Suora

  • Kultaleijonat palaavat Suomeen
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Leijonat todisti, että parjattu SM-liiga on mainettaan parempi sarja – Veini Vehviläinen saattoi pelata itsensä jopa MM-kisoihin

Suomi sijoittui viikonloppuna toiseksi Helsingin EHT-turnauksessa. Yle Urheilun asiantuntija analysoivat kotiturnauksen merkittävimmän annin.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue

1

Veini Vehviläinen
Tomi Hänninen

Kahdella nollapelillä MM-koneeseen?

Oulun Kärppien 21-vuotias maalivahti Veini Vehviläinen debytoi Leijonissa loistavasti. Vehviläinen pelasi viikonloppuna nollapelit Tshekkiä ja Ruotsia vastaan, mikä nosti hänet otsikoihin.

Vehviläisellä on Helsingin areenasta myös huonompia muistoja. Pari vuotta sitten nuorten MM-kotikisoissa hän menetti ykkösvahdin asemansa kesken kisojen. Tämän hetken Vehviläistä ei meinaa uskoa samaksi kaveriksi kuin nuoruusvuosien epävarmaa maalivahtia.

– Hänellä saattoi olla pieni mörkö niistä nuorten kisoista. Hän Kärpissä kasvanut. Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli on tehnyt aikaisemminkin erittäin hyvää työtä maalivahtien kanssa, jotka ovat lähteneet NHL:ään, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kehui.

Vehviläisestä huokuu nykyään aivan erilainen rauhallisuus ja levollisuus kuin pari vuotta sitten.

– Aina kun laukaus tulee, rintamasuunta on kutiin päin ja ne torjunnat ovat varmoja ja rauhallisia. Se luo joukkueeseen sellaisen itsevarmuuden ja luottamuksen maalivahtipeliin, Yle Urheilun asiantuntija Sami Kapanen sanoi.

Kapanen muistutti, että torstaina Venäjää vastaan pelannut Juha Metsola pelasi myös hyvin, vaikka Suomi hävisi 0–3.

– Metsola oli meidän harvoja onnistujia Venäjää vastaan. Mielestäni maalivahtitilanteemme on tällä hetkellä erittäin hyvä.

Vehviläinen pelasi kahdella nollapelillään itsensä vahvaksi ehdokkaaksi jopa MM-kisoihin. Kun viime vuosina Euroopassa pelannut Mikko Koskinen siirtyi tälle kaudelle NHL:ään, Suomella ei ole selkeää ykkösvahtia Euroopassa.

Jos Pohjois-Amerikasta ei tule kevään turnaukseen vahvistuksia, Vehviläiselle saattaa olla tarjolla jopa ykkösvahdin paikka MM-kisoissa.

2

Arttu Ruotsalainen
Tomi Hänninen

SM-liiga on mainettaan parempi sarja

Suomessa on viime vuosina surkuteltu paljon kotimaisen pääsarjan SM-liigan tasoa. Liigan on puhuttu pudonneen Ruotsin ja Sveitsin pääsarjojen kyydistä sekä taloudellisesti että pelillisesti.

Ongelmia toki on, mutta SM-liigan kärkipelaajat osoittivat Helsingin EHT-turnauksessa pärjäävänsä kansainvälisessä vauhdissa. Tämä nähtiin muun muassa sunnuntain Ruotsi-ottelussa, jonka Suomi voitti 3–0.

– Suomella oli paljon pelaajia liigasta ja Ruotsista paljon SHL:stä. Suomi oli vahvempi joukkue ja siellä oli paljon hyviä yksilöitä liigasta, KalPan päävalmentaja Kapanen sanoi.

Liigapelaajista muun muassa Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen, Kärppien puolustaja Jani Hakanpää, HIFK:n puolustaja Teemu Eronen sekä Kärppien hyökkääjä Ville Leskinen ja Ilveksen sentteri Arttu Ruotsalainen kuuluivat Leijonien ehdottomiin onnistujiin.

– Kyllä se kertoo siitä, että meidän liigamme tuottaa hyviä pelaajia koko ajan. Toivottavasti se siirtyy myös siihen, että ihmiset kiinnostuvat liigasta. Otetaan joku Arttu Ruotsalainen esimerkiksi, aivan maagista pelaamista, Ylen asiantuntija Hannu Jortikka hehkutti.

– Tämä turnaus antoi paljon uskoa huomiseen.

3

Jukka Jalonen
Tomi Hänninen

Leijonakuninkaan onnistunut paluu

Suomen maailmanmestaruuteen vuonna 2011 luotsannut Jukka Jalonen palasi tälle kaudelle Leijonien päävalmentajaksi. Jalosen ensimmäinen turnaus antoi hyviä merkkejä tulevasta.

Jalonen oli sunnuntain Ruotsi-ottelun jälkeen hyvällä tuulella. Vaikka Leijonat aloitti kotiturnauksen tappiolla Venäjälle, sen jälkeen tuli kaksi erinomaista voittoa, jotka olivat kaiken lisäksi nollapelejä.

– Totta kai hän on hyvällä tuulella. Turnaus meni varmasti sillä tavalla, kuten hän oli ajatellut. Tämä oli nousujohteinen turnaus, Jortikka sanoi.

– Torstain Venäjä-ottelu kertoi siitä, että on uusi joukkue, hermostuneisuutta ja paljon ensikertalaisia. Se on ihan normaalia, mutta kyllä sunnuntain Ruotsi-ottelu oli ajoittain todella väkevä esitys Leijonilta.

Suomen joukkue saatiin kokonaisuudessaan kasaan vasta keskiviikkona, kun KHL:ssä ja Mestarien liigassa pelattiin vielä alkuviikosta. Päävalmentaja Jalonen ei ehtinyt hioa yksityiskohtia joukkueen kanssa ennen Venäjä-ottelua.

Viikonloppuna vaikutti siltä, että Leijonien pelaamisessa olivat niin suuret linjat kuin pienet asiatkin kunnossa.

– Ekan pelin jälkeen puhuimme, että tämä ei ole joukkue. Sen jälkeen pelaajat kasvoivat yhteen ja pelasivat toisilleen. Sinne ei syntynyt mitään kahden kerroksen väkeä, että KHL-pelaajat pelaavat ylivoimaa ja liigapelaajat katsovat vierestä, Juujärvi sanoi.

Jalonen sanoi, että hän oli erityisen tyytyväinen Leijonien puolustuspelaamiseen koko turnauksen ajan.

Suomen kiekollinen hyökkäyspelaaminen kehittyi ottelu ottelulta. Tuntui, että raskaan viikon päätteeksi Leijonien hyökkääjillä oli eniten virtaa sunnuntain Ruotsi-ottelussa.

– Se johtuu varmasti tuon kiekollisen pelin rytmittämisestä. Suomi ei puskenut tai pakottanut peliä, vaan peli oli sellaista juontevaa ja jouhevaa, Juujärvi sanoi.

– Vanha totuus on, ettei kiekolla ole keuhkoja. Pelaajat jaksavat paremmin, kun ei tarvitse koko ajan juosta kiekon perässä.

Lue myös:

Leijonat jyräsi Tre Kronorin – keltanokka Veini Vehviläinen torjui jälleen nollapelin!

Huhhuh, mikä Kärpät-pelaajien esiinmarssi Leijonissa – Veini Vehviläiseltä jäätävä kommentti ilmiönmäisen viikonlopun päätteeksi: "Tuntui ihan jääkiekko-ottelulta"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme