Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Luonnonlapsi, lupsakka savolainen ja nopea kiihtyjä haastavat myllyttäjän ja riskinottajan – Sami Jauhojärvi paljastaa, ketkä Suomen maajoukkueessa oikein hiihtävät

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi analysoi Suomen hiihtomaajoukkueen tämän kauden hiihtäjät.

hiihto
Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski.EPA

Anne Kyllönen

Anne Kyllönen
Anne KyllönenMartti Kainulainen / Lehtikuva

“Anne Kyllösellä löytyy kyllä luonnetta, ja hän rakastaa pärjäämistä ja voittamista. Selkäleikkaus on pitänyt hänet pitkään toipilaana, mutta jos kaikki menee hyvin, hän voi päästä hiihtämään kilpaa jo marraskuun lopussa, mutta viimeisintään joulukuun alussa. Annella on vaikea kesä takana, hän tykkää harjoitella paljon ja hänellä on tässä vahva tausta. Nyt hänen harjoittelun kokonaiskuormituksensa on pakostakin jäänyt pienemmäksi eikä hän ole niin sanotusti päässyt vetämään yli. Jos Anne malttaa harjoitella nyt viisaasti, saattaa hän hyvinkin olla mukana ja vedossa Seefeldin MM-kisoissa.”

Johanna Matintalo

Johanna Matintalo
Johanna MatintaloTomi Hänninen

“Johanna Matintalo on varsin puhelias ja ulospäinsuuntautunut, eikä pelkää sanoa tavoitteitaan. Johanna on vahva perinteisen hiihtäjä, joten jos hän haluaa menestyä ja saada tulosta maailmancupin kokonaiskilpailussa, hänen täytyy saada vapaan hiihtotekniikkaansa ja ominaisuuksia paremmaksi. Muuten se rajoittaa liikaa Johannan mahdollisuuksia pärjätä.”

Laura Mononen

Laura Mononen
Lehtikuva

“Laura Mononen on pohdiskeleva, rauhallinen ja jopa hieman ujonoloinen, mutta ujous rapisee pois, kun häneen tutustuu. Laurallekin iski viime talvena olympia-ahneus ja hän veti harjoittelun pitkäksi. Tämän takia hänen lähtökohtansa kevään harjoitteluun ei ollut optimaalinen, mutta vaikeasta lähdöstä huolimatta tilanne on nyt normalisoitunut.”

Kerttu Niskanen

Kerttu Niskanen
EPA

“Kerttu Niskanen on luonnonlapsi, pirskahteleva ja iloinen, mutta hänellä on veljensä tapaan äärimmäisen kova kilpailuvietti. Kertulla oli viime kaudella ensimmäinen kausi Pekka Vähäsöyringin valmennuksessa ja talvi meni uutta yhteistyötä opetellessa. Olympialaisissa saatiin pelastettua kohtuullinen tulos, mutta jos valmennusyhteistyö on nyt jalostunut sellaiseksi kuin mitä on odotettu, palaa Kerttu jälleen omalle tasolleen.”

Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eveliina Piippo

“Eveliina Piiposta voi saada kuvan ujosta tai hiljaisesta nuoresta naisesta, mutta hän on ikäisekseen todella kypsä. Hänen ajatuksensa ja pohdintansa ovat usein sillä tasolla, ettei maajoukkueessa monella ole vastaavaa. Eveliina jätti kesällä Seefeldin leirin väliin liiallisen kuormituksen takia, mutta Val Senalesin leiri sujui häneltä äärimmäisen hyvin. Maajoukkueeseen noustaessa kokonaisuuden hallinta on yleensä erittäin haastavaa, joten nuorella urheilijalla pitää pään kestää leirillä ja mennä vain sitä omaa vauhtiaan. Eveliina on vahva ylämäkihiihtäjä, mutta kaipaa vielä tasaiselle lisää vauhtia.”

Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski.Lehtikuva

“Krista Pärmäkoski on antaa mennä vaan -tyyppi. Hän stressaa yllättävän vähän asioista, joilla ei ole mitään vaikutusta hänen hiihtosuorituksiinsa. Mutta niihin asioihin, joilla on merkitystä hiihtosuoritukseen, hän keskittyy hyvinkin tarkkaan. Krista on aiemmin keskittynyt saamaan isot asiat kuntoon, joten viime vuosina hän on pystynyt keskittymään kaikkiin tärkeisiin pikkuasioihin. Siitä tarkkuudesta moni voisi ottaa oppia. Kristalla on takana onnistunut harjoituskausi. Hän on hakenut rajojaan, niin kuin huippu-urheilijan pitääkin. Välillä käydään punaisella tai mennään ylikin, se on ainaista tasapainottelua palautumisen kanssa, mutta Krista on ollut kovassa kunnossa kesälläkin. Hän on myllyttänyt leireillä muita aina halutessaan ja on joukkueen ykköspyssy tulevana talvena kansainvälisissä kisoissa. Krista on naisten joukkueessa se tason mittari, missä kansainvälisellä huipulla mennään – sekä perinteisellä että vapaalla.”

Riitta-Liisa Roponen

Riitta-Liisa Roponen
Lehtikuva

“Riitta-Liisa Roponen on aina välittävä ja ikäänsä nähden tyttömäinen, mutta hänellä on todella kova kilpailuvietti. Tästä kertoo paljon se, että vielä 40-vuotiaanakin hän haluaa olla maailman huipulla. Riitta-Liisa on treenannut kesällä paljon itsekseen. Hän ei tarvitse enää maajoukkuetta ympärilleen, sillä hän tietää, mitä tekee. Riitta-Liisa pystynee edelleen hiihtämään erittäin kovalla tasolla, vaikka hänen paras ikänsä huippu-urheilijana on jo takanapäin. Hän on edelleen joukkueen kovimpia vapaan hiihtäjiä.”

Susanna Saapunki

Susanna Saapunki.
Lehtikuva / Martti Kainulainen

“Susanna Saapunki on iloinen persoona. Hän on analyyttinen ja pystyy realistisesti analysoimaan suorituksiaan kisojen jälkeen. Susanna pystyisi ominaisuuksiensa puolesta hiihtämään maailmanluokan vauhtia, sillä hänellä on hyvä hapenottokyky, voimaa ja vapaan tekniikka, mutta joku tässä yhtälössä ei vain ole toiminut. Ominaisuuksiinsa nähden Susanna on hiihtänyt suorastaan hiljaa. Jospa tällä kaudella tilanne korjaantuisi.”

Ristomatti Hakola

Ristomatti Hakola
AOP

“Ristomatti Hakola on pohdiskeleva luonnonlapsi, jolla on kyky opetella uutta ja ennen kaikkea halua oppia aina uutta. Ristomatti on ollut lähellä todellista läpimurtoa ja viime kaudellakin pääsi sprinttifinaaliin olympialaisissa sekä maailmancupissa viisi kertaa. Palkintosijoitusta ei vielä ole tullut, mutta tällä kaudella pallin pitää heilahtaa.”

Matti Heikkinen

Matti Heikkinen
Tomi Hänninen

“Matti Heikkinen ei anna median välityksellä itsestään kaikkea. Hän ei yleensä anna tunteilleen valtaa, vaan etenee aina järki kädessä. Matilla on ollut vahva harjoituskausi, ja hän on tehnyt asioita pikkuisen eri tavalla. Kaluston vaihto ja sitä kautta oikean suksen löytäminen aiheuttaa todennäköisesti pientä päänvaivaa, mutta Matti palaa tällä kaudella takaisin omalle tasolleen.”

Perttu Hyvärinen

Perttu Hyvärinen.
Perttu Hyvärinen.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

“Perttu Hyvärinen on äärimmäisen lupsakka savolainen, joka ei stressaa turhista. Hänellä on ollut jalkavamman takia vaikea harjoituskausi ja on joutunut tekemään sen takia korvaavia harjoituksia. Aikaisemmin Perttu on joutunut välillä auttamaan kotimaatilalla, mutta tänä kesänä hän on pystynyt keskittymään olennaiseen eli harjoitteluun. Se toivottavasti nostaa hänen perustasonsa sinne 15-25 tienoille.”

Martti Jylhä

Martti Jylhä
Martti JylhäEsa Fills / Yle Urheilu

“Martti Jylhässä on hieman välimerellisiä piirteitä, sillä hän kiihtyy nopeasti, mutta myös leppyy yhtä nopeasti. Se sopii hyvin sprintterille. Harjoittelukausi ei ole ollut hänelle suorituskykyisin, mutta tilanne muuttuu varmasti lumien saapuessa. Viime kausi oli Martille ensimmäinen Jarmo Riskin valmennuksessa, joten se oli uuden opettelua. Jos opit ovat menneet perille, tulee varmasti tulostason nosto.”

Lari Lehtonen

Lari Lehtonen.
Lari Lehtonen.Lehtikuva

“Lari Lehtosesta voisi moni ottaa oppia, miten hoidetaan sosiaalinen media ja yhteistyö sponsoreiden kanssa. Vaikka hän ei ole ykköshiihtäjämme, niin silti hän kiinnostaa sosiaalisessa mediassa juuri tämän takia. Lehtonen on usein ollut vaikutteille altis ja se on heijastunut epävarmuutena. Tämän kesän aikana hänellä on ollut pieniä sairasteluja ja kauden avauskisassa meno oli vielä vääntämistä. Viime kausi meni harjoittelun osalta pitkäksi, mutta kesän harjoittelu on sujunut hyvin. Nyt epävarmuus pitää vain niellä pois. Mutta jos asiat eivät toimi, Larin täytyy uskaltaa puhaltaa peli poikki ja tehdä radikaalejakin muutoksia.”

Joni Mäki

Joni Mäki
Joni MäkiTomi Hänninen

“Joni Mäki on rauhallisen oloinen kaveri, joka ei tuo itseään turhaan esiin. Ladulla hänen pitäisi pikkuhiljaa saada potentiaalinsa esille ja onneksi Matti Haavisto nosti hänet maajoukkueeseen. Se on ainoa paikka, jossa Jonin vauhtia saadaan vielä kehitettyä. Hänen kalustonsa on vaihtunut tälle kaudelle, joka sekin tuo lisää varmuutta tekemiseen kansainvälisen tallitoiminnan kautta .”

Iivo Niskanen

Iivo Niskanen kuvassa.
Jesse Karjalainen / All Over Press

“Iivo Niskasen harrastukset eli ravit ja veikkaaminen kertovat siitä, että hän tykkää ottaa välillä riskejäkin. Iivo ei pidä kynttilää vakan alla, vaan tykkää haastaa ja olla haastettavana. Hän on norjalaiseen malliin ollut läpi kesän kovassa kunnossa eikä suorituskykykuntoa ole päästetty putoamaan. Huhut kertovat, että Iivo on leireillä pyörinyt ympyrää muiden ympärillä, joten hän on kovassa, palkintopallikunnossa jo heti alkukaudesta. Iivo on miesten joukkueessa se absoluuttinen tasonmittari, missä maailman huippu menee tällä hetkellä ja hänestä voi ja kannattaa ottaa oppia. Hän on se absoluuttinen kärki perinteisellä ja sijat 1-6 ovat pertsan kisoissa aina hänellä otettavissa. Sellaiseen ei pysty monikaan.”

Antti Ojansivu

Antti Ojansivu.
Antti Ojansivu.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

“Antti Ojansivua voisi kuvailla juroksi, mutta kun häneen paremmin tutustuu, niin juttua riittää. Antin kesästä ei ole kuulunut mitään hälyttäviä uutisia, mutta kaluston vaihtuminen vaikuttaa ainakin alkukaudesta, ennen kuin oikeat parit löytyvät. Antin suoritukset ovat olleet viime vuosina hyvin ailahtelevia. Yhtenä päivänä hän on maailmancupin pisteillä ja seuraavana viimeisten joukossa. Suoritusvarmuuden löytäminen on nyt ensisijaista.”

Anssi Pentsinen

Anssi Pentsinen kuvassa.
Tomi Hänninen

“Anssi Pentsinen on aina asiallinen, kohtelias ja auttavainen. Välillä se kostautuukin, sillä ladulla hän ei aina ole riittävän röyhkeä. Anssi on tänä kesänä keskittynyt harjoittelussaan enemmän normaalimatkoihin kuin sprinttiin, joten on mielenkiintoista nähdä, miten se näkyy tuloksissa. Jos Anssi on pystynyt keskittymään hyvin normimatkoihin ja onnistunut harjoittelussaan, niin silloin hän menestyy sekä normaalimatkoilla että sprintissä.”

Lauri Vuorinen

Lauri Vuorinen.
Lauri Vuorinen.Lehtikuva

“Lauri Vuorinen on rauhallinen mies, joka ei vedä pultteja mistään. Hän oli varma suorittaja jo viime talvena ja Suomen cupin avauksessa näki, että hänen hiihtonsa oli jo valmista. Joskus hiihdon valmius alkukaudesta voi olla riski, mutta maailmancupissa se voi tuoda tulosta jo ensimmäisissä kisoissa. Laurin suorituskyky on hänen vahvuutensa, mutta joskus se voi mennä ylikin ja se kostautuu etenkin normaalimatkoilla hyytymisenä.”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat