Hyppää sisältöön

Kommentti: "Liian vanhat" Kohonen ja Kivilehto jälleen Suomen joukkueessa – Hankkion valinta tuskin oli lähelläkään

Miesten MM-joukkueessa ei odotetusti juuri yllätysnimiä ole mukana, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

Mika Kohonen. Kuva: AOP

Päävalmentaja Petteri Nykky julkisti tiistaina hallitsevan maailmanmestarin Suomen lopullisen joukkueen joulukuun alussa Prahassa pelattaviin miesten MM-kisoihin. Ryhmässä on oikeastaan vain yksi hieman yllättävämpi nimi, TPS:n Mikko Hautaniemi.

Joukkueessa on 14 samaa pelaajaa kuin Riian kahden vuoden takaisessa mestarijoukkueessa, ja suurempi vaihtuvuus olisikin Nykyn filosofian tuntien ollut yllätys. Suomen 2008 ja 2010 maailmanmestariksi valmentanut ja uuteen nelivuotisprojektiin viime vuonna tarttunut “Alkemisti” on aina luottanut kokemukseen.

Tälläkin kertaa joukkueessa, jonka keski-ikä on 29,1 vuotta, ovat mukana muun muassa maailmanennätyksen 11. kisaedustuksellaan tekevä Mika Kohonen ja toinen kolminkertainen maailmanmestari Juha Kivilehto, jolle kisat ovat seitsemännet.

Viisi MM-debytanttia ovat kaikki valintansa ansainneet, mutta helppo homma viimeisten palasten loksauttaminen paikalleen ei varmasti ollut.

Kolmatta kertaa ykkösvahtina kisoihin lähtevä SPV:n Eero Kosonen oli maailman parhaana maalivahtina itsestäänselvä valinta. Kosonen on onnistunut kovissa paikoissa aiemmin erinomaisesti, ja menestyäkseen Suomi tarvitsee 32-vuotiaalta torjujalta jälleen huippuotteita.

Kososen parina kisoihin lähtee ensimmäistä kertaa Lassi Toriseva, jonka tehtävänä on pelata alkulohkossa ja kenties myös puolivälierässä, jos ja kun Suomi sinne tiensä selvittää.

Juha Kivilehtokin on yhä mukana. Kuva: AOP

Kohonen aloittanee seiskapakkina

Puolustus on odotetusti vahvasti Classic-väritteinen. Janne Lammisen ja Krister Savosen paikat olivat selvät ykkösketjun takana, mutta lopulta mukaan mahtuivat myös jo vuosikymmenen alkupuolella liian kankeana, menneiden aikojen pelaajana pidetty Kivilehto sekä pakkipään ainoa ensikertalainen Mikko Leikkanen.

30-vuotias Leikkanen on kärsinyt urallaan vaikeista polvivammoista, joiden kanssa painiminen on syönyt valtavasti niin fyysisiä kuin henkisiäkin voimia. Valinta MM-kisajoukkueeseen kaikkien vaikeuksien jälkeen ansaitsee hatunnoston ja sisupuukon.

Tatu Väänänen on joukkueen ainoa ulkomailla pelaava ja hän muodostaa pakkiparin TPS:n väkevän Lauri Stenforsin kanssa.Mika Kohonen aloittaa uransa 11. MM-kisat todennäköisesti seitsemännen puolustajan paikalta. 41-vuotiaan lajilegendankin monet olivat jälleen valmiita pudottamaan joukkueesta liian vanhana, väsyneenä ja hitaana.

Kohosen alkukausi Happeessa on ollut positiivinen ja hänellä on etenkin erikoistilanteissa edelleen harvinaislaatuisia ominaisuuksia. “Tölskän Maradona” on kameleonttimaisesti mukautunut uransa aikana onnistuneesti kärkikeskushyökkääjästä alaketjujen sentteriksi ja nyttemmin myös puolustajaksi. Se ei ole helppo temppu.

Hautaniemi on joukkueen yllätysvalinta

Lammisen ja Savosen edessä ykkösketjussa hyökkäävät Eemeli Salin, Nico Salo ja Sami Johansson. Tämä Classic-kokonaisuus on isossa vastuussa Suomen hyökkäyspelistä.

Salon lisäksi keskikaistalle ovat tarjolla Eräviikinkien Jani Kukkola, Classicin ensikertalainen Jussi Piha ja Classicin Joonas Pylsy, joka tosin on pelannut niin maajoukkuessa kuin seurajoukkueessakin viime aikoina laidalla.

Myös Savonen ja miksei tietyissä tilanteissa Kohonenkin voidaan tarpeen niin vaatiessa nostaa puolustuksesta sentteriksi.

Vasemmalla laidalla viilettävät viime kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Happee-väkkärä Peter Kotilainen sekä Eräviikinkien Lauri Kapanen, joka istutettaneen tutusti Kukkolan laidalle. Hänet voidaan pallovarmana pelaajana nähdä tarvittaessa myös puolustajana.

Kovin kilpailu pelipaikoista käytiin tälläkin kertaa oikeassa laidassa. Johanssonin seuraksi joukkueeseen kelpuutettiin kaksi ensikertalaista, Steelersin 22-vuotias joukkueen kuopus Ville Lastikka ja TPS-kolossi Mikko Hautaniemi, jota voi pitää pienoisena yllätysvalintana.

Lempinimellä “M10” tunnettu 29-vuotias turkulainen palasi neljän Sveitsin liigassa viettämänsä vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Ulottuva ja maaliahne hyökkääjä nostettiin ensikertalaisena maajoukkueen mukaan Uppsalan EFT-turnaukseen lokakuussa.

Onnistuminen etenkin Ruotsia vastaan painoi valmennusjohdon papereissa niin paljon, että eräänlaisena X-factorina ja erilaisena yllätyspelaajana Hautaniemen kisapassi leimattiin. Hautaniemen seurakaveri Miko Kailiala sai myös paikan ennen Happeen Jami Mannista, joka jäi tällä kertaa rannalle.

Hankkion valinta tuskin oli kovin lähellä

SPV-hyökkääjä Jari Hankkio on ollut ilmiliekeissä alkukaudella Salibandyliigassa. 27-vuotiaan hyökkääjän nimi oli 30 pelaajan niin sanotulla pitkällä listalla, josta lopullinen joukkue valittiin.

Hankkio on nakuttanut yhdeksässä ottelussa hurjat 29 maalia ja johtaa liigan pistepörssiä. Hän on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista, eikä ole ollut maajoukkueen mukana vuosiin. Silti moni odotti ja toivoi näkevänsä Hankkion joukkueessa huippuvireensä ansiosta.

Nykyn ajatusmaailmaan ei kuulu ottaa pelaajia suoraan liigasta mukaan ilman, että heitä olisi koulittu etenkin maajoukkueen vaativaan puolustuspelitapaan. Lisäksi maajoukkueen silmissä Hankkio ei todennäköisesti tuo mitään sellaista uutta ja erilaista kansainvälisiin peleihin, mitä taas esimerkiksi Hautaniemi omilla vahvuuksillaan tuo.

Hankkio on vielä hieman puolikuntoinen jalkojensa suhteen. Lisäksi SPV ja maajoukkue pelaavat niin erilaista salibandya, että Hankkion valinta tuskin oli aidosti kovin lähellä.

Viimeinen EFT-turnaus Ruotsissa vahvisti sen, mikä on ollut nähtävissä läpi kisaperiodin: Suomen pelitapa nojaa kurinalaiseen puolustuspelaamiseen niin pallon kanssa kuin ilmankin, ja vastustajien virheistä pyritään iskemään salamannopeasti vastaan.

Nyt valittu joukkue on se, joka pystyy valmennuksen mielestä parhaiten toteuttamaan haluttua taktiikkaa. Keskustelua herättävien valintojen onnistuminen mitataan joulukuun toisena viikonloppuna, kun pelataan MM-välierät ja mitaliottelut.

Lue myös: