Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pettymys saatteli Jukka Jalosen pois Leijonista viisi vuotta sitten – halu uudistaa suomalaista jääkiekkoa toi Leijonakuninkaan takaisin

Jukka Jalonen palaa torstaina viiden vuoden tauon jälkeen Suomen vaihtopenkin taakse. Jalonen haluaa päävalmentajana kehittää sekä Leijonien pelaamista että koko suomalaista jääkiekkoa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Jukka Jalonen
Katso video klikkaamalla kuvaa. Editointi Kimmo Hiltunen.

Jukka Jalonen aloittaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen syksyn ensimmäisen mediatilaisuuden vitsillä.

– Mukavaa olla takaisin, ei välttämättä täällä (toimittajien kanssa), mutta joukkueen valmentajana.

Kun Jaloselta kysytään, mikä hänen edellisen maajoukkuepestinsä jälkeen on muuttunut, hän vastaa hiustensa värin. Tunnelma on rento. Toisin oli toukokuussa 2013 Tukholmassa, missä Jalosen ensimmäinen luku maajoukkueen päävalmentajana päättyi pettymykseen.

Jalonen nousi apuvalmentajasta päävalmentajaksi syksyksi 2008. Alku oli kivikkoinen, mutta linjat oli mietitty valmiiksi. Viiden vuoden urakan kruunuksi jäi kevään 2011 maailmanmestaruus. Kultajuhlien jälkeen pelattiin kaksi MM-kotiturnausta jaettuna Ruotsin kanssa. Kolme vuotta putkeen suomalaisen kiekkoväen huumaa, joka tarkoitti päävalmentajalle kolme vuotta kestänyttä mediamylläkkää.

Leijonat hävisi Jalosen komennossa MM-pronssiottelut sekä 2012 että 2013. Ei ihme, että Jalosta harmitti viisi vuotta sitten Tukholmassa. Ei ihme, että toimittajien kysymykset alkoivat väsyttää. Viiden vuoden urakka päävalmentajana olisi voinut päättyä paremmin, kysymykset olisivat voineet olla myönteisempiä. Kaiken lisäksi suomalaisen jääkiekon yllä oli erittäin synkkiä pilviä.

Uusi näkökulma

Jukka Jalonen on palannut. Suomalainen jääkiekko on nousussa. On kulunut vain vajaat viisi vuotta Jalosen Tukholmassa antamasta "viimeisestä haastattelusta" Suomen päävalmentajana. Muuttunut on paljon muutakin kuin Jalosen hiusten väri. Kolme sanaa on kuitenkin pysynyt paikoillaan: pelinopeus, pelirohkeus ja tehokkuus. Jalosen teesit vuonna 2008, kun hän aloitti Leijonien komentamisen.

– Eivät ne ole mihinkään muuttuneet. En ajatellut asiaa kymmenen vuoden päähän, vaan että asioiden piti toimia silloin, Jalonen kertoo.

Jalosen mukaan kymmenen vuotta sitten hänen näkökulmansa peliin oli erilainen. Esimerkiksi pelinopeus oli aiemmin viisikon yhteistyön nopeutta, kun nykyään kyse on enemmän yksilöiden taidosta pelata nopeasti. Jalonen haluaa valmentaa pelin periaatteiden mukaisesti, eikä sitoa pelaajiaan tiukkoihin raameihin.

Arvokisoissa pelataan voitoista, eikä silloin mietitä, onko peliä kiva katsoa.

Jukka Jalonen

Leijonien pelissä on yhä rakenteet, mutta ne on tehty tilanteen vaatiessa rikottaviksi. Pelaajiltaan Jalonen odottaa nopeaa pelin lukemista, tilanteiden tunnistamista ja fiksua ratkaisutaitoa.

– Peli nopeutuu, haluaa tai ei. Siihen täytyy pystyä vastaamaan. Vastustajan pelitapa vaikuttaa myös aina omaan peliimme.

Miten Leijonat haluaa pelata? Jalosen toisen aikakauden ensimmäiset maaottelut pelataan vasta Helsingin Euro Hockey Tourilla, joten näytöt on vielä antamatta. Viime kausi antoi kuitenkin esimakua tulevasta: Jokerit esitti Jalosen alaisuudessa parhaimmillaan erittäin hyvää jääkiekkoa. Jalosen mukaan Jokerit pelaa myös tällä kaudella Lauri Marjamäen komennossa erinomaisesti.

Pelinopeus ja -rohkeus ovat tärkeintä ydintä, mutta kiekollisen aloitteellisuuden ja kiekottoman paineistamisen rinnalla kulkee tilanteen niin vaatiessa myös rauhallisemmat vaihtoehdot.

Jalonen nostaa esimerkikseen avauspelaamisen. Jos vastustaja antaa kovaa painetta, se täytyy purkaa nopeasti. Jos vastustaja taas ei anna painetta lainkaan, täytyy peliä avata rauhallisemmin. Kiekottomana riistoihin pyritään ensisijaisesti nopeasti, mutta tarvittaessa myös maltilla.

– Jääkiekkoa ei voi pelata vain yhdellä tavalla, vaan pitää olla monipuolinen ja erilainen. Peliä pitää varioida joskus kesken ottelun, muuttamaan vastustajan vuoksi. Arvokisoissa pelataan voitoista, eikä silloin mietitä, onko peliä kiva katsoa, Jalonen sanoo.

Jalosen kanssa maajoukkueen peliä ovat kehittämässä hänelle tutut Antti Pennanen, Kari Lehtonen ja Janne Hietaniemi. Jaloselle uusi kollega on Kärppien päävalmentaja Mikko Manner, joka oli jo Marjamäen valmennusryhmässä. Valmennusryhmässä on paljon intohimoista kiekkotietämystä, jota alettiin nivoa yhteen viime kesänä.

– Valmennustyylini on kaiken pohjana. Joka vuosi omaa peliään haluaa kuitenkin kehittää. Mietimme pelitapaamme: mikä Kärpissä tai HPK:ssa on toiminut, miten Leijonat viime kaudella pelasi, missä kansainvälisesti mennään? Pelitaparunkoon voi aina lisätä löytöjä, jotka edistävät peliä, Jalonen kertoo.

Antti Pennanen Jukka Jalonen
Antti Pennanen (vas.) ja Kari Lehtonen (oik.) juhlivat Jukka Jalosen kanssa nuorten MM-kultaa tammikuussa 2016.Tomi Hänninen

SM-liiga tärkein yhteistyökumppani

Pietarin SKA, Nuoret Leijonat ja Jokerit. Jukka Jalonen ehti nähdä paljon maajoukkuetehtäviensä välissä. Hän on kerännyt kokemusta ja näkemystä, jolla haluaa viedä toisen pestinsä aikana myös koko suomalaista jääkiekkoa eteenpäin.

Ennen ensimmäistä maajoukkueturnausta Jalonen kiersi Jere Lehtisen kanssa 12 liigaseurassa ja ulkomailla. Reissaaminen jatkuu EHT-avauksen jälkeen. Jalonen pitää seurakäynneillään pelaajille palaverin, jossa hän kertoo muun muassa maajoukkueen toiveista ja kansainvälisen pelin viimeisimmistä vaatimuksista. Syksyn perusteella Jalosen viesti otetaan liigaseuroissa vastaan hyvin.

Jalonen painottaa, että SM-liigan seurat ovat maajoukkueen päävalmentajalle tärkeimmät yhteistyökumppanit. Liiga pursuaa nuoria lupauksia, mutta sarjan taso riittää kehittämään myös kokeneempia pelaajia – hyvinä esimerkkeinä täksi kaudeksi NHL:ään ponnistaneet Juuso Riikola ja Antti Suomela tai Helsingissä maajoukkuedebyyttinsä tekevä Oula Palve.

– Se vaatii kuitenkin hyvää valmennusta, paljon työtä, uskoa omaan tekemiseen ja ansaittua vastuuta jäällä, Jalonen sanoo.

– Jos pelaaja on hyvä ja pelaa paljon isossa roolissa, on hänellä ihan samat mahdollisuudet päästä NHL:ään SM-liigasta kuin Sveitsistä, SHL:stä tai KHL:stä. Eivät sarjat niin kaukana toisistaan ole.

On ratkaisevaa jääkiekkomme kehittymisen kannalta, miten liigaseuroissa toimitaan jo junioreista lähtien.

Jukka Jalonen

SM-liiga voi Jalosen mielestä sekä pelillisesti että kasvattajana hyvin. Paremminkin asiat voisivat kuitenkin olla. Jalosen mukaan suomalaista jääkiekkomaisemaa täytyisi jatkossa yhdistää tiiviimmäksi. Esimerkiksi SM-liigan ja Jokereiden tulehtuneet välit harmittavat häntä.

– Korostan, ettei se koske valmentajia tai pelaajia. Tiedän, että liigajoukkueet arvostavat Jokereita ja Jokerit liigajoukkueita. Liigassa pelaajat kuitenkin aloittavat uransa ja tekevät pohjatyönsä. On ratkaisevaa jääkiekkomme kehittymisen kannalta, miten liigaseuroissa toimitaan jo junioreista lähtien.

Helsingin EHT-ryhmässä SM-liiga on vahvasti läsnä: Leijonissa nähdään 11 pelaajaa liigasta,12 KHL:stä ja neljä muista sarjoista. Jaloselle suurin osa joukkueesta on uusia kasvoja.

– Pääsen tekemään töitä nuorten ja lahjakkaiden pelaajien kanssa. Nyt on uusia persoonia ja uudenlaisia pelaajia mukana. Uskon, että se on kaikille valmentajille motivoivaa.

Euro Hockey Tourin Helsingin turnaus suorana TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella 8.–11. marraskuuta.

Lue myös:

Leijonien nuorin pelaaja on tuntematon Ruotsalainen, joka johtaa SM-liigan syksyn sensaation ykkösketjua – Ilveksen valmentajat kehittivät vanhasta heikkoudesta vahvuuden

Leijonien ja Venäjän klassikko-ottelu illalla suorana Ylen kanavilla – veikkaa avausmaalintekijää, voit voittaa Leijonien pelipaidan!

Suomalainen superketju dominoi KHL:ssä ja yrittää samaa nyt Leijonissa: "Olemme lähteneet siitä, että pahin mitä voi tapahtua on potkut"

Kentällä aggressiivinen, mutta siviilissä rento kaveri – Leijoniin kutsun saanut Harri Pesonen tekee tuhoisaa jälkeä Sveitsissä

Näin Leijonat ärjyy tällä viikolla Ylen kanavilla – Jukka Jalosen paluu ja Kimmo Timosen juhlahetki värittävät Helsingin turnausta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat