Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kiekkouran jälkeen politiikkaan mukaan lähtenyt legenda Fetisov käy yhä viidesti viikossa pelaamassa: "Jääkiekko antoi minulle kaiken"

Aikakautensa kenties paras jääkiekkopuolustaja Vjatsheslav Fetisov siirtyi kaukaloista politiikkaan, mutta jääkiekko seuraa yhä elämässä mukana.

jääkiekko
Vjatsheslav Fetisov
Vjatsheslav FetisovAnton Novoderezhkin/Getty Images

Venäläinen Vjatsheslav Fetisov on eittämättä yksi jääkiekon suurimpia legendoja. Entinen puolustaja Fetisov kuuluu harvinaiseen kolmen kullan kerhoon, eli niihin pelaajiin, jotka ovat voittaneet MM-kultaa, olympiakultaa ja Stanley Cupin.

Peliura päättyi vuonna 1998 mestaruusjuhliin NHL-joukkue Detroit Red Wingsin riveissä. Tosin tämän jälkeenkin Fetisov pelasi yhden pelin KHL:ssä, kun TsSKA Moskova kärsi useista loukkaantumisista kaudella 2009–10.

Kun Fetisov jätti kaukalot pelaajana, ura jatkui valmentajana ja sen jälkeen politiikassa Venäjällä. Fetisov on muun muassa toiminut Venäjän urheiluministerinä usean vuoden ajan.

Ministeriuransa jälkeen Fetisov on ollut edistämässä Venäjän turismia ja urheilua.

– Tämä aika on ollut haastavaa, mutta kiinnostavaa. Olen saanut matkustella, tutustua ihmisiin ja puhua heidän kanssaan. Toivottavasti saamme muutosta aikaan, Fetisov kertoo Yle Urheilulle.

Vaikka poliitikon ura pitää 60-vuotiaan Fetisovin kiireisenä, hänellä on edelleen aikaa jääkiekolle. Fetisov käy pelaamassa venäläistä Night hockey leagueta muun muassa pitkäaikaisten maajoukkuekavereidensa kanssa.

– Me kaikki rakastamme tätä lajia. Pelaamme vain huvin vuoksi. Olen ollut todella onnekas, että olen saanut pelata. Jääkiekko antoi minulle kaiken, mitä minulla on.

Vjatseslav Fetisov
Vjatseslav Fetisov voitti urallaan muun muassa himoitun triplan, eli maailmanmestaruuden, olympiakullan ja Stanley Cupin.Stanislav Krasilnikov/Getty imgaes

Fetisovilla on arvokisoista 13 kultaa, 2 hopeaa ja 3 pronssia.

Vaikka Fetisov niitti menestystä pelivuosinaan, ei hän osaa nimetä yhtä erityistä hetkeä jääkiekosta.

– Kaikkien mestaruuksien takana on verta ja hikeä, kovaa treenaamista. Oli hyviä ja huonoja aikoja, mutta olen onnellinen, että sain olla niin legendaarisissa joukkueissa.

– Elämässäni kaikista onnellisin hetki on silti sairaalahuoneesta, kun tyttäreni syntyi.

Helsinkiin Fetisov saapui perjantaina kertomaan järjestämästään viimeisestä kiekkopelistä Pohjoisnavalla. Pelillä yritetään herättää ihmiset toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Fetisov itse toimii YK:n nimittämänä napojen suojelijana.

Suomeen ja Helsinkiin Fetisov palasi mielellään, sillä hänellä on hyviä muistoja kaupungista peliuraltaan.

– Täällä oli aina katsomo täynnä ja paljon faneja. Suomi oli yksi minun suosikkimaani, jossa pelata, koska ihmiset tajuavat pelistä ja he reagoivat aina myös hienoihin maaleihin ja suorituksiin, vaikka he tietysti hurrasivat omalle joukkueelleen.

Urheilijat avuksi ilmastonmuutoksen torjuntaan

Ilmastoasioista Fetisov kiinnostui muutama vuosi sitten, kun hän tapasi valtamerten suojelua ajavan Lewis Pughin.

Pugh on ensimmäinen ihminen, joka on uinut pitkää matkaa kaikissa maailman valtamerissä. Nykyisin hän ui edelleen ongelmissa olevilla alueilla tuodakseen huomiota ilmastonmuutokselle ja sen tuomille haitoille.

– Hän on yksi rohkeimmista ihmisistä, jonka olen koskaan tavannut.

Fetisovista ja Pughista on tullut vuosien aikana hyvät ystävät.

– Keskustelujemme myötä olen ymmätänyt, että ihmisyydelle pahin uhka ei ole paikalliset tai globaalit konfliktit, vaan nopea ilmastonmuutos, joka vaikuttaa kaikkiin. Kaikki kärsivät tästä.

Fetisov toivoo, että urheilijat tekisivät enemmän ilmastoasioiden eteen, sillä he ovat vaikutusvaltaisia ihmisiä. Urheilijat voivat Fetisovin vaikuttaa kannattajien lisäksi myös poliitikkoihin.

– Urheilijat ovat suosituimpia ihmisiä maapallolla. Heidän pitää haastaa poliitikkoja ja hallituksia.

Lue myös:

Jari Kurri osallistuu "viimeiseen kiekkopeliin" huhtikuussa Pohjoisnavalla – hankkeen keulakuva Fetisov väläyttää erikoista tapaa matkustaa paikalle: "Olisi fantastista mennä sinne sukellusveneellä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat