1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Real Madrid arpoo laastarin ja pidemmän hoitokuurin välillä – Jari Litmanen: "Jossain vaiheessa tulee myös siirtomarkkinoilla jysähtämään kunnolla"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pohtii, mikä on Real Madridin seuraava askel. Kautensa heikosti aloittanut Real on Litmasen mukaan isojen päätösten äärellä.

Real Madridin Sergio Ramos nurmen pinnassa. Kuva: David Aliaga / Getty Images

Real Madridin nykyjoukkue tulee olemaan ikuisesti jalkapallon historiankirjoissa yhtenä kautta aikojen menestyksekkäimmistä kokoonpanoista. Tai lähemmin se joukkue, joka viime keväänä juhli kolmatta perättäistä Mestarien liigan voittoaan. Nyt ryhmä ei ole tietenkään sama, sillä Cristiano Ronaldo lähti Juventukseen. Eikä se ole sama, sillä valmentajana ei enää toimi Zinedine Zidane.

CR7:n ja Zizoun Real Madrid voitti oikeastaan samalla miehistöllä neljästi Mestarien liigan, joista kolmesti tosiaan putkeen sekä samassa rytäkässä kaiken muun, kuten La Ligan, Fifa seurajoukkueiden maailmanmestaruuden sekä Uefan supercupin. Viimeiset kolme kautta Los Blancos oli käytännössä voittamaton kansainvälisissä otteluissa – La Ligassa Barcelona pystyi ryhmän haastamaan.

Ensin uutisoitiin Zidanen lähtö, sitten myös Ronaldon. Ehkä jonain päivänä tulee ilmi, missä vaiheessa Ronaldon siirto Juventukseen oli oikeasti sovittu, todennäköisesti jo aika kauan ennen siirron julkituloa. Zidane on varmasti tiennyt omaa päätöstään tehdessään, että valtavan iso palapelin pala ei ole enää käytettävissä ja ehkä tuostakin tehnyt omat johtopäätöksensä.

Kuva: AOP

Entisenä Real Madrid -tähtenä ja huippupelaajana Zizou varmasti ymmärsi, että ryhmän tasapaino ja nokkimisjärjestys muuttuvat oleellisesti, kun Ronaldo lähtee.

Kun nämä lähtöuutiset olivat ravistaneet jalkapallomaailmaa, alettiin odottaa, milloin Realin seurajohto aloittaa uusien Galacticojen, tähtipelaajien, esittelyn. Milloin esitellään Eden Hazard tai Harry Kane? Tai sittenkin Kylian Mbappe. Jopa Neymarista puhuttiin. Loppujen lopuksi käytännössä ketään ei tullut. Hyviä peruspelaajia kyllä, mutta ei sellaisia nimiä, jotka on totuttu Realiin yhdistämään.

Itse asiassa edellinen todellinen tähtipelaajan statuksella Realiin hankittu pelaaja on James Rodriguez, joka tuli Madridiin onnistuneiden MM-kisojen jälkeen 2014. Eikä hänkään loppujen lopuksi pystynyt avainpelaajaksi nousemaan ennen siirtoaan Bayerniin… Tietysti hienosäätöä on ollut, kun esimerkiksi Casemiro on noussut avauksen mieheksi, samoin Raphael Varane, mutta voittava runko oli pitkään kasassa: ulkopuolelta ei niin sanotusti valmiita tähtiä tullut.

Hiljaisen kesän jälkeen vaikuttikin siltä, että Real on muuttamassa strategiaansa. Uusi valmentaja, juuri ennen MM-lopputurnausta Espanjan peräsimestä kaapattu (ja potkut Espanjan liitolta saanut) Julen Lopetegui hankittiin todennäköisesti siksi, että hänen uskottiin olevan oikea henkilö rakentamaan seuraavan sukupolven super-Real.

Julen Lopetegui. Kuva: Getty Images

Hänellä tiedettiin olevan paljon kokemusta nuorten pelaajien kanssa toimimisesta sekä ensikäden tietoa siitä, missä seuraavat Espanjan supertähdet kasvavat. Mutta jos tämä oli ajatus, tapahtui kuin aikoinaan Chelseassa: Andres Villas-Boas hankittiin nuorentamaan joukkue, mutta tulokset eivät olleetkaan enää samoja kuin ennen. Villas-Boas laitettiin pois ja tilalle tuli kokeneiden pelaajien mieliksi Roberto di Matteo – konkarit palasivat kentälle ja Chelsea juhli lopulta Mestarien liigaa.

En sano, että sama tulee tapahtumaan Realin kanssa nyt muuta kuin siltä osin, että todennäköisesti hyvin ”pelaajaläheinen” valmentaja on haussa. Siis sellainen, jonka odotetaan palauttavan nykyinen joukkue raiteilleen mahdollisimman pian. Rakennustyön aika on sitten myöhemmin, arvelen. Tulokset yksinkertaisesti pääsivät valahtamaan liian heikoiksi, jotain oli tehtävä.

Lopeteguin pestaamisen tarkoitus oli ymmärtääkseni olla pitempiaikainen hoito, jonka aikana rakennetaan uusi pohja seuraavalle menestykselle eli olla ”hoito”. Mutta nyt lähdetään hakemaan ”laastarilla” sitä, että kaudesta pelastetaan mikä voidaan. Ja itse asiassa kaikki on vielä auki. Koska Barcelona ja Atletico ovat tahoillaan pudotelleet yllättävän paljon pisteitä, on La Ligan voittaminen yhä täysin mahdollista.

Mestarien liigassa Real on varsin hyvin vielä mukana. Jos uusi valmennus saa tietynlaisen ”kerran vielä pojat” -motivaation päälle, voi Real yltää mihin vain. Jopa ilman Ronaldoa joukkue on pullollaan laatua ja osaamista. Tosin maalintekoon täytyy löytää keinot hyvin pikaisesti ja joukkueen johtotähtien täytyy keskittyä johonkin aivan muuhun kuin vaikkapa seuran omien junioreiden potkimiseen pallolla harjoituksissa.

Kuka sitten tilalle? Vaikea sanoa. Zidanelle tietä tasoittivat Jose Mourinho ja Rafael Benitez, sillä kumpikin on perinteinen ”Mister” isolla kirjaimella. Carlo Ancelotti välissä oli vaikuttava hahmo, mutta juuri Benitezin hyvin pilkuntarkan valmentamistyylin jälkeen Realin kopissa kaivattiin jotain muuta.

Ja se joku muu löytyi ihan läheltä, Zidane. Vahvasti kärjistäen Zidane heitti pallon treeneissä keskelle ja sanoi, että pelatkaa ja nauttikaa, pojat. Ja näyttipä mies itsekin mallia harjoituksissa mukana. Sellaisen tyypin pukukoppi haluaisi varmasti nytkin, sillä ainakin mediatietojen mukaan Antonio Conten tulo Realiin kaatui juuri siihen, että hän olisi ollut enemmän tyyliltään ”benitez” kuin ”zidane”.

Realin organisaatiossa työskentelee jo nyt Xabi Alonso, mutta entinen suurpelaaja aloitti valmennuksessa vasta tänä vuonna. Vielä ei ole hänen aikansa, todennäköisesti tulevaisuudessa kyllä.

Onhan myös mahdollista, että Santiago Solari tekee väliaikaisratkaisuna niin hyvää työtä, että hän saa jatkaa koko kauden. Lähitulevaisuus näyttää, mitä tapahtuu: mutta jo nyt on selvää, ettei tällä hetkellä välitetä siitä, ketkä pelaavat kentällä vaikka kolmen vuoden kuluttua. Nyt välitetään siitä, miten otteluja voitetaan tässä ja nyt.

Santiago Solari. Kuva: Getty Images

Jossain vaiheessa tulee myös siirtomarkkinoilla jysähtämään kunnolla. Real Madrid ei yksinkertaisesti voi tyytyä kakkosviulun soittelemiseen tähtipelaajien jahdissa. He haluavat olla Los Galacticos, maailman suurin seura. Ja se pitää myös todistaa sillä, että Realiin saadaan juuri ne pelaajat, jotka halutaan. Vuodenvaihteen siirtoikkunassa tuskin tulee muuta kuin hienosäätöä, mutta veikkaan, että ensi kesänä tapahtuu paljon.

Silloin ollaan myös viisaampia siinä, missä Real Madrid menee kilpailullisesti tällä kaudella.

Jari Litmanen

Lue myös:

Kommentti: Real Madridin koppiin otetaan mieluummin Markku Kanerva kuin Antonio Conte

Real Madrid antoi kenkää Lopeteguille – Solari ottaa tilapäisesti komennon

Real Madridin väliaikaisvalmentajalle selvä voitto, Barcelona oli vaikeuksissa alasarjaseuraa vastaan – voittomaali syntyi vasta lisäajalla

klo 15:08: Tarkennettu kohtaa, jossa puhutaan Zidanen ja Ronaldon lähtöä. Zidanen lähdöstä ilmoitettiin ensin.