Leijonalegenda Kimmo Timonen liikuttui, kun hänen maajoukkuepaitansa nousi kattoon tunteikkaassa seremoniassa: "Tätä isompaa suosionosoitusta ei suomalainen jääkiekkoilija voi saada"

Katso, kuinka Kimmo Timosen paita nousi Helsingin areenan kattoon lauantaina.

Koskettava paitaseremonia sai Kimmo Timosen herkistymään
Koskettava paitaseremonia sai Kimmo Timosen herkistymään

Helsingin areenassa kunnioitettiin lauantaina yhtä suomalaisen jääkiekon suurista. Maajoukkuelegenda Kimmo Timosen numeroa 44 kantava leijonapaita nostettiin areenan kattoon ennen Suomen ja Tshekin välistä maaottelua.

Koskettavassa tilaisuudessa muisteltiin Timosen pitkää uraa, jonka kohokohtia olivat muun muassa Naganon olympiapronssi, Torinon olympiahopea sekä tietysti Stanley Cup Chicagossa vuonna 2015.

Perjantaina Timonen aateloitiin Jääkiekkoleijonaksi numero 251. Lauantaina oli paitaseremonioiden vuoro. Timonen on ensimmäinen suomalaispuolustaja, jonka maajoukkuepaita nostetaan Helsingin areenan kattoon.

– Tämän isompaa suosionosoitusta ei suomalainen jääkiekkoilija voi saada. Kohta kattoon nouseva Suomi-paita menee kaikkien näiden saavutuksien tai unelmieni edelle, Timonen sanoi puheessaan.

Timonen kiitteli juhlapuheessaan uraansa vaikuttaneita joukkueita ja henkilöitä. Osansa saivat niin KalPa kuin NHL-seuratkin, mutta erityisen kunnianosoituksen Timonen antoi Vladimir Jursinoville, jonka valmennuksessa hän pelasi kolme kautta TPS:ssä 1990-luvulla.

– Viimeistään siellä opin, mitä jääkiekko huipulla vaatiin. Se työmäärä oli ihan valtava.

– Ainoa huono puoli Jursissa oli se, että kuka tahansa hänelle antoikaan Suomi–Venäjä-sanakirjan, siitä puuttuivat sanat loma ja vapaapäivä. Veikkaan, että se oli Saku Koivu. Hänkään ei tykännyt vapaapäivistä, Timonen vitsaili.

"Teppo, olit minulle idoli ja esimerkki"

Timosen vanhempien ja perheenjäsenten lisäksi paitaseremoniassa olivat paikalla muun muassa Jarmo Kekäläinen, Teemu Selänne, Ville Peltonen, Jere Lehtinen, Teppo Numminen ja Koivu. Heistä Timonen halusi erikseen nostaa esille Nummisen, jonka puolustajaparina hän pelasi monta kertaa Leijonat-urallaan.

– Mielestäni Tepon kuuluisi puhua täällä ihan yhtä lailla kuin minä tänään. Teppo, olit minulle idoli ja esimerkki, jota seurasin pikkupoikana. Minulla oli iso kunnia pelata sinun kanssasi useissa MM-kisoissa ja olympiakisoissa.

Timonen, 43, pelasi maajoukkueurallaan seitsemät MM-kisat, viiden olympialaiset ja kaksi World Cupia. Hän oli vakiokasvo myös nuorten maajoukkueissa.

– Olen sitä mieltä, että ilman nuorten maajoukkuepelejä minua olisi tuskin varattu NHL:ään. Ilman aikuisten maajoukkueen arvokisoja olisin tuskin ikinä päässyt NHL:ään.

Kimmo Timonen
Kimmo Timosen puheessa riitti herkkyyttä ja huumoria

Los Angeles Kings varasi Timosen kymmenennellä kierroksella vuonna 1993. Timonen debytoi NHL:ssä kaudella 1998–99 Nashville Predatorsissa. Pitkä NHL-ura loppui Stanley Cup -juhliin Chicagossa kesällä 2015.

Timosen juhlapuhe päättyi lauantaina kiitoksiin, jotka hän esitti suomalaisyleisölle. Hänellä oli Helsinkiin matkanneille faneille myös yksi pyyntö.

– Haluaisin vielä kerran kokea sen fiiliksen, kun saamme koko hallin huutamaan Suomi-huutoa. Ja mennään sillä asenteella, että pannaan Tshekkiä tänään naamaan, Timonen sanoi.

Puhe päättyi rytmikkäisiin Suomi! -huutoihin, joiden jälkeen Timonen läheisineen asettui keskiympyrään.

Savolaisen maajoukkuelegendan silmäkulmat kostuivat, kun numero 44 nousi areenan kattoon tunteikkaan tilaisuuden päätteeksi.

Lue myös:

Kuva: Tomi Hänninen
Kuva: Tomi Hänninen