Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jukka Jalonen kritisoi liigaseurojen vihanpitoa Jokereita kohtaan - myös Hannu Jortikka otti kantaa viisi vuotta jatkuneeseen riitaan: "Tuntuu aika lapselliselta"

Hannu Jortikka ja Sami Kapanen keskustelivat Jokerien ja SM-liigaseurojen väleistä Ylen tv-studiossa Suomen ja Venäjän välisen ottelun erätauolla.

Jokerit
Jukka Jalonen
Jukka Jalonen valmensi Jokereita vuosina 2016–18.AOP

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ilmaisi huolensa suomalaisen jääkiekkoilun sisällä vallitsevasta eripurasta Yle Urheilun haastattelussa ennen Helsingin EHT-turnausta.

Jalonen toivoo Suomeen parempaa yhteistyötä ja viittaa tällä KHL-seura Jokerien ja SM-liigaseurojen tulehtuneisiin väleihin.

– Minua harmittaa, että liigan ja Jokerien välit eivät ole kovin hääppöiset. Korostan sitä, ettei se koske valmentajia tai pelaajia. Jään tasolla ei ole mitään ongelmia sen asian suhteen, Jalonen sanoi.

Riita on jatkunut jo viisi vuotta. Jokerit jätti SM-liigan yksipuolisella ilmoituksella, mikä suututti liigaan jääneet seurat.

Tästä johtuen liigaseurat eivät halua tehdä minkäänlaista yhteistyötä Jokerien kanssa. Mitään virallisia kieltoja ei ole, mutta herrasmiessopimuksen mukaan liigaseurat eivät saa pelata Jokerien kanssa harjoitusotteluita eivätkä hankkia Jokereista pelaajia kesken kauden.

Jokereissa ennen Leijonat-pestiään valmentanut Jalonen yrittää käyttää maajoukkuevalmentajan vaikutusvaltaansa ja lopettaa vuosia jatkuneen vihanpidon.

Aiheesta keskusteltiin myös Ylen kiekkostudiossa Suomi-Venäjä-ottelun erätauolla. Menestynyt jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikka on samoilla linjoilla Jalosen kanssa.

– Jollain tavalla tuntuu aika lapselliselta, ettei Jokerit voi pelata liigaseurojen kanssa harjoitusotteluita. Mielestäni liigaseurat voittaisi siitä paljon enemmän. Puhun nyt pelaajista, pelaajathan kehittyvät siinä, Jortikka sanoi.

– Voisin myös kuvitella, että Jokerien ja HIFK:n välistä harjoitusottelua olisi muutama tuhat ihmistä katsomassa.

Hannu Jortikka
Hannu Jortikalla on valmentajana kokemusta KHL:stä.AOP

Jortikan mukaan myös siirtokielto Jokerien ja liigaseurojen välillä on huolestuttava.

– Kyllä siihenkin joku jousto pitää löytyä. KHL-Jokerit on tärkeä seura meidän maajoukkueelle ja koko Suomi-kiekolle, Jortikka totesi.

Sami Kapanen muistuttaa kasvattajarahasta

SM-liigan seurajohtajat perustelevat Jokerit-boikottiaan sillä, että KHL on kilpaileva sarja, jonka suomalaisjoukkueen kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä.

Jortikkakin myöntää, että liiketoiminnan näkökulmasta liigapomojen toiminta on ymmärrettävää.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen muistutti tiistain Ilta-Sanomissa, että Jokerit vääristää kilpailua, koska venäläisomistajat kuittaavat vuosittain 10 miljoonan euron tappiot.

– Jos seuran budjetti perustuu kaudesta toiseen isoihin tappiotakuisiin, se rakentaa vääränlaista kulttuuria, että rahaa tulee aina jostain. Ja jossain vaiheessa tulee se maanantaipäivä, jolloin rahaa ei tulekaan, Hiltunen sanoi Ilta-Sanomille.

Toinen liigaseurojen huoli liittyy kasvattajakorvauksiin. KHL:llä ja NHL:llä ei ole voimassa olevaa pelaajasiirtosopimusta. Jos Jokerit hankkii SM-liigasta lupaavan junioritähden, joka lähtee NHL:ään, liigaseura ei saa lainkaan kasvattajarahaa.

– Suomalainen seura menettää kaiken sen ansion, mikä sieltä mahdollisesti tulisi sitä kautta. Talous on iso asia, joka määrittää tätä, KalPan päävalmentaja ja omistaja Sami Kapanen sanoi Ylen kiekkostudiossa.

Kapanen oli silti sitä mieltä, että Jalosen käyttämä puheenvuoro yhteistyön puolesta oli tärkeä.

– Meidän on syytä löytää yhteinen hyvä. Tahtotila on, että jokainen suomalainen organisaatio vetää Suomen kiekkoa samaan suuntaan.

Euro Hockey Tourin Helsingin turnaus suorana TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheella 8.–11. marraskuuta.

Lue myös:

Jokereiden ja SM-liigan välit yhä jäätävät – "Naurettavia tapauksia"

SM-liigan puheenjohtajan mukaan erikoinen Jokerit-sääntö voi muuttua: "Onhan tämä nöyrtymisen paikka"

Liigaseurojen Jokerit-boikotille täystyrmäys: "Tässä leikitään pelaajien kustannuksella"

Suosittelemme

Tuoreimmat