Hyppää sisältöön

Maajoukkueurheilijoita lämmittivät uuden valmennusjohtajan ensimmäiset teesit: "Mitään hokkuspokkus-temppuja ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä"

Amanda Kotaja ja Oskari Mörö ottivat ilolla vastaan Kari Niemi-Nikkolan valinnan.

Kari Niemi-Nikkola kertoi näkemyksiään maanantaina tiedotustilaisuudessa. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Maajoukkueurheilijat olivat tyytyväisiä Kari Niemi-Nikkolan ensimmäisiin askeliin Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtajana.

Niemi-Nikkola linjasi pestin julkistuspäivänä maanantaina, että hän aikoo tammikuun puolivälissä alkavassa työssään ensimmäiseksi tavata urheilija-valmentajapareja. 400 metrin aitajuoksijan Oskari Mörön mielestä valmennusjohtajan yksi keskeisimpiä tehtäviä onkin olla urheilijaa lähellä.

– Toivon, että valmennusjohtaja olisi aina tavoitettavissa ja antaisi konkreettista apua urheilijoille. Sitä urheilijat varmasti kaipaavat, että nopeasti tartutaan asioihin, jotka askarruttavat ja joiden kanssa on ongelmia, Mörö pohtii

Oskari Mörö. Kuva: AOP

Ratakelaaja Amanda Kotaja ei tunne henkilökohtaisesti Niemi-Nikkolaa, mutta hänen kommenttinsa urheilija-valmentajaparien tapaamisesta ja heidän kehitystoiveiden kuuntelemisesta toivat hyvät mielen.

– Se lämmitti omaa sydäntä, että hän haluaa urheilijan parasta ja on valmis tekemään sen kanssa töitä.

– Toivottavasti hän ottaa omakseen kaikki yleisurheilijat, että saisi aidosti ja oikeasti apua tarvittavissa tilanteisssa. Sitten olisi menestyksen avaimet turvattu.

Luotttamuspulaa parannetaan perustyöllä

Niemi-Nikkola seuraa tehtävässään pestistä pois siirrettyä Jorma Kemppaista.

SUL ja erityisesti valmennusjohtajan paikalta pois siirretty Kemppainen ovat saaneet kuluneen vuoden aikana paljon kritiikkiä urheilijoilta. Ennen valintaa urheilijat toivoivat uudelta valmennusjohtajalta muun muassa hyviä sosiaalisia taitoja ja kykyä rakentaa luottamusta sekä hyvää ilmapiiriä.

Jorma Kemppaista kohtaan kritiikki kasvoi erityisesti huonosti menneissä Berliinin EM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mörö myöntää, että menestys lähtee pääasiassa urheilijasta ja valmentajasta, vaikka valmennusjohdolla on siinä oma roolinsa. Hän uskoo, että johtoportaan uudistaminen on hyväksi.

– Kaikki lähtee perustyöstä ja pieni tuulettaminen tekee kaikille hyvää. Median myllerrys ei ole hyvä valmennusjohdolle, muttei myöskään urheilijoille.

Kotaja näkee, ettei luottamus palaudu hetkessä. Hän kuitenkin uskoo, että Niemi-Nikkola voi päästä urhelijoita tarpeeksi lähelle.

– Urheilija-valmentajapareja on älyttömästi yleisurheilukentällä, mutta toivottavasti pääsee häneen tutustumaan oikeasti. Luodaan hyvä luottamussuhde sitten, Kotaja toteaa.

Parayleisurheilussa Kemppainen herätti huomiota, kun hän selitti Ronja Ojan esilletuomaa 900 euron paraurheilijoiden omavastuuta EM-kisoissa tasavertaisuudella Ylen haastattelussa. Vammattomilla urheilijoilla ei olllut kuitenkaan vastaavaa omavastuuta.

Amanda Kotaja Kuva: Paraolympiakomitea

SUL maksoi omavastuuosuuden paraurheilijoille takaisin, jos urheilija sai mitalin. Kohun myötä paraurheilijoiden yhteistyökumppani maksoi mitalitta jääneiden urheilijoiden omavastuuosuudet. Yhdenvertaisuusvaltuutettu alkoi myös tutkia omavastuita.

– En tiedä, missä kohtaa kaikki selvitysjutut menevät kesäisen ulostulon jälkeen. Mutta olisi hienoa, jos Niemi-Nikkola ottaisi selvittäisi ja katsoisi sen, mikä voisi olla jatkossa tapa toimia, jotta oltaisiin yleisurheilussa yhdenvertaisessa asemassa arvokisoihin lähtemisessä, Kotaja sanoo.

Kokemus on hyvä asia

57-vuotias Niemi-Nikkola muistetaan erityisesti kymmenen vuotta kestäneestä ajanjaksosta Suomen Olympiakomitean valmennuksen johtajana. Vuodesta 2014 asti Niemi-Nikkola on ollut Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön Nuoriso- ja liikuntapolitiikan ylitarkastajana. SUL:ssa hän on ollut hallituksen jäsenenä.

Kari Niemi-Nikkola tuli tutuksi suomalaiselle urheilukansalle Olympiakomitean palveluksessa. Kuva: Lehtikuva

Mörö iloitsikin siitä, että valmennusjohtajaksi saatiin kokenut urheilujohtaja.

– Hän on kokenut uransa aikana jo paljon, niin sudenkuoppia kuin hyviäkin asioita. Hän on yleisurheilumiehiä ja varmasti oikea henkilö tuohon hommaan, Mörö toteaa.

Uusi tilanne näyttää Mörön mielestä valoisalta.

– Toivotaan, että saamme hyvän pöhinän ja nousun päälle. Meillä on paljon potentiaalisia nuoria urheilijoita.

– Pienten muutosten ja johtoportaan naamojen vaihdon lisäksi en usko, että mitään hokkuspokkus-temppuja tässä vaiheessa tarvitse tehdä.

Lue lisää: