Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät

Kommentti: KPV käytti viimeisen mahdollisuutensa nousta liigaan – TPS:llä ei ole hätää

Kokkolassa juhlitaan lähes 30 vuoden alasarjoissa vaeltamisen jälkeen, mutta nyt työnteko vasta alkaa, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Veikkausliiga
KPV:n joukkue huudattaa kannattajiaan nousujuhlissa.
Jaakko Stenroos / AOP

Kokkolassa vietettiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pienimuotoisia torijuhlia (siirryt toiseen palveluun), kun lähes 30 vuoden korpivaellus päättyi. Pallo-Veikot nousi Veikkausliigaan Kalle Multasen vierasmaalin turvin ja takasi samalla, että seuran taustalla resurssit taannut voimahahmo Matti Laitinen pysyy mukana.

Laitinen on luonut viiden vuoden aikana KPV:n taustalle organisaation, joka pyrkii muulla liiketoiminnalla luomaan edellytyksiä jalkapallolle.

Laitinen ehti pettyä jo kerran, kun KPV ei viime kaudella onnistunut nousemaan. Liikemies ilmoitti, että vetäytyy puuhastelemaan lastenlastensa kanssa, mutta tuli vielä mukaan yhdeksi vuodeksi.

Pettymys oli tälläkin kaudella lähellä, vaikka vihreäpaidat onnistuivatkin nousemaan kauden ratkaisuhetkillä Ykkösen kärkipaikalle ja kiinni suoraan sarjanousuun. Dramaattinen 1–2-tappio HIFK:ta vastaan pudotti KPV:n sarjakakkoseksi ja avaimet ojennettiin helsinkiläisten käteen. Tähtirinnat käyttivät paikkansa ja jättivät Pallo-Veikot karsintaan.

Multasen maali oli kokkolalaiselle jalkapallolle siis kullan arvoinen. Jos Laitinen olisi vetäytynyt seuran taustalta, ensi kaudella liigapaikka olisi ollut todella kaukana.

"Vihreä unelma" toteutui siis viimeisellä mahdollisella hetkellä, mutta nyt työnteko vastaa alkaa. KPV:n pitää tuoda olosuhteensa liigatasolle tai ainakin esitellä uskottava suunnitelma. Vaikka kaupungilla on laajamittaiset suunnitelmat Kokkolan keskuskentän alueen kehittämisestä, KPV tarvitsee jalkapallostadioninsa ehostamista huomattavasti nopeammalla aikataululla.

Laitinen tosin lupaili hyvä uutisia heti nousun jälkeen. Liittyisikö niihin mahdollisesti yhteistyö kaupungin ruotsinkielisen seuran, GBK:n kanssa?

Laurikaisen urakka päättyi putoamiseen

Turun Palloseuran riveissä tunnelmat olivat putoamisen jälkeen luonnollisesti vaisut. Päävalmentaja Mika Laurikaisen tekemä työ seuran eteen on ollut sen verran kuluttavaa, ettei hän lähde enää jatkamaan Ykköseen.

TPS on pudonnut kauas vuosista, jolloin tavoitteena olivat mestaruudet ja eurokentät. Silti putoamiseen päättyneessä aikakaudessa on ollut paljon hyvää.

Palloseura onnistui rakentamaan kolmen Ykkösen kauden aikana vahvan rungon, jolla noustiin liigaan. Joukkue oli ja on kapea, mutta laadukas. Lisäksi runko on onnistuttu kasvattamaan seuran sisältä, luonnollisesti myös taloudellisesta pakosta.

Mutta tätä kautta talous on saatu kuntoon. Vaikka TPS putoaa sarjaporrasta alemmaksi, se ei ole yksittäisen taustahenkilön rahojen varassa. Esimerkiksi Laurikaisen valtava urakointi takaa sen, että seuralla on mahdollisuus vääntää Ykkösen kärkikahinoissa heti ensi kaudella.

HIFK:n ja KPV:n nousun jälkeen kilpailu toiseksi korkeimman sarjatason huipulla lienee hieman kevyempää. Ainakin Veikkausliigasta putoava PS Kemi näyttää murenevan, sillä seurajohto on kadottanut suunnan. Tämän kauden yllättäjä, 200 000 euron budjetilla operoiva EIF pelasi todella yläkanttiin, eivätkä AC Oulu tai FC Haka vaikuta ottaneen merkittäviä askeleita kohti sarjanousua.

Vaikka putoaminen taatusti jyskyttää takaraivossa, ei TPS:llä ole mitään hätää.

Lue myös:

Riemu repesi vihreäpaidoissa: KPV nousi Veikkausliigaan ja fanit hullaantuivat Kokkolassa

KPV:n nousun taloudellisesti mahdollistanut Laitinen lupasi hyviä uutisia kotikentän olosuhteisiin lähiaikoina – vuosien urakka sai tunteet purkautumaan: "Valtava harppaus"

KPV:n kannattajille tuli Turussa itku ja joulupukki samana iltana – "On itketty enemmän kuin elämässä yhteensä"

TPS-valmentajan pitkä projekti päättyi karulla tavalla: "Puoli tuntia sitten suunnittelin valmentavani ensi kaudella TPS:ää Veikkausliigassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat