Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Nettikiusaamista, palovammoja, bussikuskin ahdistelua ja sekavaa johtamista – Ottawa Senatorsilla on takanaan synkät puolitoista vuotta

Kanadalaisseura on romahtanut hämmästyttävällä tavalla NHL:n häpeäpilkuksi.

NHL
Ryan Dzingel, Ottawa Senators
Andre Ringuette/Getty Images

Katoavaista on mainen kunnia. Vaikka kanadalaista Ottawa Senatorsia ei ole viime vuosina tavattu nostaa mestarikandidaattien joukkoon, reilu vuosi sitten seura oli vain yhden maalin päässä Stanley Cupin loppuotteluista. Tappio toisella jatkoajalla konferenssifinaalin seitsemännessä ottelussa Pittsburghissa tuhosi kuitenkin haaveet kiekkomaailman himotuimmasta pokaalista.

Tässä vaiheessa elettiin siis kevättä 2017.

Vaikka tuo kevät antoi Senatorsille lupauksen vieläkin paremmasta huomisesta, sittemmin meno seuran ympärillä on äitynyt draamaksi, jollaista harva pystyisi ennalta kirjoittamaan. Sekoilu ja kohellus eri sektoreilla on ajanut seuran farssin keskelle.

Matt Duchene
AOP/Icon Sportswire

Viimeisin käänne nähtiin maanantaina, kun phoenixilainen Uber-kuski latasi nettiin kyydin aikana auton kameraan tallentuneen videon, missä kapteeni Matt Duchenen johdolla Ottawa-pelaajat haukkuvat oman joukkueensa ja etenkin sen apuvalmentajan Martin Raymondin alimpaan kellariin.

Duchene muun muassa kertoi, ettei ollut keskittynyt Raymondin videopalavereissa olennaiseen enää kolmeen viikkoon.

Uber-kuski loukkasi pelaajien yksityisyyttä törkeästi, mutta Senators-pelaajien avautuminen sopii hyvin seuran parin edellisvuoden pirtaan. Sonta on osunut tuulettimeen kunnolla jo niin kauan sitten, että tämän kaltaiset avautumiset pelaajilta ovat vain luonnollista jatkumoa omistajatahon käynnistämälle sekoilulle.

Millainen pomo, sellainen firma.

Chris Kunitz, 2017
Chris Kunitz johdattaa Pittsburghin Stanley Cup -finaaleihin keväällä 2017.Joe Sargent/Getty Images

Nyt, kun aallonpohja Ottawassa on Uber-avautumisen kautta saavutettu, voimme luoda katsauksen siihen, mitä kaikkea seuran ympärillä on tapahtunut sen jälkeen, kun Chris Kunitz katkaisi Senatorsin Stanley Cup -haaveet Pittsburghissa toukokuun 25. päivänä 2017.

Pelaajakato

Ensimmäinen merkittävä huomio liittyy pelaajistoon. Konferenssifinaaleihin yltäneen joukkueen viidestä parhaasta pistemiehestä neljä pelaa nyt toisaalla. Senators on luopunut vuoden aikana Erik Kalrssonista, Mike Hoffmanista, Kyle Turriksesta ja Derrick Brassardista.

Tässä on kyse ennen muuta rahasta.

Eugene Melnyk, Ottawa Senatorsin omistaja
Eugene MelnykMinas Panagiotakis/Getty Images

Omistaja Eugene Melnyk tunnetaan tarkan markan miehenä, eikä hän ollut valmis maksamaan edellä mainituille pelaajille rahoja, joita nämä pyysivät.

Etenkin Karlssonin kanssa tilanne ajautui umpikujaan pikavauhtia ruotsalaisen ilmoitettua, ettei kotikylän alennus tulisi kesällä 2019 kysymykseen. Melnyk ei ainoastaan ollut Karlssonin kanssa eri mieltä, vaan käänsi seuraikonille selkänsä välittömästi. Lopulta kyse oli vain siitä, milloin ja mihin ruotsalainen kaupattaisiin.

Turrisin jatkodiili

Nykyään Nashvillea edustavan Kyle Turrisin jatkosopimusneuvottelut loppuvuodesta 2017 etenivät hyvin ottawamaiseen tyyliin. Omistaja Melnyk ei tiettävästi malttanut pysyä pois tieltä, vaan hämmensi taustalla jatkuvasti.

GM Pierre Dorion olisi halunnut tehdä keskushyökkääjän kanssa uuden sopimuksen, mutta saita omistaja hankasi vastaan. Lopputulema oli entuudestaan tuttu: omistaja voitti. Kyle Turris kaupattiin lokakuussa 2017 kolmen seuran kaupassa Nashvilleen.

Naurunalaiseksi Ottawa joutui, kun Turris kertoi julkisesti omistajan olleen sopimusneuvotteluiden esteenä. GM Dorion riensi pian Turrisin kommenttien jälkeen toteamaan medialle, että kaikki jääkiekkopuolen päätökset kulkevat hänen, ei omistajan kautta.

Turrisin vaimo, Julie, paketoi tapahtumasarjan kommentoimalla Dorionin vastausta Twitterissä lyhyesti: ”lol”.

Ulkoilmaotteluhuuma pilalle

Joulukuussa 2017 Ottawassa oli taas täysi kaaos päällä. Seura oli järjestämässä historiansa ensimmäistä ulkoilmaottelua, kun omistaja Melnyk uhkasi myydä seuran toiseen kaupunkiin, mikäli asiat eivät alkaisi Ottawassa sujua.

Omistajan uhkailut saivat jo aiemmin Melnykiä inhonneet kannattajat raivon valtaan. Pian fanit olivatkin pistäneet pystyyn #MelnykOut-kampanjan, joka keräsi suuret määrät ihmisiä mukaan.

Melnykin kommenttien taustalla oli turhautuminen keskustan hallihankkeen jumittamiseen ja heikkoihin yleisömääriin Senatorsin kotiotteluissa.

Fanit eivät ole jääneet #MelnykOut-kampajansa kanssa yksin. Muun muassa seuralegenda Daniel Alfredsson otti asiaan taannoin kantaa toteamalla Ottawa Sunin toimittajalle toivovansa seuralle uutta omistajaa. Alfredssonin mukaan kaupungin pormestari on ruotsalaisikonin kanssa samoilla linjoilla.

Karlsson - Hoffman

Joukkueen kapteeni Erik Karlsson sen sijaan joutui ahtaaseen rakoon sopimusongelmiensa lisäksi myös siviilielämässään.

Helvetti Karlssonin ja seuran ympärillä pääsi irti alkuvuodesta 2018, kun Karlssonin vaimo Melinda kertoi laituri Mike Hoffmanin vaimon ahdistelleen ja häiriköineen häntä netissä. Karlssonin vaimon mukaan Hoffmanin puoliso Monika Caryk oli laittanut nettiin yli tuhat Karlssonin perhettä loukannutta viestiä.

Erik Karlsson lauantain ottelussa Philadelphia Flyersia vastaan.
Erik KarlssonAOP

Ruotsalaispuolustajan vaimo väitti Hoffmanin puolison toivoneen Karlssonin syntymättömän lapsen kuolemaa ja uran päättävää vammaa Karlssonille.

Lopulta Karlsson haki jopa lähestymiskieltoa. Hoffman ja tämän puoliso ovat toistuvasti kieltäneet syytökset.

Järkyttävän skandaalin jälkeen Senatorsin pukuhuone oli luonnollisesti rikki, eikä seuralle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kaupata Hoffman seurasta. Karlsson oli toki päätetty kaupata muutenkin.

Kuumat grillibileet

Erikoisin ja kenties epäonnisin tarina Senatorsin ympäriltä on menneeltä kesältä.

Senators-puolustaja Cody Ceci päätti järjestää grillijuhlat kahden ystäväpariskunnan kanssa. Juhlat päättyivät kuitenkin surkeasti epäonnisen onnettomuuden takia.

Cecin puoliso oli halunnut laittaa grillissä olleeseen tuleen lisää eloa ruiskuttamalla liekkeihin lisää sytytysnestettä. Kun liekit leimahtivat yllättäen ja nopeasti korkeuksiin, puolustajan puoliso oli pelästynyt ja heittänyt sytytysnestepullon vaistomaisesti käsistään.

Pullo osui kuitenkin Cecin juniorivuosien pelikaverin puolisoon, joka syttyi tuleen. Seurue sai osan liekeistä sammutettua koiranvesikiposta kaadetun veden avulla, mutta tämä yksin ei riittänyt.

Paikalle rientäneet apujoukot kutsuivat tuleen syttynyttä naista ”ihmiskynttiläksi”. Sens-puolustajan ystävän puolison ihossa yli kolmanneksessa oli joko toisen tai kolmannen asteen palovammoja.

Luottoduunari siirtolistalle

Omistajalla oli todennäköisesti sormensa pelissä myös aiemmin tänä syksynä, kun Senators heitti yllättäen siirtolistalle luottoduunarinsa Zach Smithin. Toki NHL-maailmassa on nähty kummallisempiakin asioita, mutta erikoisen tästä tekee esimerkiksi päävalmentaja Guy Boucherin ja muun joukkueen reaktiot liikkeeseen.

Zach Smith
Zach SmithAndre Ringuette/Getty Images

Boucher oli yllättyneen ja jopa tuohtuneen oloinen ratkaisusta ulostaa Smith joukkueesta. Myös Smithin joukkuekaverit olivat tilanteesta hämillään, olihan kyseessä joukkueen pitkäaikaisin pelaaja, jopa luotettava sellainen, joka nyt yhtäkkiä yritettäisiin savustaa seurasta ulos.

Kun kalliin sopimuksen Smith ei siirtolistalta muille kelvannut, hän palasi takaisin Ottawaan. Päävalmentaja Boucher ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Luotsi teki mielipiteensä seurajohdolle selväksi istuttamalla laiturin suoraan kärkiketjuun.

Selityksiä seurajohdolta erikoiseen ratkaisuun oli syksyllä turha odotella. Ei näkynyt turuilla tai toreilla GM Dorionia antamassa meriselitystä kummalliselle ratkaisulle. Only in Ottawa -kamaa.

Apulais-GM:lle kenkää

Ottawassa 23 vuotta työskennellyt, seuran AHL-joukkueen manageriksi ja NHL-joukkueen apulaismanageriksi noussut Randy Lee, 56, irtisanoutui käytännössä pakon edessä kesällä.

Lee sai syytteen bussikuskin ahdistelusta Buffalossa toukokuussa sattuneen tapauksen vuoksi. Syytteen mukaan Lee oli hieronut 19-vuotiaan miespuolisen bussikuskin hartioita vastoin tämän tahtoa ja ehdotellut tälle sopimattomia.

Senators siirsi heti tuoreeltaan Leen sivuun työtehtävistään, mutta mies itse irtisanoutui myöhemmin kesällä. Lee on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Yleinen habitus

Ottawan yleinen habitus on juuri nyt karmealla tasolla. Jos Edmontonia tai Buffaloa joskus pidettiinkin NHL:n virallisena naurunaiheena, Sens on vienyt tältä osin toiminnan kokonaan uudelle tasolle.

Craig Anderson
Ottawa Senatorsilla ei ole ollut viime aikoina juuri juhlimista.Michael Martin/Getty Images

Kaikki lähtee omistajatahon päättömästä sekoilusta, jonka seurauksena kukaan seurassa ei voi hyvin. Lisäksi käsillä on kestämättömiä käytännön tason ongelmia.

Seuran halli on kaukana kaupungin ulkopuolella, mikä näkyy armotta joukkueen laahaavissa yleisömäärissä. Senators ei saanut konferenssifinaalivuotenaan edes pudotuspeleissä ajoittain hallia myytyä täyteen.

Kun vielä keskustan hallihanke laahaa, eikä joukkue voita, ei ole suurikaan ihme, että lehtereillä riittää tilaa jatkossakin. Etenkin, kun valtaosa faneista suorastaan vihaa surkeasti pelaajiaan kohtelevaa Melnykiä.

Senators-kannattajien ainoa toivo lepää uudessa omistajatahossa, eikä sellaisesta ole minkäänlaista lupausta. Nyt menee huonosti, mutta mikä pahinta, vielä huonommin voi mennä ensi kaudella. Kaikki riippuu siitä, miltä omistajasta sattuu minäkin päivänä tuntumaan.

Lue myös:

Salainen taksivideo paljasti NHL-seuran kurjan tilanteen – pelaajat haukkuivat yhdessä kuorossa valmentajansa maanrakoon

Chicago Blackhawks erotti yhdettätoista kauttaan joukkuetta luotsanneen Quennevillen ja nosti uuden päävalmentajan AHL:stä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat