Leijonien nuorin pelaaja on tuntematon Ruotsalainen, joka johtaa SM-liigan syksyn sensaation ykkösketjua – Ilveksen valmentajat kehittivät vanhasta heikkoudesta vahvuuden

Maajoukkuedebyyttinsä tällä viikolla tekevä Arttu Ruotsalainen kehuu Ilveksen valmennusjohtoa, joka painottaa rohkeutta ja osaa kehittää nuoria pelaajia.

Arttu Ruotsalainen Suomen maajoukkueen harjoituksissa tiistaina. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen maajoukkueessa pelaa kahdeksan ensikertalaista tänään alkavassa Helsingin EHT-turnauksessa. Heistä nuorin on Tampereen Ilveksen hyökkääjä Arttu Ruotsalainen, 21, joka on suurelle yleisölle vielä kovin tuntematon pelaaja.

Kärppien kasvatti teki liigadebyyttinsä Porin Ässissä kaudella 2015–16, mutta läpimurto SM-liigassa tuli vasta tällä kaudella.

Ruotsalainen on ollut Ilveksen nuoren joukkueen parhaita pelaajia tänä syksynä. Ykkösketjun keskellä pelaava Ruotsalainen on tehnyt 16 (7+9) tehopistettä 18 ottelussa.

– Kaikki pelaajat ovat siinä vaiheessa uraa, että heillä on kova halu mennä eteenpäin. Se luo treeneihin kilpailua, joka vie kaikkia eteenpäin. Ilveksessä on myös kaikki fysiikka-asiat hoidettu viimeisen päälle. Me tiedämme, miten harjoittelemme, Ruotsalainen kehuu.

Se on näkynyt alkukaudella kaukalossa. Ilves on myös joukkueena yksi syksyn yllättäjistä. Karri Kiven luotsaama ryhmä lähti maajoukkuetauolle neljänneltä sijalta.

– Valmentajat ovat tottuneet olemaan nuorten kanssa. Se on näkynyt. Ihan joka asiasta ei tarvitse alkaa huutaa tai räyhätä. Meidän vahvuutemme on, että meitä kannustetaan yrittämään. Virheet eivät haittaa. Se on näkynyt rohkeutena jäällä.

Rohkeat otteet palkittiin kutsulla maajoukkueeseen. Ruotsalainen tekee debyyttinsä Leijonissa tämän viikonlopun kotiturnauksessa.

– Kiva lähteä mittaamaan itseäni. Miten vauhtini riittää ja miten pystyn pelaamaan kansainvälisiä pelejä? Saan lisää tietoa itsestäni, Ruotsalainen sanoo maajoukkuepelien merkityksestä.

Euro Hockey Tour iso näyttöpaikka

Maajoukkueympyrät eivät ole Ruotsalaiselle täysin tuntematon ympäristö. Pienikokoinen sentteri on kuulunut nuorten maajoukkueiden runkopelaajiin teini-ikäisestä lähtien.

Tähän mennessä Ruotsalaisen suurin saavutus maajoukkueessa on alle 18-vuotiaiden MM-hopea vuodelta 2015. Pahin pettymys on saman ikäluokan kanssa sukeltaminen karsintapeleihin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2017.

Arttu Ruotsalainen johtaa Ilveksen ykkösketjua, jossa laidoilla pelaavat Teemu Rautiainen ja Joona Ikonen. Kuva: AOP

Kokemuksesta nuorten peleistä on hyötyä, myös aikuisten maaotteluissa, mutta haaste on nyt huomattavasti kovempi. Vastassa ja joukkuekavereina on pelaajia, jotka taistelevat paikoista ensi kevään MM-kisoihin.

– Jos pääsee EHT:lle, otteluita katsoo isompi yleisö. Saan nyt enemmän näkyvyyttä. Jos pelaan hyvin, pääsen ehkä jatkossakin maajoukkueeseen, ehkä jossakin vaiheessa myös isompiin kekkereihin, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalainen kokee olevansa uransa alkutaipaleella, joten ensi kevään MM-turnaus Bratislavassa ei välttämättä tule vielä kysymykseen. Jos kehitys jatkuu samaa tahtia kuin tähän asti, MM-kisat eivät ole tulevaisuudessa kuitenkaan haihattelua.

Luistelusta tuli vahvuus Ilveksessä

Ruotsalainen lähti peliminuuttien perässä Oulusta Poriin vuonna 2015. Ässissä hän pelasi kahden kauden aikana 84 SM-liigaottelua, mutta tulosvastuuta hän sai vasta Ilveksessä.

Viime kaudella Ruotsalainen teki Ilveksessä 20 tehopistettä. Piste-ennätys rikkoutuu tällä tahdilla ennen joulua.

– Paljon on tullut nähtyä ja tehtyä asioita eri tavalla. Nyt Ilveksessä tekemisessä on ollut eniten järkeä. Olemme löytäneet oikeat asiat. Mitä ja milloin kannattaa treenata? Milloin kannattaa levätä?

Ilves-valmennus saa Ruotsalaiselta kehuja. Päävalmentaja Kiven lisäksi apuvalmentaja Jouko Myrrä on ollut iso apu kehittymisessä.

Myrrä on auttanut Ruotsalaista fysiikassa, joka on kehittynyt Ilves-vuosien aikana huomattavasti. Ruotsalainen on vahvistanut luisteluaan, josta on tullut hänen vahvuutensa. Myös kamppailukovuus on parantunut verrattuna viime kauteen.

– Punttitreeni merkitsee todella paljon, kuten myös nopeusharjoitteet. Kun pelasin Oulussa A-juniorina, luistelu ei ollut vahvuuteni. Siitä on otettu aika isoja askeleita eteenpäin. Totta kai haluan yhä kehittää sitä. Mitä nopeampaa jäällä pääsee, sitä parempi.

Kansainvälisellä tasolla nopeus ei ole erikoisominaisuus, vaan välttämättömyys. Viikonlopun maajoukkuepeleissä Ruotsalainen saa osviittaa siitä, mitä osa-alueita hänen seuraavaksi tulee parantaa kehittyäkseen arvokisapelaajaksi.

– Totta kai tämä tuo arkeen nälkää, koska huomaan tehneeni asioita oikein. Haluan kehittää itseäni mahdollisimman paljon. Yritän tehdä joka päivä hommia, jotta tulisin parhaaksi mahdolliseksi pelaajaksi.

Lue myös: