Suora

  • Elävä arkisto esittää

TPS-valmentajan pitkä projekti päättyi karulla tavalla: "Puoli tuntia sitten suunnittelin valmentavani ensi kaudella TPS:ää Veikkausliigassa"

Mika Laurikaisen aika Turun Palloseuran peräsimessä sai pettymyksellisen lopun, kun seura putosi Veikkausliigasta Ykköseen.

Veikkausliiga
Mika Laurikainen, TPS
Mika Laurikaisen TPS-pesti päättyy tällä erää.Roni Lehti/Lehtikuva

TURKU. Mika Laurikainen aloitti toisen pestinsä TPS:n valmentajana vuoden 2014 alussa. Silloin TPS oli tärkeitä pelaajiaan menettänyt ja kauteen verrattain vaatimattomin satsauksin lähtenyt ryhmä, joka lopulta putosi Veikkausliigasta.

Laurikaisen alaisuudessa TPS kasasi rivinsä ja palasi korkeimmalle sarjatasolle vuosi sitten, mutta iloa riitti vain yhdelle kaudelle. Lauantaina 1–1-tasapeli karsintojen toisessa osaottelussa Kokkolan Pallo-Veikkoja vastaan palautti turkulaiset sarjaporrasta alemmas Ykköseen.

– Kyllä tämän jälkeen pää on tyhjä. Meillä oli jälleen kerran hyvät paikat laittaa pallo maaliin. Annoimme Sterling Yateken ja Mika Ääritalon loukkaantumisten kautta niin suuren edun sillä saralla, että se vei viimeisen terän, Laurikainen tuskaili Yle Urheilulle.

– Fiilikset ovat todella tyhjät. Nousimme Veikkausliigaan ja nappasimme Turun-herruuden paikallisotteluissa Interiä vastaan. Tämän projektin piti päättyä siihen, että tämä seura jatkaa ylimmällä tasolla.

Laurikaisen tapauksessa projekti on ollut noin neljän ja puolen vuoden mittainen. Sen aikana TPS on pudonnut, noussut ja nyt pudonnut uudelleen. Tällä kaudella se vältti suoran putoamisen ja oli viimeiselle ottelukierrokselle asti kamppailemassa paikasta karsintaviivan yläpuolella.

Lopulta kohtalona kuitenkin oli 11. sija, joka johti lauantaina tyrmistyneisiin tunnelmiin Kupittaan jalkapallostadionilla.

TPS, liigakarsintatappion 2018 jälkeen.
Roni Lehti/Lehtikuva

Kokkolalaisten kannattajaryhmän laulaessa ja pelaajiston tanssiessa TPS-pelaajat putosivat kentän pintaan. TPS johti ottelua, mutta vapaapotkun jälkitilanteesta tullut takaisku maksoi lopulta sarjapaikan KPV:n noustessa vierasmaalisäännön turvin.

Stadionin uumenissa tunnelmiaan kertoi myös Laurikainen. Hän ei vielä tiedä, mitä seuraavaksi tekee, mutta TPS:llä on edessään ainakin jonkinlainen uudistuminen.

– Tämä on ollut värikäs jakso, joka on vaatinut paljon minulta sekä valmentajana että ihmisenä. Seurassa on tapahduttava tiettyjä muutoksia, jotta toiminnan kehittyminen jatkuisi. Ykköseen lähdettäessä pitää löytyä uutta verta myös joukkueen rakentamiseen ja valmennukseen, Laurikainen sanoi.

Laurikainen, 55, valmensi TPS:ää ensimmäisen kerran vuosina 2001–2003. Sen jälkeen hän kävi MyPassa ja Jarossa ennen muutamaa vuotta juniorimaajoukkueissa. Turkulaiselle työskentely TPS:ssä oli luontaista, mutta putoamisen myötä tulevaisuus on hämärän peitossa.

– Koen itse, että lähtökohtiin nähden olen tehnyt hyvää työtä. Olisin halunnut jatkaa, mutta mielestäni en voi olla se, joka lähtee aloittamaan seuraavaa nousuprojektia. Puoli tuntia sitten suunnittelin valmentavani ensi kaudella TPS:ää Veikkausliigassa. Se oli ainoa vaihtoehtoni. Kaikki oli rakennettu sen varaan.

– Tämä joukkue oli liigakelpoinen. Pelasimme sarjan pienimmällä budjetilla ja taistelimme SJK:n ja Maarianhaminan kaltaisten joukkueiden kanssa sijoituksestamme viime sekunneille asti. Nyt joukkue uudistuu ja uutta tulee varmasti myös valmennuspuolelle. Olemme saaneet talouden ja urheilullisuuden kuntoon ja olen tyytyväinen sekä ylpeä siitä työstä, minkä olen tehnyt.

Lue myös:

KPV:n nousun taloudellisesti mahdollistanut Laitinen lupasi hyviä uutisia kotikentän olosuhteisiin lähiaikoina – vuosien urakka sai tunteet purkautumaan: "Valtava harppaus"

KPV:n kannattajille tuli Turussa itku ja joulupukki samana iltana – "On itketty enemmän kuin elämässä yhteensä"

Byskata pääsi nostamaan oman kotikaupungin KPV:n Veikkausliigaan: "Futiksessa ei ole parempaa"

Riemu repesi vihreäpaidoissa: KPV nousi Veikkausliigaan ja fanit hullaantuivat Kokkolassa

Lähes 30 vuoden odotus ohi! KPV nousee Veikkausliigaan

TPS ei noussut kauden päätöksessä pois karsijan paikalta, SJK selvisi farssikaudesta säikähdyksellä: "Tätä kautta pitää analysoida ainakin viikon verran"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat