Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, puolivälieräottelu RUS - SLO
  • Urheiluruutu

Sotkamon Jymy laittaa joukkueen uusiksi ja pyrkii takaisin mitaleille jo ensi vuonna – "Kun ei pärjää, on treenattava enemmän"

Sotkamon Jymy menetti lajilegendoja toisiin seuroihin. Nyt on nuorten pelaajien vuoro johdattaa joukkue takaisin mitaleille.

Miesten superpesis
Sotkamon Jymyn harjoitukset urheiluhallissa.
Niko Korhonen kuuluu nuorisokaartiin, mutta nyt hän on joukkueen vanhimpia pelaajia, joiden pitää kasvattaa nuoremmista avainpelaajia.Tiia Korhonen / Yle

SotkamoNormaalisti Sotkamon Jymyn runkopelaajat viettäisivät tässä vaiheessa vuotta lomaa, mutta mitaleilta tippuminen (siirryt toiseen palveluun) (SuperJymy) ja senioreiden lähtö pistivät suunnitelmat uusiksi.

Joukkue aloitti yhteistreenit nopeasti kauden päättymisen jälkeen.

– Otimme härkää sarvista kiinni. Kun ei pärjää, on treenattava enemmän, sanoo 37-vuotias jokeri Roope Korhonen.

Käytännössä kyse on Jymylle suuresta muutoksesta. Kauden 2017 finaalijoukkueesta on lähtenyt viisi pelaajaa ja kaksi pelinjohtajaa.

Kokemusta on lähtenyt muun muassa lukkari Toni Kohosen mukana Ykköspesistä pelaavaan Oulun Lippoon. Kymmenen SM-kultaa Sotkamon Jymyn riveissä voittanut Antti Hartikainen jatkaa puolestaan Superpesiksessä Kouvolan Pallonlyöjissä.

Nyt nuorten on astuttava esiin.

– Meillä on ollut tosi kovia pelimiehiä, joita on saanut katsoa rinnalta. Nyt olen itse niissä saappaissa. Se on hurja muutos, mutta ne saappaat on luotava itse, sanoo 26-vuotias Niko Korhonen.

– Emme lähde etsimään kenellekään tuuraajia tai korvaajia. Katsomme, mihin tästä joukkueesta on, ja kuka nostaa päätään johtajuuteen, jatkaa joukkueen päävalmentaja Jani Komulainen.

Sotkamon Jymyn Roope Korhonen.
Mitalivuosina jokeri Roope Korhonen ei hikoillut joukkueharjoituksissa marraskuussa. Nyt tilanne on toinen.Tiia Korhonen / Yle

Komulaisen mielestä pieni alamäki on tehnyt vain terää joukkueelle. Muutokset ja jopa kriisikin ovat kirkastaneet tekemistä. Hän uskoo, että joukkueella on mahdollisuuksia mihin tahansa.

– Huikean mitaliputken jatkumisesta ei ole tällä hetkellä paineita. Voimme tehdä tästä joukkueen oman jutun. Uskon vahvasti, että ensi syksynä pelaamme hyvistä sijoituksista, Komulainen sanoo.

Seuratasolla tavoite pistetään tutummalle tasolle. SuperJymy Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen sanoo, että pelkkä hyvä ei riitä.

– Tavoittelemme ilman muuta finaalipaikkaa ja siitä emme tingi, Kuosmanen toteaa.

Nuoruudesta huolimatta kokenut Jymy

Sotkamon Jymyn joukkueen keski-ikä on tällä hetkellä hieman yli 24 vuotta. Monet nuorista pelaajista, kuten Niko Korhonen, Niilo Piiponniemi , 27, ja Jere Vikström , 25, ovat jo kokeneita pelaajia. He ovat olleet mukana mestaruuskamppailuissa vuodesta 2010 lähtien.

Siksi nuoria ei tarvitse laittaa erityiseen prässiin. Pelaajat ovat seuranneet esimerkiksi Kohosta ja Hartikaista pitkin matkaa kakkosrivistä.

– Nuoremmat tietävät toimintavat ja kulttuurin. Nyt he saavat tuoda siihen oman höysteensä ja nousta omalle tasolleen, sanoo päävalmentaja Jani Komulainen.

Sotkamon Jymyn päävalmentaja Jani Komulainen joukkueen kanssa treenaamassa urheiluhallissa.
Päävalmentaja Jani Komulainen uskoo, että joukkue pelaa syksyllä hyvistä sijoituksista.Tiia Korhonen / Yle

Komulainen sanoo suhtautuvansa avoimesti nuorten pelaajien uusiin ajatuksiin. Yhteisten treenien tavoitteena onkin ollut, että jokainen pääsee tekemään, ja jokaisen ääntä kuunnellaan.

– Roope sanoi mielestäni hyvin jääkiekkotermein, että ei anneta poikittaista mailaa selkään. Olemme hyvin ottavaisella kannalla, Komulainen kertoo.

Tavoittelemme ilman muuta finaalipaikkaa ja siitä emme tingi.

Mikko Kuosmanen

Roope Korhosen uran aikana avainpelaajia on vaihtunut myös aikaisemmin. Lukkarin vaihtuminen on joukkueelle aina haaste.

– Lukkari on joukkueen kapellimestari, joten harjoittelussa pitää ottaa huomioon yhteistekeminen ulkokentän kanssa: miten lukkari ajattelee ja miten pelataan. Aina pitää sopia enemmän asioita, kun miehiä muuttuu, Korhonen sanoo.

Korhonen ei usko, että sukupolvenvaihdos muuttaa odotuksia hänen pelisuorituksiinsa. Sen sijaan seniorin asema korostuu joukkueen taustalla.

– Pelikentällä odotusarvo on ollut varmaan 15 vuotta sama. Ennemminkin odotetaan, että luon ympärilleni avointa ja positiivista ilmapiiriä, joka antaisi kaikille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa.

Sotkamon Jymyn Roope Korhonen treenamassa joukkueen kanssa hallissa.
Roope Korhonen ei olisi mukana joukkueessa, ellei sillä olisi realistinen mahdollisuus taistella mestaruudesta.Tiia Korhonen / Yle

Uuden kauden alkuun on aikaa puoli vuotta. Päävalmentajalla on selkeä kuva siitä, millainen talvi Sotkamon Jymyllä on edessään.

– Haluamme kehittyä ja pärjätä mahdollisimman hyvin. Se tarkoittaa valtavia työmääriä täällä hallissa, punttisalilla ja lenkkipolulla. Tämä tulee olemaan kova vuosi, mutta siihen on mahtava lähteä, Jani Komulainen sanoo.

– Mitä olen juttuja lehdistä lukenut, niin Jymy ei varmasti yllä mitaleille 15 vuoteen uudistuksen takia. En olisi mukana joukkueessa, ellei sillä olisi realistinen mahdollisuus taistella mestaruudesta. Se on fakta, Roope Korhonen jatkaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat