Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu

Tietovuoto paljastaa hurjia suunnitelmia Mestarien liigan hautaamiseksi – eurooppalainen Superliiga irrottaisi suurseurat kansallisista sarjoista

Saksalainen Der Spiegel kertoo Real Madridin luotsaamasta projektista eurooppalaisen supersarjan perustamiseksi. Yhteensä mukaan otettaisiin 16 seuraa.

jalkapallo
Real Madridin puheenjohtaja Florentino Perez.
Real Madridin puheenjohtaja Florentino Perez.AOP

Saksalaisen Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) julkaiseman jutun perusteella espanjalainen suurseura Real Madrid on teettänyt konsulttifirman kautta sopimusluonnoksen, joka irrottaisi 16 seuraa maidensa sarjoista ja mahdollisesti myös pelaajansa maajoukkueista. Seurat muodostaisivat eurooppalaisen huippusarjan, jossa 11 seuraa olisi mukana "perustajana" ja viisi muuta "vierasseuroina".

Marraskuulle päivätyn sopimusluonnoksen mukaan sarja pyörähtäisi käyntiin kaudella 2021.

Superliigan 11 perustajaseuraa olisivat Real Madrid, AC Milan, Arsenal, Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City ja Paris Saint-Germain. Vierailijoiksi on kaavailtu Atletico Madridia, Borussia Dortmundia, Milanon Interiä, Marseillea ja Romaa.

Juttu perustuu monilta osin Football Leaks -sivustolta saatuun materaaliin, joka koostuu jopa 70 miljoonasta asiakirjasta ja 3,4 teratavusta dataa.

Der Spiegelin mukaan nykyinen huippusarjakehitelmä on ollut suunnitelmissa tammikuusta 2016 saakka. Tuolloin Real Madrid käynnisti yhdessä seitsemän muun seuran kanssa neuvottelut ilman Euroopan jalkapalloliittoa UEFAa.

Yhteistyössä olivat mukana Bayern München, Juventus, Barcelona, Manchester United, Arsenal ja AC Milan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Bayern München on kieltänyt olleensa mukana neuvotteluissa tai tietävänsä mitään suunnitelmista. Der Spiegelin haastattelema, seuran lakiosastoa johtava Michael Gerlinger puolestaan puhuu neuvotteluista, joiden tavoitteena oli taata seurojen itsemääräämisoikeus. Gerlingerin mukaan Bundesliigasta irrottautuminen oli vaihtoehto, jota tarkasteltiin, mutta joka otettiin ripeästi pois asialistalta.

Lisää valtaa suurseuroille

Der Spiegelin jutun perusteella suunnitelmat Superliigasta ovat toimineet lähinnä nyrkkinä, jolla suurseurat ovat pystyneet nyhtämään UEFAlta rahaa ja vaikutusvaltaa.

Vaikka liigan perustamiseen on varauduttu monin tavoin, sarjasta on lehden tietojen mukaan keskusteltu UEFAn edustajien kanssa jo toukokuussa 2016. Neuvotteluissa ainakin osa seuroista linjasi reunaehtoja pysymiselle liiton järjestämissä kilpailuissa, lähinnä Mestarien liigassa.

Tavoitteina mainitaan muun muassa Mestarien liigan rajaaminen 24 joukkueeseen ja joidenkin seurojen suosiminen aiemman menestyksen perusteella. Lisäksi Mestarien liigaa halutaan pelata myös viikonloppuisin ja maailmanlaajuista televisiointia ajatellen hyvinä ajankohtina.

Neuvottelujen pohjalta Bayernin Gerlinger, Arsenalin jalkapallosuhteiden johtaja Raul Sanllehi ja Juventuksen PR-johtaja Stefano Bertola ovat mukana UEFAn kanssa yhteisessä yhtiössä, jossa he pääsevät myös käsiksi UEFAn taloustietoihin ja muun muassa sponsorisopimuksiin. Gerlinger kuvailee ratkaisua "lyömättömäksi".

Gerlingerin mukaan Bayern neuvottelee jo UEFAn kanssa kilpailuformaateista vuodesta 2024 eteenpäin eikä Superliiga ole enää ajankohtainen.

Real Madrid ei ole vastannut kysymyksiin vuodetusta sopimusluonnoksesta. Borussia Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzken mukaan Superliigasta käydään keskusteluja, mutta suunnitelmat eivät ole vielä kovin konkreettisia.

Lue myös:

Uusi kilpailu syrjäyttämään Mestarien liiga? - "Euroopan jalkapallo ei kehity"

Korjaus 4.11.2018 kello 10.59: Tietovuodon kautta saatiin 3,4 teratavua, ei 3,4 terabittiä dataa, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat