Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu

Mira Potkosen "muijakööri" sai kaivattua vahvistusta Rion jälkeen, nyt nopeustreenien teho mitataan MM-kehässä

Potkonen saa apua arkiseen fysiikkaharjoitteluunsa Jenni Puputin voimaohjelmista ja yleisurheiluvalmentaja Tiia Hautalan nopeustreeneistä.

nyrkkeily
Maarit Teuronen ja Mira Potkonen Tammer-turnauksessa.
Maarit Teuronen on saanut apua Mira Potkosen valmennukseen.Kalle Parkkinen / Lehtikuva.

Moninkertainen nyrkkeilyn arvokisamitalisti Mira Potkonen rullaa Tampereella, Varalan urheiluopiston salissa reiden lihaskalvoja. Ilkeää rutinaa seuraa nuorempi kollega Elina Gustafsson.

Kaksikko valmistautuu treeniin, kuten niin monta kertaa aiemmin parin edellisen vuoden aikana, MM-kisat ovat ovella. Valmentajia salissa on yksi, kaksi, peräti kolme. Kaksikon henkilökohtaisen valmentajan Maarit Teurosen lisäksi nyrkkeilijänaisten ohjelmaan kuuluvat Jenni Puputin voimaohjelma ja Tiia Hautalan nopeutta korostavat treenit. Isoja muutoksia tapahtui Rion olympialaisten jälkeen.

– Ihan älyttömän hyvä muutos. Ravitsemusterapeutit, urheilupsykologit, nyt on saatu rakennettua ammattimainen tiimi tähän ympärille, Maarit Teuronen kertoo.

– Onhan meillä aikamoinen muijakööri tässä, jokaisella on omalta alaltaan osaamista. Siinä mielessä tämä toimii erittäin hyvin, Tiia Hautala kuvaa.

Aika paljon on siis muuttunut niistä ajoista, kun Mira Potkonen ja valmentaja Maarit Teuronen valmistautuivat arvokisareissuihin viikko toisensa jälkeen kahdestaan.

– Nyt ollaan saatu olla Varalan urheiluopistolla kaksi kertaa viikossa Jenni Puputin fysiikkatreeneissä, voimatreeneissä ja Tiia Hautalan nopeustreenissä. Se on tuonut tosi paljon monipuolisuutta harjoitteluun ja erilaisia ärsykkeitä kropalle, voimatasojen keskittämistä keskivartaloon ja sieltä hallinnoimaan koko tekemistä. Se on tuonut tosi paljon mielekkyyttä sekä mielelle että kropalle, Mira Potkonen kertoo.

– Tämä on tosi paljon monipuolisempaa ja tarkempaa. Hiotaan ja mietitään tosi paljon, kuinka saadaan kaikki harjoiteltua lajinomaisesti, Elina Gustafsson kertoo.

Tiia Hautala puhaltaa pilliin ja muistuttelee nyrkkeilijöitä seuraavasta treenistä. Päinmakuulta pystyyn, käsien ojennus.

Suunta vaihtuu valmentajan merkistä. Urheilijat joutuvat reagoimaan nopeasti joko ääni-, tunto- tai näköärsykkeeseen. Hautala on tuonut omaa osaamistaan mukaan.

– Me ollaan tehty reaktionopeutta, kuinka reagoidaan eri asioihin, jalkojen nopeaa liikettä, lantio-lonkkaosaston rentoa toimintaa ja koordinaatiota, sitä varten ovat aitaharjoitteet.

– Sitten esimerkiksi nyrkkeilyasennossa eteneminen muun muassa kuminauhavedolla, haetaan hermotusta, sitä kautta tulee uutta ärsykettä, kun joutuu tekemään ylinopeasti asioita, Tiia Hautala kertoo nyrkkeilijöiden harjoitteista.

Elina Gustafsson
Elina Gustafsson juhli Potkosen tavoin EM-kultaa viime kesänä.Jarno Kuusinen / AOP

Hautalan herätysliike

– Sitten vähän juomaa ja jatketaan kohta. Joko ollaan hereillä?

Tiia Hautala tarkistaa muistikirjastaan nyrkkeilijänaisten seuraavan harjoitteen. Pieni juomatauko ja taas jatketaan. Nopeustreeniä vedetään kerrallaan reilu tunti, lyhyitä, napakoita ohjelmia. Naiset naureskelevat Hautalan herätysliikkeelle. Jos ei näillä rykäyksillä saa kroppaa hereille, niin millä sitten.

Maarit Teuronen seuraa sivusta. Hän täsmentää nyrkkeilijöille jatkuvasti huomioita kehon asennosta, rytmistä ja katseen suunnasta. Teuronen on silminnähden tyytyväinen siihen, että treenisalissa on useita vastuunkantaja. Rion jälkeen hän on saanut paitsi kehittää omia valmennustaitojaan, päässyt kokoamaan nyrkkeilijöiden ympärille ammattilaisten verkoston.

– Mulle tämä tuo tosi paljon, ei tarvitse itse huolehtia kaikesta. Pystyn tiimin kanssa keskustelemaan, mitä nyt tarvittaisiin, Teuronen kiittelee.

Elina Gustafsson muutti Tampereelle Teurosen valmennukseen pari vuotta sitten. Tämän vuoden EM-kisoista hän palasi voittajana, mutta sen jälkeen on hoidettu jalkavammaa ja haettu uutta tulemista. Lokakuun Tammer-turnaus jäi väliin sairastumisen takia, mutta osana järkevää valmentautumista pienille sairasteluille ei anneta suurta huomiota.

– En näe, että tulee takamatkaa. Sitten vasta olisin ollut takamatkalla, jos olisin uhrannut terveyteni. Olen tosi paljon joutunut kiinnittämään huomiota siihen, että koska olen oikeasti kipeänä. Nyt alkaa olla jo kokemusta, että täytyy olla täysin terve, että voi mennä kehään.

Ilkeää ja ihanaa

Nyrkkeilijöiden ohjelma vaihtuu jälleen, kun Hautala päästää naiset nyrkkeilyasentoon. Valmentajat seuraavat sivussa huojentuneina, tällaisessa porukassa kaikilla on hauskaa. Valmentajat Hautala ja Teuronen päätyvät leikinomaiseen mittelöön, toinen leikkii härkää, toinen härkätaisteilijaa. Kivaa on, paitsi ehkä muutamien harjoitteiden kanssa.

– Välillä tuodaan sellaisia inhottavia juttuja mukaan, likat joutuu miettimään, miten tämä nyt menikään. Kiva päästä haastamaan heitä. Sitähän se on kehässäkin, kaikki ei välttämättä oo niin ennalta arvattavissa, Jenni Puputti kertoo.

Mikä on pahin rasti?

– Sitä pitää kysyä urheilijoilta, voimavalmentaja Jenni Puputti naurahtaa Elina Gustafssonnin huokailulle.

– Yhden jalan treenit, Gustafsson ähkäisee jostain salin takaosasta. Ilmeisesti treeneissä on käyty säännöllisesti äärirajoilla, mutta positiivisella tavalla.

– Treeneissä huomaa, että pystyy pitämään keskivartaloa paremmin. Löytyy sitä tehoa, nopeutta ja voimaa, mikä tuo itsevarmuutta. Pystyt tekemään paremmin, jaksat paremmin. Oon itseasiassa huomannut kilpailuissa, että on kehittynyt joissain osa-alueissa ja se tuo itsevarmuutta tekemiseen, Potkonen kertoo.

– Joka puolella on varmasti samoja juttuja. Mutta on meillä omat vahvuudet. Haetaan paljon reaktiota, keskitytään nopeuteen. Se on meidän valtti ollut tähän saakka, ja me hiotaan sitä edelleen kondikseen, Potkonen jatkaa.

Mira Potkonen nyrkkeilee.
Mira Potkonen vauhdissa lokakuun Tammer-turnauksessa.Jani Vienonen

Kesiä, kehiä ja kehoa

Nopeustreenissä kipitetään miniaitoja. Välillä oikea jalka edellä, välillä vasen jalka aloittaa. Kroppa ja pääkoppa saavat koko ajan erilaisia käskyjä, harjoitteiden erilaisuutta korostetaan niin nopeustreenissä kuin Puputin voimatreeneissä.

Ensimmäiset pyrähdykset aiheuttavat pientä ärtymystä, kun jalat eivät heti muistakaan, mitä haettiin. Vaikka urheilijat ovat kokeneita
treenaajia, onnistumisen iloa on selvästi havattavissa, kun kipitys pikkuaidalta toiselle alkaakin äkkiä sujua ja jalat tottelevat ajatusta.

Mitä enemmän urheilijalla on kesiä takana, toisin sanoen, mitä kokeneempi kroppa, sitä tärkeämpiä erilaiset ärsykkeet ovat. Kehon
viestijärjestelmää pitää kiusoitella.

– Erilaiset ärsykkeet ovat se juttu. Niin kauan kuin saadaan erilaistettua (harjoitteita) ja saadaan erilaisia ärsykkeitä, monipuolisuutta nopeusharjoitteisiin, keho ottaa vastaan. Mutta jos treeni menee samaan junnaamiseen, kyky ottaa vastaan nopeutta heikkenee, Puputti kertoo.

Klassinen väärinkäsitys treenaamisesta on, että mitä enemmän voimatreeniä, sitä hankalampaa on saada esiin kehosta nopeusominaisuuksia. Puputti torppaa harhakuvan.

– Kun voimaharjoittelua tehdään oikein, ei se sitä vie, päinvastoin. Nopeutta saadaan esille, kun saadaan lihakset toimimaan oikein, Puputti korostaa.

– Liikevalinnoissa tehdään valintoja ja toinen on se, että tehdään erilaisia rytmejä, laji kuitenkin perustuu erilaisiin rytmeihin, se on rytmikästä tekemistä. Lihasmassaa lajissa ei tarvita, Puputti jatkaa.

Intian ihmeet

Yksi haasteista on treeneissä tehtyjen asioiden saaminen lihasmuistiin ja positiiviseksi rutiiniksi. Nyrkkeily on herkkä laji, vaikka kuinka
olisi treenattu oikein. Pääkopan pitää olla täydellisessä vireessä kehään mentäessä, muuten rutiinien toistaminen ei onnistu.
Tammer-turnauksessa Potkosen ottelua seurasi kehän reunalla tyytyväinen valmentaja, iskujen ajoitus osui kohdalleen.

– Itseluottamus, itseluottamus, Teuronen sanoo, kun häneltä kysyy onnistumisten toistamisesta.

– Sitä se vaatii, itseluottamusta.

Tällä viikolla suomalaiset saavat vaihtelua marrasarkeen MM-kisoissa Intiassa. Kelit New Delhissä ovat kohdallaan, mutta onhan kisaympäristö melkoinen kulttuurien kohtaaminen. Itseluottamusta ja -tuntemusta testataan jo ennen kisakehään nousemista. Mira Potkonen ja Maarit Teuronen osallistuivat alkuvuodesta Indian Open -tapahtumaan, reissu oli tietoista opiskelua MM-kisoja varten.

– On se karua katseltavaa. Kyllähän siinä pari päivää oli, että huhhuh. Mutta nyt tietää, mitä se on, voi keskittyä täysin omaan olemiseen ja tekemiseen. Eväitä on pakattu mukaan, Potkonen kuvaa.

Elina Gustafssonille Intia on tuttu turistina, mutta kisakohteena maa on uusi. Onneksi ympärillä on hyvä porukka pehmentämässä mahdollista tunnekuohua.

– Meillä on siinä muutakin tiimiä ympärillä, että saadaan isompi porukka lähtemään. Tiimiltä saa tukea, Gustafsson sanoo.

– Kisoissa en ole ollut siellä kertaakaan, varmaan on erilainen kokemus. New Delhi, se on varmasti aika kaamea, mutta on vaikea sanoa, miten siihen itse reagoi.

Tiia Hautalan pilli uikahtaa treenin päättymisen merkiksi, mutta jatkoa piisaa jälleen MM-kisojen jälkeen. Muijaköörin whatsuppiin päivittyy kuulumisia suuntaan ja toiseen, ja jos vain kaikki osuu kohdalleen, nyrkkeilijöiden kroppa ja mieli onnistuvat kehässä täydellisesti.

Lue myös:

Mira Potkosella kova vastustaja MM-avauksessa – australialainen nujersi suomalaisen aiemmin syksyllä

Ilmansaasteet piinaavat Delhissä – pian alkavaan MM-koitokseen valmistautuva Mira Potkonen treenaa maassa sisätiloissa

Nyrkkeilyn olympiakohtalosta lisää tietoa kuun lopussa – kiistelty pomo pyytää hyväksymään oliivinoksan

Potkonen oli Tammer Turnauksen ainoa suomalaisvoittaja – harmitteli lyhyeksi jäänyttä ottelua: "Käännyin ympäri ja pyyhe oli jo kehässä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat