Suora

  • StarCraft 2: talviturnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Yhdistetyn MC: Ruka, mäkiosuus, selostamaton
  • Urheilustudio 29.11.
  • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
  • Urheilustudio 29.11.
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikakilpailu, Kontiolahti
  • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, miesten pikakilpailu
  • Rytmisen EM, neliottelu C- ja D-ryhmät
  • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (v) takaa-ajokilpailu

Ruotsalaislaboratorio sai pyyhkeitä Wadalta — antidopinglaboratorioita syynätään jatkuvasti: "Väärä vastaus on aina vakava asia missä tahansa analytiikassa"

Suomen dopingtestauslaboratorion johtaja Tina Suominen kertoo, että maailman antidopingtoimisto Wada testaa jatkuvasti akkreditoimiensa laboratorioiden toimintaa. Suomisen mielestä testeissä reputtaminen on aina vakavaa.

urheilu
Dopingnäytteen analysointia.
Gettyimages

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi eilen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se kertoi rajoittaneensa kuuden kuukauden ajaksi Ruotsissa toimivan laboratorion oikeutta analysoida dopingtestejä. Karoliinisen instituutin antidopinglaboratorio ei saa testata näytteitä puoleen vuoteen IRMS-menetelmällä, jolla selvitetään synteettisen testosteronin käyttöä.

SVT:n mukaan laboratorio epäonnistui (siirryt toiseen palveluun) Wadan sokkotestissä. Tarkempia tietoja siitä, mikä käytännössä testissä epäonnistui, ei ole kerrottu julkisuuteen.

— Ilmeisesti kyse on kaksoissokkonäytteestä, johon he ovat voineet antaa väärän negatiivisen vastauksen, eli ikään kuin missanneet jonkun eksogeenisen steroidin käytön. On myös mahdollista, että he ovat vastanneet väärän positiivisen tuloksen, eli että analyysissa on tehty jokin virhe, arvioi Suomen antidopinglaboratorion johtaja Tina Suominen.

Suominen sanoo, että laboratorioiden akkreditoinnin rajoittaminen ei ole kovin tavallista. Akkreditoinnilla tarkoitetaan laboratorion oikeutta analysoida urheilijoiden dopingtestejä.

— Ei ole kovin tavallista, että laboratorio tekee tällaisia isompia virheitä, joiden vuoksi akkreditointi viedään kokonaan. Niitä tulee muutama vuosittain.

Wadalla on tällä hetkellä 33 akkreditoitua antidopinglaboratoriota eri puolilla maailmaa. Niistä neljän toimintaa on rajoitettu joko väliaikaisesti tai toistaiseksi. Kolumbian laboratorion akkreditointia rajoitettiin keväällä 2017. Romanian akkreditointi jäädytettiin viime vuoden marraskuussa ja Portugalin laboratorion akkreditointi kumottiin kokonaan.

— Esimerkiksi Portugalin laboratorion kohdalla kyse ei ole siitä, että he olisivat tehneet jonkun virheen. Käsitykseni mukaan heidän organisaationsa on sellainen, että antidopingtoimikunta on liian läheisissä tekemisissä laboratorion kanssa, Suominen sanoo.

— Yksi ehdoton vaatimus sille, että saa tehdä dopinganalytiikkaa ja voi toimia Wadan akkreditoimana laboratoriona, on se, että laboratorion pitää olla ehdottomasti itsenäinen. Antidopingtoimikunnan, valtion tai minkään muun toimijan ei pidä pystyä siihen vaikuttamaan.

Dopingaineita.
GettyImages

Wada testaa antidopinglaboratorioidensa toimintaa jatkuvasti. Wadalla on laboratorioille virhepistetaulukko, jonka perusteella niille jaetaan tarvittaessa sanktioita. Laboratorioihin lähetetään sekä sokkonäytteitä että kaksoissokkonäytteitä, joista ensimmäisestä laboratorio tietää kyseessä olevan Wadan testin. Jälkimmäistä ei pysty erottamaan urheilijoiden antamien aitojen näytteiden joukosta.

— Nämä kaksoissokkonäytteet tulevat laboratorioon ihan normaalisti. Ne näyttävät ihan normaaleilta näytteiltä ja ne raportoidaan normaaleina näytteinä. Vasta ehkä kuukausi sen jälkeen Wadalta tulee kirje, että olette suoriutuneet oikein, tämä oli kaksoissokkonäyte, Suominen kertoo.

Suomen antidopinglaboratorio on tehnyt maassa dopingtestejä vuodesta 1983 saakka. Vuosittain kaikki Wadan akkreditoimat laboratoriot osallistuvat kolmeen ennalta tiedossa olevaan sokkonäytekierrokseen. Kaksoissokkonäytteiden määrä vaihtelee vuodessa 5-10 välillä.

Pyyhkeitä laboratorio on saanut Suomisen mukaan muutamia kertoja esimerkiksi vastausajan ylittämisestä, mutta koskaan sen oikeuksia testien toteuttamisen suhteen ei ole rajoitettu.

— Meille Suomessa ei ole tullut suurempia pyyhkeitä. Joskus vastausaika on positiivisessa näytteessä hiukan ylittynyt, jos on pitänyt tehdä tarkentavia analyysejä.

Kaksoissokkonäyte koitui Suomisen mukaan esimerkiksi pitkään toimineen Pariisin laboratorion kohtaloksi, jonka vuoksi se oli toimintakiellossa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

— Heillä oli vakavampi virhe, joka oli käynyt kaksoissokkonäytteen vastaamisessa. Kyllä niitä sattuu. Pariisin laboratorio on pitkään toiminut ja perinteikäs, mutta virheitä voi sattua. Wada on todella ankara näissä, eikä salli kovin suuria virheitä yhdellekään laboratoriolle.

Ruotsin laboratorion johtaja: "Me teimme virheen, se siitä"

Ruotsalaislaboratorion johtaja Magnus Ericsson kertoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että heidän tekemänsä virhe rikkoi standardeja. Ericssonin mukaan akkreditoinnin jäädytys IRMS-menetelmän osalta ei vaikuta ruotsalaiseen urheiluun, sillä laboratorio saa yhä käyttää kaikkia muita analyysimenetelmiä.

— Me teimme virheen, se siitä. Tämä ei ole sellaista, mitä tekisimme jokaisen näytteen kanssa eikä kyseessä ole suuren volyymin analyysi. Laboratoriolla menee paremmin kuin koskaan. Vain tämän näytteen kohdalla lähetämme näytteet toiseen laboratorioon, joka analysoi ne meidän puolestamme, Ericssonsanoi.

Suomen laboratorion johtaja Tina Suomisen mielestä väärä vastaus on aina vakava asia. Ruotsalaisia odottaa selvitysprosessi, jonka aikana laboratorion on vakuutettava Wada, että se pystyy jatkossa toteuttamaan testit luotettavasti.

— Totta kai väärä vastaus on aina vakava asia ihan missä tahansa analytiikassa. Wadan säännöt on tiedossa kaikissa laboratoriossa, Suominen toteaa.

— Wadalle pitää toimittaa selvitys siitä miten näin on päässyt käymään ja selvittää juurisyyt. Pitää toimittaa myös selvitys siitä, miten näin ei pääse enää koskaan tapahtumaan. Ja ennen kuin akkreditoinnin saa takaisin, niin WADA testaa laboratoriota varmasti lähettämällä heille sokkonäytteitä ja kaksoissokkonäytteitä analysoitavaksi.

Lue myös:

Wada jäädytti antidopinglaboratorion oikeuksia, synteettisen testosteronin käyttöä ei voi tutkia Tukholmassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat