Suora

 • Freestylen MC: Tazawako, parikumpareet
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 24.2.
 • Hiihdon MM, parisprintin karsinta
 • Hiihdon MM: Parisprintin karsinta
 • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten suurpujottelu, 1. lasku
 • Alppihiihdon MC: Crans-Montana, naisten alppiyhdistetyn syöksylasku (selostamaton)
 • Hiihdon MM, yhdistetyn parisprintin mäkiosuus HS 130
 • Hiihdon MM, parisprintin finaalit
 • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten suurpujottelu, 2. lasku
 • Bansko, miesten suurpujottelu
 • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
 • Alppihiihdon MC: Crans-Montana, naisten alppiyhdistetyn pujottelu (selostamaton)
 • Hiihdon MM, yhdistetyn parisprintin hiihto-osuus
 • Koripallon MM-kilpailut 2019, karsintaottelu Venäjä - Suomi
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 24.2.
 • Hiihdon MM, mäkihypyn joukkuemäki HS 130
 • Koripallon MM-kilpailut 2019, karsintaottelu Venäjä - Suomi
 • Pikaluistelun sprintti-MM
 • Lentopallon SM: Miesten Mestaruusliiga Raision Loimu - Vantaa Ducks
 • Pikaluistelun sprintti MM
 • Urheiluruutu
 • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 24.2.

Maailman paras pelaaja saapuu Hämeenlinnaan – Mestarien liigaan osallistuvassa Kerhossa tartuttiin puhelimeen ja kerättiin 100 000 euroa

Hämeenlinnan lentopallokerho on kolmas suomalainen joukkue, joka on päässyt lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Urakka tuo Hämeenlinnaan maailman parhaita joukkueita ja pelaajia, mutta halpaa lysti ei ole.

lentopallo
Tijana Bošković ja Serbia juhlivat lentopallon lokakuussa MM-kultaa.
Tijana Bošković (18) ja Serbia juhlivat lentopallon lokakuussa MM-kultaa. Joulukuussa maailman paras pelaaja nähdään Hämeenlinnassa.Getty images

Serbia ja Italia järjestivät kuukausi sitten Japanin Jokohamassa ikimuistoisen MM-finaalin. Kaksi lentopallon mahtimaata ratkaisivat maailmanmestaruuden pitkän kaavan kautta. Serbia otti historiansa ensimmäisen MM-kullan voitettuaan viisieräiseksi venyneen ilotulituksen vain kolmen pisteen erolla (15–12).

Serbian kirkkaimpana tähtenä loisti viime vuonna maailman parhaaksi lentopalloilijaksi valittu Tijana Bošković. Bošković takoi maailmanmestarille finaalissa 26 pistettä. Hakkuri valittiin kisojen jälkeen toista kertaa peräkkäin maailman parhaaksi.

Joulukuussa Tijana Bošković saapuu maailmanluokan kollegoidensa kanssa Hämeenlinnaan. Lentopallokerho kohtaa Mestarien liigan lohkovaiheessa Boškovićin edustaman turkkilaisseuran Eczacibasi Istanbulin sekä kaksi kovaa venäläisjoukkuetta, Kazanin Dynamon ja Uralotshka Jekaterinburgin.

Miten tässä näin kävi?

Yllättävä uutinen

Hämeenlinnan lentopallokerho juhli keväällä seurahistoriansa kymmenettä Suomen mestaruutta. Kultamitalistit ilmoittautuivat Mestarien liigan karsintoihin, joissa tie oli kaksi vuotta takaperin tyssännyt toiselle kierrokselle Minskiä vastaan.

Manageri Ville Kalliomäki laski, että rankingin pitäisi tälläkin kertaa riittää karsintakierroksille. Muutaman maan mestarit päättivät kuitenkin luopua lohkovaihepaikastaan, ja samalla Euroopan lentopalloliitto CEV päätti yllättäen laajentaa liigan lohkovaiheen 16 joukkueesta 20 joukkueeseen. Näin hämeenlinnalaiset lunastivatkin paikkansa lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheessa. Aiemmin samaan ovat pystyneet naisten puolella LP Viesti ja miehissä VaLePa.

HPK naiset
Hämeenlinnan Lentopallokerholla on kymmenen Suomen mestaruutta.Tomi Hänninen

Halvaksi saavutus ei tule. Pelkästään lohkovaiheen osallistumismaksu on 25 000 euroa. Jos lasku olisi parin tonnin karsintakierrosmaksuihin valmistautuneessa Lentopallokerhossa todettu liian kalliiksi, seuraa olisi kuritettu europelikarenssilla. Rahaa piti siis löytyä. Kalliomäki tarttui puhelimeen.

– Otimme yhteyttä kaikkiin europeleissä mukana oleviin yhteistyökumppaneihimme. Soitimme kaikki läpi ja kysyimme, ketkä voisivat lähteä tähän mukaan. Suurin osa halusi lähteä. Siinä vaiheessa uskalsi miettiä, että seura lähtee Mestarien liigaan, Kalliomäki sanoo.

Paljon kuluja, vähän tuloja

Yhteensä ylimääräistä rahaa on tarvittu 98 000 euroa – siis hämeenlinnalaisten 320 000 euron kausibudjetin päälle.

– Suurin kuluerä on 25 000 euron sarjamaksu. Toiseksi suurin kuluerä on vieraspelimatkat. Yhden pelin kuluksi on budjetoitu noin 14 000 euroa. Se sisältää viisumit, lentoliput, kuljetukset ja muut paikan päällä syntyvät kulut, manageri Kalliomäki selittää.

Kolmas asia, joka maksaa, on CEV:n vaatimukset täyttävä videohaastejärjestelmä. Se tuo kotiotteluihin noin 4 000 euron lisälaskun. Tietysti kotiotteluiden järjestäminen itsessään on myös suuri kuluerä. Lohkovaiheen peleissä on sääntöjen mukaan oltava 2 000 katsojan kapasiteetti, mikä tuo seuralle lisäjärjestelyjä.

– Tässä Hämeenlinnan kaupunki ja Areenan omistaja ovat tulleet erittäin hyvin vastaan, Kalliomäki kiittelee.

– Tuomareiden kuljettaminen, majoittaminen ja ruokkiminen päivärahoineen ovat yksi kulu. Loput menot syntyvät pienistä puroista. Niitäkin on yllättävän paljon. Esimerkiksi viisumit Venäjälle maksavat pari tuhatta, ja nyt sinne joudutaan menemään kaksi kertaa.

Kansainvälisissä suhteissa ja järjestelyissä Lentopallokerho on saanut apua Suomen lentopalloliitolta. Markkinointiapua on ostettu ulkopuoliselta yritykseltä.

Kuluja katetaan sponsorisopimuksilla ja lipunmyynnillä. Mestarien liigan seikkailusta voi jäädä jotain Lentopallokerhon kassaan, jos Hämeenlinnassa nähdään yleisöryntäys. Viime kauden yleisökeskiarvo runkosarjassa oli 404 katsojaa, finaaleissa onnistuttiin rikkomaan tuhannen katsojan raja.

– Pääsemme nollatulokseen, jos saamme jokaiseen kotipeliin myytyä tuhat lippua eli yhteensä 3 000 lippua. Siinä emme ole vielä edes puolessa välissä, Kalliomäki sanoo.

Naisten lentopallon puolesta

Miksi Hämeenlinnan Lentopallokerho ottaa taloudellisen riskin ja osallistuu Mestarien liigaan? Seuran ja suomalaisten nuorten naislentopalloilijoiden vuoksi, vastaa Kalliomäki.

– Olemme kymmenen kertaa voittaneet sen, mitä Suomessa voi voittaa. Jos joka vuosi pelaamme lentopalloa ja keräämme rahat siihen, että taistelemme Suomen mestaruudesta, täytyyhän tässä olla jotain muutakin, Kalliomäki linjaa.

Lentopallokerho tekee Lentopalloliiton, valmennuskeskusten ja naisten maajoukkueen kanssa yhteistyötä. Ajatusketju kulkee niin, että kun kovat kansainväliset pelit kehittävät suomalaisia pelaajia ja antavat heille näyttöpaikkoja nousta suurempiin liigoihin, lopulta voittaja on suomalainen lentopallo ja sitä kautta myös Lentopallokerho seurana.

– Mitä enemmän meillä on kovatasoisia naisia ulkomailla, jollain aikavälillä maajoukkue alkaa menestyä. Tänä kesänä se on jo tapahtunutkin. Mitä paremmin menestytään, sitä enemmän ollaan esillä. Se tarkoittaa, että lajin kiinnostavuus myös sponsoreiden näkökulmasta kasvaa. Siinä vaiheessa se tulee myös meidän seuramme eduksi, Kalliomäki laskee.

Erittäin kovia vastustajia

Kalliomäki pitää kaksi kovaa venäläisjoukkuetta ja turkkilaisen huippuseuran Hämeenlinnaan tuonutta lohkoarvontaa onnistuneena. Päävalmentaja Matteo Pentassuglian mielestä arpaonni oli erittäin kova. Hän näkee, että Mestarien liigassa jokainen ottelu on pelaajille lähtökohtaisesti tärkeä oppitunti.

– Ymmärrämme, että voi olla vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta voittaa otteluita. Pelaamme todella kovia vastaan, esimerkiksi Turkin joukkueella on maailman parhaaksi valittu pelaaja (Serbian Tijana Bošković). Meillä ei ole menestystavoitteita. Haluamme parantaa pelimme tasoa ja saada pelaajia kokeneemmiksi, Pentassuglia sanoo.

Italialaisvalmentajan mielestä maailman huippupelaajien näkeminen lähietäisyydeltä on hienoa, ei pelkästään yleisön, vaan myös pelaajien kannalta.

– He näkevät, miten maailman huiput valmistautuvat ja toimivat kentällä. Meidän ei pidä suoraan kopioida heitä, mutta jokainen pelaaja voi saada siitä jotain omaan peliinsä.

HPK:n Suvi Kokkonen LP Viestiä vastaan
Suvi Kokkonen kuuluu Hämeenlinnan nuoriin lupauksiin.Tomi Hänninen

Hämeenlinnan Lentopallokerhosta lähti mestaruuskevään jälkeen suomalaispelaajia maailmalle. Esimerkiksi Daniela Öhman ja Salla Karhu suuntasivat Ranskaan. Maailmalle mielii myös naisten maajoukkueen nuori lupaus, kovakätinen 18-vuotias Suvi Kokkonen.

– Tavoitteena on lähteä pian ulkomaille. Toivon, että näiden pelien kautta voin näyttää taitoni maailmalle. Jos siellä vaikka joku kiinnostuisi, Kokkonen sanoo.

– On ihan sairaan siistiä päästä pelaamaan tuollaisia maailman kovimpia joukkueita vastaan. Vastassa on suurimpia idoleitani. Kyllähän se on kivaa.

Hämeenlinnan Lentopallokerho pelaa ensimmäisen Mestarien liigan ottelunsa vieraskentällä Zenit Kazania vastaan 20.11. Ensimmäinen kotiottelu on joulukuun 19. päivä turkkilaista Eczacibasi Istanbulia vastaan.

Korjattu kello 17.05: Korjattu Ville Kalliomäen nimi oikeaksi.

Lue lisää:

Naisten lentopalloliiga tyhjeni lähes tyystin maajoukkuepelaajista

Ennätykselliset yhdeksän suomalaisjoukkuetta lentopallon eurocupeihin

Hämeenlinna nappasi toisenkin Heikkiniemen riveihinsä

Naisten lentopallomestari hankki passarin Ranskan ykkösseurasta

Naisten lentopallomestari uudisti ilmeensä – joukkue kantaa nyt kaupungin nimeä

Suosittelemme

Tuoreimmat