Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Aina ei siirtomarkkinoilla tarvita isoja rahoja – tässä ovat NHL-kesän parhaat kaappaukset ja pahimmat hudit!

Menneen kesän merkittävimmät pelaajakaupat ja vapaiden markkinoiden kaappaukset ovat osoittautuneet alkukaudesta suuriksi pettymyksiksi.

NHL
Max Domi
Max Domi on ollut mainio haku Montrealilta.Minas Panagiotakis/Getty Images

Eihän sen näin pitänyt mennä. Pelaajamarkkinoilla kesällä Stanley Cupin toivossa hevostelleet seurat ovat jääneet syyskaudella hämmästelemään sormi suussa uusien tähtipelaajiensa vaisuja otteita. Samaan aikaan alennusmyynneissä toisaalle lähetetyt hylkiöpelaajat ovat saaneet uusissa seuroissaan erinomaiset startit.

Kausi on toki pitkä, joten ketään ei voi vielä sen suuremmin jalustalle nostaa tai kadotukseen tuomita.

Listasimme kuitenkin ensimmäisen neljänneksen lähestyessä kesän parhaat kaappaukset ja pahimmat pettymykset.

Kesän parhaat löydöt

Max Domi
Jared Silber/NHLI via Getty Images

Max Domi, Montreal Canadiens

17, 9+12=21

Eihän sen näin pitänyt mennä -osastoa. Arizona lähetti paikalleen Arizonassa junnaamaan jääneen Domin Montrealiin vaihdossa sentteri Alex Galchenyukiin. Monien hämmästykseksi Domi on hypännyt kiekkohullussa Montrealissa saman tien kuskinpukille – kaiken lisäksi vielä sentterin paikalla. Domi on loistanut syyskaudella kaukalossa erinomaisella liikkeellä ja aktiivisella ilmeellä.

Kun onnistumisia on alkanut tulla, itseluottamus on pompannut pilviin. Parhaimmillaan 18 maalia ja 54 pistettä NHL-urallaan kirjannut Domi on alkukauden jäljiltä sensaatiomaisesti matkalla yli sataan tehopisteeseen. Tahti hiipunee matkalla, mutta omat ennätyspisteet ovat hyvin haarukassa. Montreal säästi pelaajakaupassa kaiken lisäksi rahaa, sillä Galchenyukin caphit on 4,9 miljoonaa taalaa, Domin ainoastaan 3,1 miljoonaa.

Chris Tierney
Scott Audette/NHLI via Getty Images)

Chris Tierney, Ottawa Senators

18, 2+14=16

Miten se nyt näin pyörähti? Kun Ottawa kauppasi Erik Karlssonin San Joseen, muista kaupassa liikkuneista pelaajista ei juurikaan puhuttu. Toki Sharksissa kolmossentteriksi profiloitunut Chris Tierney noteerattiin, mutta harva odotti kanukkisentterin nousevan otsikoihin. En tiedä, onko Tierney varsinaisesti otsikoihin noussut, mutta jälki on ollut toistaiseksi fantastista.

Tierney on ottanut juuri sellaisen askeleen urallaan, mitä Senatorsissa toivottiin. Vahvasti molempiin suuntiin sahaava Tierney on löytänyt Ottawassa peliinsä ennen näkemättömät tehot. Kun ensimmäinen neljännes on täyttymässä, viime kaudella ennätyspisteensä (40) tehnyt Tierney on matkalla 72 pinnaan. Ei huonosti alle kolmen miljoonan liksalla vetävältä pelaajalta. Eikä varsinkaan, kun Erik Karlsson ei ole tehnyt San Josessa vielä maalin maalia.

Tomas Tatar
Bruce Bennett/Getty Images

Tomas Tatar, Montreal Canadiens

17, 7+8=15

Harva jaksoi uskoa Tomas Tatariin viime kauden jälkeen. Tatar, joka tuli menneellä kaudella kaupatuksi Detroitista Vegasiin vaihdossa kolmeen varausvuoroon, ei tahtonut päästä syntisessä kaupungissa edes pelaamaan. Liike näytti heikolta eikä pelissä tuntunut tapahtuvan oikein mitään. Joten, kun Vegas kierrätti Tatarin Montrealiin suuressa Max Pacioretty -kaupassa, harva jaksoi uskoa slovakkilaituriin. Ja mitä vielä!

Nyt jalka liikkuu. Suoraviivainen Tatar pyörii jatkuvasti pelin ytimessä. Tatar on löytänyt monien yllätykseksi Montrealista uuden elämän, ja samalla jo tovin paikallaan polkenut ura on lähtenyt uuteen nousuun. Hän on tehnyt 15 pistettä, joista vieläpä 13 tasaviisikoin. Matkalla peräti 72 pisteeseen, omiin ennätyslukemiin. Mikä Pacioretty?

Elias Lindholm
Gerry Thomas/NHLI via Getty Images

Elias Lindholm, Calgary Flames

18, 9+9=18

Carolinassa pitkään paikallaan polkeneen, kesällä 2013 numerolla viisi varatun, Elias Lindholmin ura ei tuntunut lähtevän Raleigh'ssa millään käyntiin. Vaikka ruotsalaisella on ikää vasta 23 vuotta, ikuisen lupauksen leima alkoi hiljalleen asettua pelaajan ylle.

Kauppa Calgaryyn ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Kun Lindholm vielä pääsi pelaamaan huipputaitavien Johnny Gaudreaun ja Sean Monahanin kanssa, ura on yhtäkkiä kovemmassa lennossa kuin koskaan aiemmin. Lindholm ei ole yltänyt koskaan NHL:ssä 20 maaliin tai 50 pisteeseen, mutta nyt alun vauhti lupaa ruotsalaiselle 41 maalia ja 82 pistettä. Lindholm (4,85 miljoonaa dollaria) ei ollut lähtökohtaisesti halpa pelaaja, mutta syksyn myötä tästä on sellainen tulossa. Erinomainen haku Flamesilta.

Anthony Duclair
Jamie Sabau/NHLI via Getty Images

Anthony Duclair, Columbus Blue Jackets

17, 7+3=10

Columbus-GM Jarmo Kekäläinen näyttäisi onnistuneen pienen riskin uhkapelissään kesällä. Arizonasta Chicagoon kaupatuksi tullut Anthony Duclair tiedetään nopeaksi ja taitavaksi pelaajaksi, mutta ura ei meinannut lähteä käyntiin missään. Kekäläinen halusi antaa lupaavalle 22-vuotiaalle laiturille mahdollisuuden, eikä suomalaismanagerin ole tarvinnut toistaiseksi katua vuoden mittaista ja 650 000 taalan arvoista sopimusta.

Kanadalaislaituri on noussut syyskaudella joukkueensa parhaaksi maalintekijäksi ja ainoastaan reilun kolmentoista minuutin jääajalla. Kertaalleen lyhyellä NHL-urallaan 20 osumaan yltänyt Duclair on hyvän alun kautta matkalla 33 maaliin, joka olisi alle miljoonan dollarin pelaajalle osuma häränsilmään. Hihna on kireällä vuoden mittaisen sopimuksenkin vuoksi myös jatkossa, joten nälkää luulisi piisaavan. Hyvä löytö.

Kunniamaininnat:

Alex Chiasson
Dave Reginek/NHLI via Getty Images

Alex Chiasson, Edmonton Oilers

11, 6+0=6

Edmonton nappasi viime kesän Stanley Cup -voittajan vapailta markkinoilta lokakuun alussa. Vuoden mittainen ja 650 000 taalan arvoinen sopimus oli Edmontonille olemattoman riskin kokeilu, joka on alkanut maksamaan itseään hyvin takaisin. Alex Chiasson, 28, on joukkueensa kolmanneksi paras maalintekijä. Laukaisuprosentti (42 prosenttia) antaa osviittaa tahdin hiipumisesta.

Pontus Åberg
Debora Robinson/NHLI via Getty Images

Pontus Åberg, Anaheim Ducks

12, 5+1=6

Edmonton roiskaisi Pontus Åbergin syksyllä siirtolistalle, josta Anaheim poimi ruotsalaisen. Monien yllätykseksi Åberg on löytänyt Etelä-Kaliforniassa oivan maalivireen päästyään pelaamaan kärkiketjussa. Kaksitoista ottelua ja viisi osumaa on erinomainen startti. Åberg on Ducksin paras maalintekijä, joka tosin taitaa kertoa enemmän joukkueen avainpelaajista kuin Åbergista.

Pahimmat hudit toistaiseksi:

James Neal
Sean M. Haffey/Getty Images

James Neal, Calgary Flames

18, 3+1=4

Jos osui Calgary häränsilmään Elias Lindholmin kanssa, samaa ei voi sanoa James Nealista. Pommin varmaksi kahdenkymmenen maalintekijäksi profiloitunut Neal kirjoitti kesällä Calgaryn kanssa viisivuotisen ja lähes 30 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Jäällä ei kuitenkaan ole tapahtunut vielä käytännössä mitään. Hidas, haluton ja mitään sanomaton pelaaminen johti edellisessä ottelussa penkitykseen. Pitkä ja kallis sopimus saattaa osoittautua ikääntyvän Nealin, 31, kanssa vielä todelliseksi pommiksi. ** **

Max Pacioretty
Jeff Bottari/NHLI via Getty Images

Max Pacioretty, Vegas Golden Knights

14, 2+0=2

Samaan aikaan kun Montrealissa lauletaan Tomas Tatarin nimeä, Vegasissa mietitään, missä luuhaa se Max Pacioretty, joka teki neljänä (2013–2017) vuonna putkeen 30 maalia. Viime kaudella Pacioretty osui enää 17 kertaa ja nyt tilillä on kaksi osumaa 14 ottelusta. Pacioretty on ollut ensimmäiset viikot Vegasissa täysin hukassa.

Itseluottamus ja oma paikka joukkueessa on pahasti hakusessa, mikä näkyy tuskaisena tekemisenä jäällä. Aikaa on, mutta hanat olisi hyvä saada auki mahdollisimman pian – varsinkin, kun joukkueellakaan ei kulje. Pacioretty tienaa tästä kaudesta viisi miljoonaa, mutta ensi kaudesta tilille kilahtaa yli kymmenen miljoonaa. Vegas ei Montreal, mutta paine alkaa tätä menoa kasautua harteille myös Nevadassa.

Erik Karlsson
Brandon Magnus/NHLI via Getty Images

Erik Karlsson, San Jose Sharks
18, 0+7=7

Ei kulje, ei. Erik Karlsson ei ole päässyt lainkaan sisään uuteen joukkueeseensa, mikä näkyy kaikilla tasoilla. Pelaaminen on tuskaista pakottamista, mikä näkyy suoraan tilastoissa – reppu ei ole heilunut vielä kertaakaan ja pisteitä on yksi enemmän kuin Antti Suomelalla.

Korvien väliä nakertaa varmasti asetelma, missä ykkösviulua soittaakin nyt joku muu, siis Brent Burns. Etenkin ylivoimapelit, missä Karlsson ja Burns ovat olleet yhtä aikaa jäällä, ovat olleet ahdistavia kokemuksia jopa katsojille. Karlssonin tulo mukaan on ravistellut voimakkaasti ryhmädynamiikkaa San Josessa, mikä tuntuu heijastuvan koko joukkueen pelaamiseen.

Nähtäväksi jää, miten kaksi huippukokkia samaan keittiöön jatkossa mahtuu. Karlssonin piti nostaa San Jose uudelle tasolle mestarikandidaatiksi, mutta toistaiseksi tällaisesta ei ole mitään viitteitä. Sopivasti suolaa haavoihin saa vilkaisemalla Ottawan tilastoja. San Josesta Ottawaan lähetetyt Chris Tierney, Mikkel Bödker ja Dylan DeMelo ovat kaikki saaneen rajan pohjoispuolella kaudelleen erinomaisen alun.

Lue lisää:

Akrobatiaa! Pekka Rinne venyi hämmentävään torjuntaan – Anaheim katkaisi Nashvillen liidon NHL:n kärjessä

Sebastian Aholta näyttävä ratkaisumaali jatkoajalla – myös Teräväinen osui

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat