Hyppää sisältöön

Kemppaisen seuraaja valittu – SUL:n uusi valmennusjohtaja on Kari Niemi-Nikkola

Suomen Urheiluliiton uudeksi valmennusjohtajaksi on valittu Kari Niemi-Nikkola. Entinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen siirtyy liitossa muihin tehtäviin.

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig.

Suomen Urheiluliiton uusi valmennusjohtaja on kokenut urheilujohtaja Kari Niemi-Nikkola, 57. Niemi-Nikkola siirtyy tehtävään Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan paikalta.

Entinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen siirtyy liitossa muihin valmennustehtäviin. Kemppainen sai paljon kritiikkiä Berliinin EM-kisojen heikon menestyksen jälkeen.

Niemi-Nikkola muistetaan erityisesti kymmenen vuotta kestäneestä ajanjaksosta Suomen Olympiakomitean valmennuksen johtajana. Vuodesta 2014 asti Niemi-Nikkola on ollut Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön Nuoriso- ja liikuntapolitiikan ylitarkastajana. SUL:ssa hän on ollut hallituksen jäsenenä.

- Yleisurheilu on kiinnostava ja Suomessa arvostettu laji, joka on antanut minulle paljon. Olen seurannut sitä 10-vuotiaasta ensin katsojana, sitten urheilijana, valmentajana ja järjestöihmisenä. Viihdyn nykyisessä työssäni, mutta koin ikävää valmennuksen arkeen. Mitä valmennusjärjestelmiin tulee, olen saanut paljon oppia kantapään ja käytännön kautta. Koen, että minulla on mistä ammentaa, Niemi-Nikkola sanoo tiedotteessa.

Niemi-Nikkola aloittaa työt Urheiluliitossa tammikuun puolivälissä, jolloin huomattava osa kautta 2019 koskevista ratkaisuista on jo tehty. Se ei huoleta.

– Minähän tulen liikkuvaan junaan, jossa tapahtuu koko ajan paljon. Ne muutokset, joita haluan tehdä, on tehtävä niin sanotusti lennossa. Ei voi kuvitella, että kaikki seisahtuu hetkeksi. On nähtävä nopeasti, mitä vahvistetaan ja mitä jätetään vähemmälle huomiolle, Niemi-Nikkola sanoo.

Valmennusjohtajana Niemi-Nikkola vastaa liiton huippu-urheiluorganisaatiosta ja lajivalmennuksesta sekä lajin tulostason ja arvokisamenestyksen kehityksestä. Viime vuosina aikuisten arvokisamenestys ei ole ollut sitä mitä on tavoiteltu. Edellytykset parempaan ovat Niemi-Nikkolan mukaan olemassa.

Hänen mukaansa yleisurheilun sisällä urheilija-valmentajaparit, seurat, urheiluakatemiat ja liitto pitää käsittää yhdeksi jatkumoksi ja hyödyntää paremmin osaamista, jota ketjun sisällä on. Se tarkoittaa keskittämistä ja roolien selkeyttämistä.

– Sen katsomista, kuka on paras missäkin ja mistä saadaan kustannustehokkuutta ja parhaat tekijät mihinkin hommaan. Hokkuspokkus-temppuja ei voi tehdä. Tarvitaan selkeitä päätöksiä, joilla mennä eteenpäin.

Urheilija-valmentaja -parien tapaamisilla liikkeelle

Työ Urheiluliitossa alkaa hänen mukaansa keskusteluilla urheilija-valmentajaparien kanssa.

– Kevät menee osaksi urheilija-valmentajaparien tapaamisissa. Haluan ajantasaisen tiedon siitä, mitä on se apu, jota tarvitaan, että tuloksenteko on mahdollista, ja missä SUL:n tulee parantaa. Seuraavassa vaiheessa katsotaan strategian mukaisesti prosesseja, esimerkiksi kaupunkivalmennuskeskusten ja akatemioiden kanssa, missä ollaan hyviä ja missä pitää petrata, Niemi-Nikkola sanoo.

– Koska mitaleita ei viime vuosien aikuisten arvokisoista ole tullut, mitalikantaan paluu on tietysti konkreettisesti se mihin pyritään. Siihen me tarvitsemme urheilijoita, joilla on siihen tarvittava kapasiteetti ja edellytykset.

Lue myös:

.
.