeksi. Pääsarjassa otetaan käyttöön ylempi ja alempi loppusarja sekä pudotuspelit yhdestä europelipaikasta.

Veikkausliigan hallitus hyväksyi Palloliiton asettaman pääsarjatyöryhmän esityksen sarjajärjestelmää koskien tänään perjantaina. Palloliiton liittohallitus tekee vielä lopullisen päätöksen asiasta.

Esityksen mukaan jalkapallon Veikkausliigan 12 joukkuetta pelaa ensi kaudella kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan sijoitusten mukaan ylä- ja alaloppusarjaan, joissa molemmissa on kuusi joukkuetta.

Joukkueet jatkavat loppusarjoissa niistä pisteistä, jotka ovat kaksinkertaisen sarjan aikana keränneet. Loppusarjoissa joukkueet pelaavat kerran toisiaan vastaan.

Veikkausliigan mestari saa karsintapaikan Mestarien liigaan ja hopeamitalisti Eurooppa-liigaan. Kolmas Veikkausliigan europelipaikka ratkaistaan pudotuspeleillä.

Pudotuspeleihin osallistuvat yläloppusarjan 3–6 sijoittuneet joukkueet sekä alaloppusarjan voittaja. Pudotuspelivaiheen paras saa karsintapaikan Eurooppa-liigaan.

"Jokaisella sijoituksella iso merkitys"

Käytännössä pudotuspelit pelataan niin, että yläloppusarjan sijoille 4–6 sijoittuneet joukkueet ja alaloppusarjan voittaja pelaavat kaksi pudotuspelikierrosta, joiden paras pääsee haastamaan Veikkausliigan pronssimitalistin. Pronssimitalisti ja aikaisempien pudotuspelien paras pelaavat kaksiosaisen ottelun, jonka voittaja saa karsintapaikan Eurooppa-liigaan.

Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan pudotuspelit lisäävät keskikastin sarjasijoitusten merkitystä.

– Jokaisella sijoituksella on iso merkitys, koska nyt on mahdollisuus tehdä tällainen eurohyppäys, Marjamaa sanoi Yle Urheilulle.

Alaloppusarjan viimeinen putoaa suoraan Ykköseen ja viimeistä edellinen karsii sarjapaikastaan.

Viime viikonloppuna päättyneellä kaudella Veikkausliiga pelattiin kolminkertaisena sarjana, jossa joukkueille kertyi 33 ottelua. Vuodesta 2013 käytössä ollutta sarjajärjestelmää on kritisoitu muun muassa siitä, että joukkueille kertyy eri määrä kotiotteluita.

Uudessa sarjajärjestelmässä joukkueille kertyy 27–30 ottelua sarjasijoituksesta riippuen. Kaksinkertaisessa sarjassa kotiotteluita on kaikilla yhtä paljon, mutta loppusarjoissa kotiotteluiden määrä vaihtelee.

– Meillä on tietty ilmastohaaste täällä Suomessa. Sen vuoksi meillä on muuhun Eurooppaan verrattuna melko lyhyt kausi. Sitä on pyritty pidentämään, mutta meidän olot eivät vielä ole sillä tasolla, Marjamaa sanoi.

– Ottelumäärä, joka meillä on aikaisemmin ollut, on ollut haasteellinen urheilullisen tason tai pelaajan kehittymisen kannalta. Siksi olemme pyrkineet löytämään sellaisen pelijärjestelmän, joka vähän keventää sitä rytmiä, miten koko kausi juoksutetaan.

Sarjajärjestelmän käyttöönottoon tarvitaan vielä Palloliiton liittohallituksen päätös.

Juttua muokattu 2.11. klo 15.14: Muutettu otsikon sana "uudistuu" sanaksi "uudistumassa".

Juttua muokattu 2.11. klo 15.53: Lisätty Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan kommentit.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat