1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Eläkeläisrouva koettelee miehensä ymmärrystä upottaessaan kymmeniä tuhansia erikoiseen harrastukseensa – taitoluistelun uskomaton fanikultti hämmästytti Helsingissäkin: "Kamalan kallista, mutta olen perinyt rahaa"

Tänä viikonloppuna Helsingin jäähallissa järjestettävä taitoluistelun GP-kilpailu on tuonut Suomeen tuhansia aasialaisturisteja. Yksi heistä on Nagoyasta kotoisin oleva Chiaki Tsuboi, joka fanittaa yli kaiken japanilaista olympiavoittajaa Yuzuru Hanyuta.

Kuva: Jyrki Kostermaa

HELSINKI. Aamu on harmaa ja sumuinen. Sää on itse asiassa juuri niin ankea kuin marraskuisessa Helsingissä voi vain olla. Kaupunkilaiset kiirehtivät väsyneen näköisinä työpaikoilleen, mutta japanilaisen Chiaki Tsuboin kasvoilla on varhaisesta aamusta, pimeydestä ja koleasta kelistä huolimatta varsin leveä hymy.

Syy iloon on selvä. Tsuboin suosikki Yuzuru Hanyu harjoittelee tänään muiden Grand Prix -kilpailijoiden tavoin Helsingin jäähallissa ja rouvan laukusta löytyy lippu loppuunmyytyyn A-katsomoon harjoituksia seuraamaan.

Vaikka Tsuboi on maksanut lipustaan maltaita, ei hän aivan helposti omalle istumapaikalleen kuitenkaan pääse. Pelkästään selviäminen sisälle halliin vaatii tuntien jonotuksen muiden innokkaiden kisaturistien seurassa, suomalaisen syyssään tuoden vielä oman lisävivahteensa odotukseen.

– Olen ollut Suomessa katsomassa Yuzurua ennenkin, joten osasin varautua sekä kylmyyteen että jonotukseen, kertoo rouva Tsuboi esitellessään samalla lämmintä talvitakkiaan.

– Muutenkaan odotus halliin ei minua haittaa, sillä se on kuitenkin kestoltaan varsin lyhyt verrattuna esimerkiksi likimain kymmenen tunnin lentomatkaan tänne Helsinkiin, hän jatkaa.

Kokonaisuudessaan tämän kertainen Chiaki Tsuboin kisareissu on kestoltaan kahdeksan päivän mittainen, joista neljänä hänen on mahdollista nähdä idolinsa Yuzuru Hanyu jäällä joko harjoittelemassa tai kilpailemassa.

Kuva: AOP

Vain yksi kelpaa

Rouva Tsuboi, kuten lähes kaikki muutkin Aasiasta saapuneet tuhannet kisaturistit ovat ostaneet Helsingin GP-kilpailuun satoja euroja maksaneen All event -lippupaketin, jolla pääsee katsomaan kaikkia tapahtumaan liittyviä harjoituksia sekä kilpailuita.

Miesluistelijoiden harjoitellessa Helsingin jäähallin lehtereillä riittääkin katsojia silmänkantamattomiin. Näky täydessä hallissa on itse asiassa sangen hämmentävä, sillä kyseessä ei ole vielä minkäänlainen arvosteltava kilpailutilanne, vaan ainoastaan reilu puoli tuntia kestävä harjoitus, jonka aikana jäällä on yhtä aikaa useita luistelijoita kertaamassa ohjelmiaan.

Miesten lopetettua omat harjoituksensa, on naisten lyhytohjelmakilpailun aika. Yhtäkkiä katsomoissa näkyy tyhjiä paikkoja siellä täällä. Aivan kuin osa yleisöstä olisi kadonnut varsinaisen kilpailun alkaessa jonnekin.

Tilanne kummastuttaa monia paikalle nimenomaan kilpailusuorituksia seuraamaan saapuneita suomalaiskatsojia, mutta rouva Tsuboilla on asiaan yksinkertainen selitys.

– Esimerkiksi minä eikä moni muukaan Yuzurun fani seuraa juuri muuten taitoluistelua, vaan haluamme nähdä jäällä nimenomaan oman idolimme. Näin ollen emme välttämättä katso muita sarjoja, vaikka meillä olisikin ostettuna liput kaikkiin kisatapahtumiin.

En minä nyt sentään pelkästään mieheni tienestejä näihin matkoihin käytä.

Chiaki Tsuboi

Vaikka tarjolla olisi nytkin ollut maailmanluokan taitoluistelua myös naisten esittämänä, suuntaa rouva Tsuboi ystävineen viettämään iltaa hotellille. Siellä ohjelmassa on muun muassa Yuzuru Hanyun aiempien kilpailusuoritusten katselua, fanikirjeiden kirjoittelua sekä tähdestä napattujen valokuvien vertailua.

– Tulen kilpailuihin aina ryhmämatkalla ja olen saanut muista faneista paljon ystäviä. Vaikka kaikki eivät meidän fanitusta ehkä ymmärrä, niin minun elämään tämä tuo ainakin valtavasti iloa, kertoo silminnähden onnellinen Chiaki Tsuboi esitellen samalla niin ikään Yuzuru Hanuita fanittavia ystäviään.

Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski

Kallis harrastus

Yksi henkilö joka ei varsin omistautuvaa fanitusta aivan ymmärrä, on rouva Tsuboin oma aviomies. Toyotalla työuransa tehnyt herra Tsuboi on nykyään eläkkeellä. Hän pitää vaimonsa tavoin matkustelusta, mutta kisakatsomossa entistä liikemiestä ei kuitenkaan nähdä.

– Mieheni ei tule ikinä mukaan näille fanimatkoille, Hän ei oikein ymmärrä koko tätä hommaa, mutta koska hän näkee, että tämä on minulle tärkeää, niin hän aina sanoo, että mene vain, kun se kerran tekee sinut onnelliseksi, rouva Tsuboi kertoo hymyillen.

Aivan pikkurahalla ei vaimon harrastuksen tukemisesta kuitenkaan selviä, sillä pelkästään tämän kertainen matka Helsinkiin kustansi lähes miljoona Japanin jeniä, eli liki 8000 euroa. Suomen matkan jälkeen rouvan seuraava kisareissu suuntaa jo muutaman viikon kuluttua Kanadaan, joten menoja riittää.

– Mieheni sanoo usein, että fanitukseen kuluneella rahamäärällä olisi ostanut jo useamman auton. Tietysti tämä on kamalan kallista, mutta olen perinyt rahaa myös vanhemmiltani, joten en minä nyt sentään pelkästään mieheni tienestejä näihin matkoihin käytä, kotirouvana ison osan elämästään viettänyt Chiaki Tsuboi toteaa.

Rahaa kuluu matkojen lisäksi esimerkiksi fanitapaamisiin, sekä idolille hankittuihin lahjoihin.

– Ostan jäälle heitettävät kiitoskukat aina kisapaikalta, mutta Yuzurulle antamani muut lahjat tuon mukanani Japanista, rouva Tsuboi jatkaa esitellen Nalle Puhia muistuttavia pehmoleluja, joita näyttäisi löytyvän lähes jokaisen Yuzuru-fanin matkavarustuksesta.

Kuva: Alexandra Kral-Leszczynski

Huone idolille

Rouva Tsuboin fanitus ei rajoitu vain kilpailumatkoihin, vaan idoli on läsnä myös pariskunnan kodissa.

– Meillä on asunnossa kokonainen huone, johon olen kerännyt kaikkea mahdollista Yuzuruun liittyvää, kuten kuvia, kirjoja, sekä tietysti monenlaisia muistoja näiltä fanimatkoilta.

Chiaki Tsuboi ei ole fanittanut ennen Yuzuru Hanyuta ketään muuta, eikä osaa oikein selittää mistä palava ihailu kaksinkertaista olympiavoittajaa kohtaan oikein kumpuaa.

– Näin Yuzurun luistelevan ensi kerran kolme ja puoli vuotta sitten ja ihastuin häneen heti. Hän on vain niin täydellinen. Ei haittaa, vaikkei hän aina edes voittaisi, arvostan Yuzurua silti valtavasti ja haluan antaa hänelle kaiken mahdollisen tukeni, hän jatkaa.

Kuva: AOP

Kuin oma poika

Rouva Tsuboilla ei ole omia lapsia, mutta hän kuvailee Yuzurun olevan hänelle kuin oma poika. Kerran he ovat myös tavanneet, mutta puheväleihin ei vielä olla päästy.

– Kerran pääsin aivan Yuzurun lähelle, mutta sitten turvamies tuli väliin ja esti minua sanomasta hänelle mitään. Jos saisin joskus jutella Yuzurulle, haluaisin kiittää häntä kaikista niistä upeista hetkistä, joita hän on minulle tarjonnut, Rouva Tsuboi kertoo.

Hän myös pyytäisi pian 24-vuotta täyttävää tähtiluistelijaa jatkamaan uraansa mahdollisimman pitkään.

– En halua edes ajatella mitä tapahtuu, kun Yuzuru joskus lopettaa. Sitten en ainakaan enää lähde luistelukilpailuihin, vaan minun pitää keksiä kokonaan joku muu harrastus, aiemmin jonkin verran tennistä seurannut superfani pohtii.

Vielä ei ole onneksi kuitenkaan aihetta moiselle huolelle, sillä kotimaassaan megatähden aseman saavuttanut luistelija on huippukunnossa, eikä hänellä ole aikomustakaan jättää rakasta lajiaan. Eikä fanejaan.

– Haluan kiittää koko sydämestäni kaikkia niitä, jotka ovat tulleet tänne Helsinkiin kannustamaan minua, toteaa varsin vaatimattoman oloinen megatähti toimittajille miesten lyhytohjelmakilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Vielä kun kiitos kulkisi jonain päivänä ilman välikäsiä suoraan fanilta idolille ja päin vastoin, olisi eräs jo nyt sangen onnellinen nagoyalaisrouva saavuttanut yhden suurimmista unelmistaan, juttelutuokion Yuzuru Hanyun kanssa.

Lue myös

Kuka Patrik Laine? – Helsingin jäähallissa luistelee tänä viikonloppuna todellinen maailmantähti

Maailman parhaat taitoluistelijat Helsinkiin

Hysteeristä kiljuntaa, nallekarhuja ja rakkaudentunnustuksia – olympiakisojen seuratuin tähti säkenöi ja uusi olympiakultansa