1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Porin Ässät tekee surkuhupaisaa sketsiviihdettä – eikä sekoilu pääty tähän

Porilaisseuran toiminta näyttää sketsisarjalta, jossa kaikille annetaan potkut, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Mikael Kotkaniemi on Ässien sketsisarjan tuorein poispotkittu. Kuva: Tomi Hänninen

Ensin potkut toimitusjohtajalle. Sitten urheilujohtajalle. Sen jälkeen lähteä sai apuvalmentaja. Lopulta kenkää annettiin päävalmentajalle.

Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) maanantaina Mikael Kotkaniemen saaneen lähtöpassit Ässien päävalmentajan paikalta. Tiedon vahvistivat myöhemmin myös Yle Urheilun lähteet.

Porin Ässien puuhastelu näyttää siltä, että Isomäessä kuvataan sketsisarjaa, jossa kaikki saavat vuorollaan potkut. Miten Porissa on ajauduttu näin karmeaan tilanteeseen?

Kotkaniemen potkut voi tietysti perustella nopeasti sillä, että Ässien tämän kauden alku on sujunut surkeasti. Perinteikäs seura on valahtanut SM-liigan jumboksi. Ja se on saanut Ässien hallituksen painamaan toistuvasti paniikkinappulaa.

Jos asiaa tarkastelee pidemmällä aikavälillä, kannattaa kuunnella kokeneempia kiekkomiehiä. Valmentajalegenda Alpo Suhonen osui oikeaan kuvaillessaan Ässien ongelmia viime lauantaina Yle Puheen jääkiekkokierroksella.

Kokenut Suhonen kertoi arvelleensa jo aiemmin, että toimitusjohtaja Eeva Perttulan viime kevään potkut saavat jatkoa. Suhonen veikkasi, että seuraavaksi kenkää saa urheilujohtaja, sitten ehkä päävalmentajakin.

Suhonen ei ollut yllättynyt Ässien turbulenssista. Hän on nähnyt läheltä, kuinka poukkoilevaa ja lyhytnäköistä entisen kotikaupunkinsa seuran toiminta on vuosikaudet ollut. Jatkuvuudesta ei ole ollut tietoakaan, kun valmentajia, toimitusjohtajia, puheenjohtajia ja hallituksen jäseniä on tullut ja mennyt.

Mestaruuskaudellakin oli paniikki päällä

Ässät voitti mestaruuden sensaatiomaisesti keväällä 2013, mutta silläkin kaudella seuran toimistolla oli pitkään täysi paniikki päällä. Ässät yritti tuolloin päästä monta kertaa eroon päävalmentaja Karri Kivestä, kun kausi näytti sujuvan mollivoittoisesti. Kiven takapuoleen ei saatu kovasta yrityksestä huolimatta kengänkuvaa, ja lopputulos on kaikkien tiedossa.

Tuoreessa muistissa on yhä myös seuralegenda Pekka Rautakallion tyly kohtelu. Rautakalliolle lupailtiin jatkoa Ässien peräsimessä, mutta matto kiskaistiin "Rockyn" alta rumasti. Rautakallion paikalle palkattu Jyrki Aho sai kenkää viime keväänä.

Suhonen kiinnitti huomiota tuoreimmissa potkuissa myös siihen, että seuran avainhenkilöiksi oli palkattu vain ja ainoastaan ensikertalaisia. Eeva Perttula oli ensimmäistä kertaa jääkiekkoseuran toimitusjohtaja. Jari Korpisalolla ei ollut aiempaa kokemusta urheilujohtajan pestistä. Mikael Kotkaniemi aloitti ensimmäistä kertaa kauden SM-liigan päävalmentajana.

Mutta jos joku nyt osoittaa syyttävää sormea Perttulaa, Korpisaloa tai Kotkaniemeä kohtaan, ei ymmärrä yhtään mistä Ässien ongelmissa on pohjimmiltaan kyse. Ongelmat juontavat sinne, mistä näitä liukuhihnapotkuja jaellaan.

Porilaisseurasta saadut sisäpiiritiedot ovat olleet viime kuukausina suorastaan karmeaa kuultavaa. Ässiä lähellä olevat ja seuran hyvin tuntevat lähteet ovat kertoneet kuin yhdestä suusta isoimman ongelman: hallitus. Lähteiden mukaan Ässien hallituksessa istuu ihmisiä, joilla ei ole pienintäkään hajua siitä, mitä jääkiekkoseuran johtaminen tarkoittaa. Ja siltä tämä päämäärätön sekoilu juuri nyt näyttääkin.

Potkujen jakaminen käy kalliiksi

Surkuhupaisuutta alleviivaa se, että kun Ässien hallitus oli antanut potkut urheilujohtajalle, seura tiedotti muodostavansa työryhmän, joka vastaa jatkossa urheilujohtamisesta. Yle Urheilun tietojen mukaan Ässät etsii kuitenkin tällä hetkellä uutta urheilujohtajaa.

Patapaitojen uusi päävalmentaja on Pasi Kaukoranta. Kaukoranta on ainakin yhdessä asiassa Ässien hallituksen linjan mukainen: hän on liigatasolla päävalmentajana ensikertalainen. Vaikka Kaukoranta saisi jollain ihmeellä hinattua Ässät sarjataulukossa ylöspäin, eivät seuran ongelmat poistu mihinkään.

Kauheinta Ässien tilanteessa on seuran tulevaisuuden näkökulmasta se, että tämän Potkut kaikille! -sketsisarjan tekeminen alkaa käydä jo järkyttävän kalliiksi. Esimerkiksi Mikael Kotkaniemi nostaa Ässistä palkkaa tämän ja ensi kauden ajan.

Ässien taloutta painavat koko ajan Isomäen halliremontin kustannukset ja viime kauden roimat tappiot (yli 450 000 euroa). Ja samaan aikaan hallitus jakelee potkuja kaikille. Yhtälön tulokset ymmärtää varmasti jokainen.

Jos Porissa haluttaisiin asioiden muuttuvan, pitäisi tuuletus aloittaa Ässien hallituksesta. Sinne pitäisi haalia ihmisiä, jotka ymmärtävät pitkäjänteisen työn merkityksen ja urheilujohtamisen ydinasiat.

Tällä hetkellä Ässien hallitukselta voi odottaa vain sitä, että seuraavaksi kenkää annetaan Isomäen metsissä pesiville oraville, kun muuta poispotkittavaa ei enää ole.

Lue myös:

IS: Liigajumboksi juuttunut Ässät antoi potkut nyt myös Kotkaniemelle