Pärmäkosken loppusuoran temppuilu tutkitaan Hiihtoliitossa – asiantuntija: "Olisi vaan hiihtänyt itsensä jatkoon"

Hiihtoliiton sääntöjen mukaan Krista Pärmäkoskelle voidaan määrätä toimintakieltoa.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski.Lehtikuva

Krista Pärmäkosken toiminta Suomen cupin sunnuntain sprinttikisassa tutkitaan Hiihtoliitossa ja päätös tulee lähipäivinä, kertoo liiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Pärmäkoski lasketteli Rovaniemellä loppusuoralle ylivoimaisessa johdossa, mutta päästi Johanna Ukkolan ja Maaret Pajunojan ohitseen. Pärmäkoski kertoi aikoneensa keskeyttää sprinttikisan väsymyksen takia joka tapauksessa alkuerän jälkeen, joten hän ei halunnut viedä muilta urheilijoilta jatkopaikkaa.

– Jalo ajatus, mutta nyt ei vaan ollut paras mahdollinen tapa hoitaa asiaa, arvioi Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila.

– Olisi vaan hiihtänyt itsensä jatkoon. Seuraavasta erästä olisi jäänyt yksi paikka tyhjäksi, kun hän ei olisi enää jatkanut. Se olisi ollut selkein tapa toimia.

Pärmäkoski hiljensi vauhtiaan loppusuoralla ja katseli takana tulleeseen muuhun joukkoon. Seurakaveri Pajunoja oli kolmantena, jolloin juuri hän hyötyi Pärmäkosken tempusta. Lassila pohtiikin, missä menee tuloksen sopimisen ja joukkuetaktiikan välinen raja.

– Krista on Suomen seuratuimpia urheilijoita ja kansallisessa kilpailussa varsin dominoivassa asemassa. Hänen ratkaisujensa olisi hyvä olla diskreettejä ja tasapuolisia kaikille.

Krista Pärmäkoski maaliintulo

”Välttämättä säännöt eivät ole loppuun asti mietityt”

Hiihtoliiton kilpailusäännöissä on sopupeli-pykälä, jonka mukaan ”urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että kilpailijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.” Pykälän rikkomisesta voidaan määrätä toimintakieltoa.

Hiihtoliiton TD-ryhmä käsittelee Pärmäkosken tapauksen kuultuaan asianosaisia. Maastohiihdon johtoryhmä tekee sen jälkeen päätöksen, paitsi jos toimintakieltoa päätetään määrätä. Tällöin myös Hiihtoliiton johtokunta käsittelee asian ennen päätöstä.

Johtokunta kokoontuu tiistaina, mutta Kulmalan mukaan asia ei todennäköisesti ehdi vielä silloin päätettäväksi. Hiihtoliiton toiminnanjohtajana hän on käsitellyt asian Veikkauksen kanssa. Liiton suuri yhteistyökumppani tiedusteli asiasta tuoreeltaan sunnuntaina.

Kulmala ei kommentoi Pärmäkosken tapauksen yksityiskohtia, mutta yleisellä tasolla myöntää parannettavaa olevan.

– Tällaisesta pitää oppia, ja välttämättä säännötkään eivät ole loppuun asti mietityt. Sopupeli-kohdassa ei ole asteikkoja, lievempää tai vakavampaa. Silloin vaikkapa toimintakielto tällaisesta voisi olla aika kova rangaistus urheilemisen kannalta.

Ei suinkaan ensimmäinen kerta

Omia sääntöjään Hiihtoliitto ei kuitenkaan voi muuttaa kuin käytännössä seuraavan kauden alussa, joten Annmari Viljanmaan johtama TD-ryhmä tekee päätöksen nykyisten kilpailusääntöjen mukaan.

– Toimintakielto olisi todella raju rangaistus, en näe sitä mahdollisena, Lassila sanoo.

Pärmäkoski ei myöskään suinkaan ole ensimmäinen huippunimi, joka yrittää auttaa muita hiihtäjiä. Viime kevään Taivalkosken SM-kisoissa Iivo Niskanen yritti auttaa maajoukkuekaverinsa Perttu Hyvärisen mitaleille pitämällä hitaampaa hiihtäjää mukanaan pitkin 50 kilometrin matkaa.

– Sitä tapahtuu ihan koko ajan niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kisoissa, että hiihtäjät ottavat joitakin kisoja ”vähän rennommin”. Sellaista sääntöä tai vaadetta ei voida yksilöurheiluun asettaa tai valvoa, että jokaisessa kilpailussa jokainen ottaa itsestään kaiken irti, Lassila kommentoi.

Pärmäkosken mahdollisesta sääntörikkomuksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

"Tallimääräys" formulatyyliin – Krista Pärmäkoski päästi joukkuetoverinsa ohi loppusuoralla: "Kroppa oli väsynyt, oli reilua etten ota jatkopaikkaa"

13.11. klo 21:33: Korjattu Mika Kulmalan titteli toimitusjohtajasta toiminnanjohtajaksi.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat