Uskomaton maajoukkuedebyytti Veini Vehviläiseltä! Kylmäpäinen vahti piti nollan: "Muutama sellainen, jossa vähän joutui torjumaan"

Vain 21-vuotias Veini Vehviläinen torjui 18 kiekkoa, kun Suomi voitti Tshekin 3–0 Helsingissä.

Veini Vehviläinen sai onnittelut Teemu Hartikaiselta (vas.) ja Ville Leskiseltä Tshekki-ottelun jälkeen. Kuva: AOP

Nuorten maailmanmestari Veini Vehviläinen pelasi lauantaina ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueen maalilla. Debyytti ei olisi voinut paremmin sujua, sillä Vehviläinen pelasi nollapelin Tshekkiä vastaan.

Torstain Venäjä-ottelun vaihtoaitiosta seurannut Vehviläinen torjui lauantaina 18 kiekkoa, kun Suomi voitti Tshekin 3–0 Euro Hockey Tourin Helsingin turnauksessa.

– Aika hyvä ottelu se vissiin oli. Ei ole aihetta valittaa, Vehviläinen veisteli ottelun päätyttyä Yle Urheilun haastattelussa.

– Muutama sellainen paikka oli, jossa vähän joutui torjumaan. Jätkät puolustivat kyllä hyvin. Pelasimme hyvin joukkueena ja tunnetaso oli hyvä.

Tunnelatauksen löytämisessä auttoivat ottelua edeltäneet seremoniat, joissa kunnioitettiin maajoukkuelegenda Kimmo Timosen upeaa uraa Leijonissa.

– Siitä sai todellakin energiaa. Näki, kuinka hienoa touhua tämä on, kun kunnioitetaan vanhoja legendoja, Vehviläinen sanoi.

– Ottelun alussa paikat olivat vähän jähmeessä, kun istuimme ja katsoimme hienoa seremoniaa.

Suurin osa ottelusta sujui Leijonien komennossa. Arttu Ruotsalainen vei Suomen johtoon ensimmäisessä erässä ja Joonas Nättinen sekä Sakari Manninen onnistuivat toisessa erässä.

Kolmannessa erässä Yle Urheilun asiantuntija Kimmo Kuhta alkoi jo spekuloida Vehviläisen nollapelillä, mikä yleensä murtaa nollapelin taian, ainakin taikauskoisten maalivahtien mielestä.

Vehviläinen ei itse miettinyt nollapeliä ottelun aikana juurikaan.

– En mä hirveästi sitä miettinyt. Pelin jälkeen katsotaan, mitä siellä taululla on.

Vasta 21-vuotiaasta Vehviläisestä on kasvanut viime vuosien aikana kylmähermoinen maalivahti. Nuorten MM-kotikisoissa 2016 hän menetti ykkösvahdin paikkansa Kaapo Kähköselle, mutta sen jälkeen hän on raivannut tiensä Kärppien ykkösvahdiksi ja torjunut joukkueen Suomen mestaruuteen.

Yle Urheilun asiantuntijan ja KalPan päävalmentajan Sami Kapasen mielestä juuri henkinen kantti on nykyään Vehviläisen vahvuus.

– Maalivahtipelaaminen on paljon korvien välistä kiinni. SM-liigassa jokainen veskari on teknisesti aika hyvä, mutta se, joka pystyy henkisesti kantamaan kuorman ja ottelumäärän, nousee esille, Kapanen sanoi.

Lue myös: