Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Suomalaishiihtäjän rutiininomainen leikkaus paljastikin isomman ongelman – lääkäri jännitti toimivatko jalat enää ollenkaan: "Avattuaan selkäni hän halusi vain kiroilla kunnolla"

Andrea Julinin hyvin alkanut matka maajoukkueeseen pysähtyi viime talvena selkäongelmiin. IF Minkenin hiihtäjä kertoi Yle Sportenin haastattelussa, ettei hänen selkäleikkauksensa ollutkaan niin pieni operaatio kuin hän oli ajatellut.

hiihto
Andrea Julin.
AOP

Helmikuussa 2017 Andrea Julin pääsi toteuttamaan monen urheilijan unelman: hän pääsi kilpailemaan MM-kotikisoissa. Lahden kisat olivat tuolloin 22-vuotiaalle IF Minkenin hiihtäjälle myös sopivasti balsamia haavoille, sillä kolmea viikkoa aiemmin kisatut nuorten MM-kisat menivät häneltä piloille sairastumisen takia.

Julin oli saavuttanut kauden alussa ensimmäiset maailmancupin pisteensä ja onnistui Lahdessa varsin kelvollisesti, vaikka jäikin sprintissä karsintaan. Odotukset seuraavaan kauteen olivat kuitenkin suuret ja haave Pyeongchangin olympiakisoista välkkyi vöyriläisen mielessä.

Kesän harjoituskausi sujui Julinilta loistavasti, mutta lokakuussa kaikki muuttui. Ensin Julin luuli selkänsä tuntemuksia vain krampeiksi, mutta pian selvisi, että kyseessä oli paljon pahempi ongelma: hänellä oli kaksi välilevyn pullistumaa, josta isompi painoi vielä iskiashermoa.

Selkävaivat vaikeuttivat Julinin arkipäiväistä elämää, hiihdosta puhumattakaan. Hän joutui syömään vahvoja lääkkeitä pystyäkseen edes istumaan. Marraskuussa hänen oli pakko puhaltaa peli poikki ja jäädä ensimmäistä kertaa urallaan tauolle. Samalla mureni myös hänen olympiaunelmansa.

Kun Julin pääsi ensimmäistä kertaa joulukuussa uudelleen hiihtämään, hän itki ilosta, sillä hän oli jälleen päässyt takaisin ladulle.

Kun kevään viimeiset kilpailut olivat Julinin kohdalta ohi huhtikuussa, oli edessä selkäleikkaus. Sen piti olla normaali välilevynpullistumaleikkaus, mutta toisin kävi.

– Kirurgini kertoi jälkeenpäin, että avattuaan selkäni hän halusi vain kiroilla kunnolla, ommella haavan umpeen ja antaa koko paskan olla, Julin kertoi Yle Sportenin haastattelussa.

Julin ei ollut ennen leikkausta lainkaan huolissaan, sillä hän luuli sen olevan vain pieni, lähes rutiininomainen leikkaus. Hän oli vain helpottunut ajatuksesta, että voisi jälleen harjoitella ilman kipuja.

Vasta kirurgin sanat leikkauksen jälkeen saivat Julinin ymmärtämään tilanteen vakavuuden.

– Kun heräsin, kirurgi kysyi, pystynkö liikuttamaan jalkojani. Jos olisin tiennyt tuon ennen leikkausta, olisin ollut huolissani, Julin myönsi.

Alun perin leikkauksessa oli tarkoitus hoitaa välilevyjen pullistumat, mutta Julinin mukaan juuri näille ei lopulta tehty mitään. Suurin ongelma löytyikin muualta.

– Yhdestä välilevystä oli irronnut pala ja se painoi hermoa. Tämä oli syy kivuille ja puutumisen tunteelle.

Andrea Julin.
Andrea Julin edusti Suomea Lahden MM-hiihdoissa.Tomi Hänninen

Julinin selkä leikattiin ennen kaikkea sen takia, että hän pääsisi hiihtourallaan takaisin sinne, missä hän oli jo ollut: lähelle läpimurtoa. Kuluneen kesän aikana hän on kuntouttanut itseään väsymättömästi päästäkseen takaisin huippukuntoon, mutta luvan koviin harjoituksiin hän sai vasta elokuussa.

Kilparadoille Julin palasi kuitenkin suunnitelmien mukaan Vuokatin Suomen cupissa. Avausstartti aiheutti hänelle sen verran vahvoja tunteita, ettei edellisenä yönä uni tullut kunnolla silmään.

– Kulunut kesä kummitteli takaraivossa, se oli selvää. En saanut viime vuonna kovinkaan montaa kisastarttia vamman takia. Minulla oli odotuksia, mutta eniten pidin siitä, että pääsin hiihtämään, sprintin välieriin asti selviytynyt Julin kertoi.

Andrea Julin.
Andrea Julin palasi kilpaladuille Vuokatin Suomen cupissa.Lehtikuva

Julin haluaisi luonnollisesti kilpailla nyt paljon, ja tulevana viikonloppunakin hän osallistuu Rovaniemen Suomen cupiin. Julin ja hänen valmentajansa Roland Villför tietävät kuitenkin, että hitaasti kiiruhtaminen on nyt parasta.

Julin on huomannut, että esimerkiksi hänen vasen jalkansa on vielä oikeaa selvästi heikompi ja leikkauksen vaikutukset näkyvät vielä hänen harjoittelussaan.

– Meidän täytyy ottaa suunnittelussa huomioon, että luistelu on minulle vaikeampaa kuin perinteinen. Minulla ei ole vielä tarpeeksi jalkavoimia tai koordinaatiota, Julin totesi.

– Kun muut ovat kasvattaneet kuntoaan syksyllä, olen harjoitellut puhtaasti voimaa. Sitä olisin normaalisti harjoitellut keväällä. Mutta olen tyytyväinen siihen tilanteeseen, missä olen juuri nyt.

Andrea Julin.
Andrea Julin saavutti ensimmäiset maailmancupin pisteensä toissakaudella.Tomi Hänninen

Julin kuuluu Hiihtoliiton haastajaryhmään ja toteaakin pitävänsä itseään todellisena haastajana niin maajoukkueen kuin oman ryhmänsä suhteen.

– Näen itseni aina haastajana, eikä minun paikkani esimerkiksi marraskuussa Rukan maailmancupissa ole itsestäänselvyys. Minun täytyy ansaita paikkani.

Koska Pyeongchangin olympialaiset jäivät 24-vuotiaalta hiihtäjältä vain haaveeksi, on hän suunnannut nyt katseensa seuraaviin olympialaisiin, Pekingiin. Silloin hän aikoo olla elämänsä kunnossa.

Ensi kevään Seefeldin MM-kisat kiinnostavat luonnollisesti Julinia, mutta hän on vielä skeptinen mahdollisuuksistaan päästä kilpailevaan kokoonpanoon.

– Rukan jälkeen pystyn varmasti sanomaan enemmän todellisista mahdollisuuksistani. Olen kesän aikana keskittynyt vain paluuseen ilman selkäkipuja, Julin totesi ja kertoi ainakin tällä hetkellä tavoitteen onnistuneen:

– Minulla ei ole enää ongelmia selkäni kanssa, ja se on uskomattoman ihanaa.

Hiihdon Suomen cupia voi seurata Ylen kanavilta lauantaina kello 10 lähtien ja sunnuntaina kello 11.15 lähtien. Yle TV2:ssa nähtäviä kisoja pääsee jännittämään suorana tietenkin myös osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue myös:

Väärin harjoiteltu! Mikä treenaamisessa on niin vaikeaa?

Norjan hiihtotähti Weng tienasi viime vuonna lähes 680 000 euroa – edelle ylsivät vain pyöräilijä ja alppihiihtäjä

Ruotsin mieshiihdon MM-toivo tylyttää Northugia: Ura laskusuunnassa, jos on aikaa kirjan kirjoittamiseen

Kaikkea muuta kuin harmaa marraskuu! Ylen urheilutarjonnassa talvilajien maailman kovimpia urheilijoita, Leijonien ärjyntää, Suomi futiksen MM-kisoissa ja lähetyksensä aloittava Urheilustudio

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat