Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa

Miekkailija Niko Vuorinen hakee nousua maailman kymppisakkiin – jättää Suomen ja muuttaa Unkariin harjoittelemaan: "Asunto on vuokrattu 2020 heinäkuulle"

Kalpamiekkailija Niko Vuorinen laittaa kaikki peliin ennen Tokion olympialaisia.

miekkailu
Niko Vuorinen (vas.) Bakun Euroopan kisoissa
Kuvassa vasemmalla miekkaileva Niko Vuorinen satsaa kaiken tulevina vuosina miekkailuun. (Arkistokuva vuodelta 2016.)EPA/MAXIM SHIPENKOV

Niko Vuorinen on parhaimmillaan ollut miekkailun maailmanlistalla 17. Ihan kova saavutus siihen nähden, että hän tulee pienestä miekkailumaasta. Se ei vielä riitä.

Vuorinen haluaa taistella arvokisojen kärkipaikoista ja päästä Tokioon olympiakisoihin. Pääsy olympiakisoihin on kuitenkin kiven alla.

– Meillä tämä karsintasysteemi on melko darwinistinen. Jos maalla sattuu olemaan hyvä joukkue, eli se menestyy joukkueiden maailmancupissa, niin sitten maa saa neljä osallistujaa olympialaisiin. Heistä kolme saa osallistua henkilökohtaiseen kilpailuun, Vuorinen kertoo.

– Kokonaisosallistujamäärä henkilökohtaiseen kilpailuun on kolmisenkymmentä. Kun poisluetaan ne joukkueet, jotka osallistuvat myös henkilökohtaiseen kisaan, niin maanosaa kohden on kaksi paikkaa terjolla maailmanrankingissa ja yksi paikka karsintaturnauksen voittajalle.

Eli kun Suomella ei ole menestyvää joukkuetta, niin koko Euroopasta on tarjolla Tokion olympiakisoihin vain kolme paikkaa.

Harjoittelua olympiamitalistien kanssa

Vuorinen jättää Pasilassa olevan Helsingin miekkailijoiden salin taakseen ja muuttaa Unkarin Budapestiin huippuolosuhteisiin.

– Tokioon asti on tavoite. Asunto on vuokrattu 2020 heinäkuulle. Sen jälkeen en pysty sanomaan jatkosta. Puolitoista vuotta vedetään täysillä, parhaimmillaan kolmanneksi maailmancupin kisoissa sijoittunut Vuorinen linjaa.

Hän alkaa harjoitella kovatasoisen Unkarin miekkailumaajoukueen kanssa.

– Unkarin kansallislajihan on miekkailu. Rion olympiakisoissa omasta aselajistani, miesten kalvasta Unkariin tuli henkilökohtaisesta kisasta hopeaa ja joukkuepronssia. Eli ihan kovan tason miekkailijoita siellä on.

Unkari sai Riosta yhteensä neljä mitalia miekkailusta. Vain Venäjä sai enemmän.

Samalla Vuorinen vaihtaa myös valmentajaa. Häntä lähes koko uran ajan valmentanut virolainen Peeter Nelis vaihtuu unkarilaiseen Andre Popiin.

– Aika jännittävää. Hänellä on hyvät valmennukselliset meriitit taustalla, kertoo Vuorinen Popista, joka on toiminut muun muassa Ruotsin naisten maajoukkuevalmentajana.

Lisäbonuksena Unkariin muutossa tulee se, että ensi kesän MM-kisat ovat juuri Budapestissa eli ne ovat tavallaan Vuorisen tulevat kotikisat.

Filosofian maisteri Vuorinen aikoo miekkailun ohessa vapaa-ajallaan Budapestissa opiskella hieman unkarin kieltä.

– Kyllä ajattelin, että voisi mennä unkarin kielikurssille mennä niin kuin kunnioituksesta.

Rahapalkinnot vain yhdessä miekkailun MC-kisassa

Vuorinen on harjoitellut miekkailua noin 14 vuotta. Hän on pikkuhiljaa hilannut itseään kohti kansainvälistä miekkailukärkeä. Hänen paras sijoituksensa MM-kisoissa on 14:sta ja EM-kilpailuissa kuudes. Se ei vielä kuitenkaan tyydytä 29-vuotiasta Vuorista.

– Olen aina ajatellut tätä pitkän matkan juoksuna. Ei ole pikavoittoja, erityisesti kun tullaan pienestä miekkailumaasta. Se on vain pakko hyväksyä, että kehityskaari on vähän hitaampi.

– Sanotaan, että miekkailija on parhaimmillaan siinä jossain 30 vuoden paikkeilla. Jossain vaiheessa laskeskelin, että MM-kultaa voittaneiden ikäkeskiarvo on hieman yli 31.

Hän kiertää lajin maailmancup-kisoja pitkin maailmaa. Mutta vaikka olisi maailmanmestari, niin miekkailu ei lajina ole mikään rahasampo.

– Maailmancupin osakilpailuista kahdeksasta kilpailusta vain yhdessä on rahapalkinnot. Siinäkin vain 8 parasta saa rahaa ja osallistujia on 300, eli todennäköisyydet ovat melko pienet.

Viime vuodet Vuorinen on harjoitellut olympiakomitean, opetusministeriön sekä Miekkailuliiton tukirahoilla.

– Sponsoreille olisi kyllä tarvetta, hän naurahtaa.

Kaikesta huolimatta hän on toiveikas tulevaisuuden suhteen. Vuorista ohjaa vahva halu päästä lajinsa absoluuttiselle huipulle.

– Minulla on itsellä tavoite, että top-kymppiin noustaisiin. Olen parhaimmillani ollut maailmanlistan 17sta ja se on tapahtunut Suomessa harjoittelemalla. Nyt kun pääsen paljon kovempiin harjoitusolosuhteisiin, niin se top-10 ei ole mitenkään epärealistinen, Vuorinen summaa.

Lue myös:

Niko Vuorinen miekkaili upeasti EM-kisojen kuudenneksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat